Jump to content
IGNORED

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

msmodesty

Recommended Posts

Posted (edited)
Sta bi moglo da se spremi od patlidzana a da nije musaka?
Vidi ovde.edit: majstori se vec javili :) Edited by cedo
Posted (edited)
Sta bi moglo da se spremi od patlidzana a da nije musaka?
kakva slicajnost - ja SAD, upravo probam recept koji sam nasla kao Bocusov i eno ga u rernipatlidzani se iseku na kriske po duzini paradajz na debele kriske pa redaju - red patlidzana, red paradjz, majcina dusica, biber, so, par listova lorbera i ruzmarin i sve to prelije maslinovim uljempoklopi i pece u rerni na 150 stepeni sat vremenaza to vreme se isece persuna za 4 supene kasike i 2-3 cena belog lukatom persilladom se prekrije patlidzan i doda cherry paradajzpa dopece jos 15 minutacekam jos 10 - pa cu da probamFaza 1100_1082.jpgFaza 2100_1086.jpg Edited by msmodesty
Posted

aaa modesty ima fensi plavi paradajz, provansalski. ne raste to kod nas sem kod ovih organicara (kupuje se u robnoj organskoj razmeni - ja tebi organ, ti meni patlidzan)

Posted

nego, krenuo da kuvam neki satro ratatui becarac po larsonovom receptu samo sa dosta gore opevanog plavog patlidzana.al mi neki dzavo nije dao mira - ili zato sto je kobni na drugom topiku pomenuo fenugreek - tek, kada sam uprzio luka i paprike, dunulo mi da ovo okrenem na neki suvkasti kari ali lagan.pa sam se dovatio pandorine kutije i izvadio kesicu sa garam masalom koju sam dobio na poklon od prijatelja bombajcanina koju je njegova mati briznom rukom spremila. sasuo sve sto je bilo na dnu kesice, nema vise. smrc.sad 100m oko stana mirise kao da je darawi a ne ova moja cigan mala. nema veze, dodao patlidzan plavi na kockice, isekao tri prezrela paradajza, nalio vodom da ogrezne i sad sam u fazi zaboravljanja istog na sporetu. cujemo se za sat vremena, mada cu o dostignucu reportovati tek sutra. nije namenjeno da se jede danas.

Posted

kod mene je sve fensi :)samo da potvrdim da je ovaj patlidzan ispao odlicno!jos bolji mi je danas, hladan kao salata, samo sam ga jos malo prelila maslinovim uljem i naseckala svezeg persuna.Dok cekamo da se zakrcka gazzin kari - ja mislim da to ne moze da ne uspe, oces dodavati kokosa?

Posted (edited)
Dok cekamo da se zakrcka gazzin kari - ja mislim da to ne moze da ne uspe, oces dodavati kokosa?
kari se ukrckao odavno i rashladio na sobnu temperaturu, sad sam mu zgnjecio 2 dzambo cena bluka, i sve je spremno za sutrasnji rucak:)bez kokosa. ukus zapravo nije indijski vec mnogo vise duguje nekoj bliskoistocnoj varijanti, ta mesavina zacina koju sam koristio (garam masala) postoji kao pratilac manje vise svake kuhinje na tom potezu. a jelo je bazicno slatko zato sto ima dosta luka i slatke paprike u njemu. kao sto rekoh polazna tacka je ratatui iliti becarac, sa manje paradajza, sa dosta patlidzana. posto zena ne voli bamije (okra, ladies fingers) a ja da, onda cu njih dodavati tokom podgrevanja sutra, u moju polovinu :) Edited by gazza1
Posted

hvala svima za savete glede patlidzana :)napravio sam ovu larsonovu varijantu, bacio ga na teflon zajedno sa tikvicama, kasnije prelio maslinovim... ostatak cu verovatno ispohovati sutra.modesty, ovo kao i svi tvoji recepti izgleda jako dobro, a pritom deluje i jednostavno za pripremanje, pravim kad kupim sledecu turu patlidzana.jel moze i ovaj obicni patlidzan da prodje bez ljustenja, ili to vazi samo za ove fensi varijante?

Posted (edited)

ja mislim da bi i moglo.., relativno se dugo dinstaju tako da mislim da ce i kozica da omeksaprava letnja salataili kao prilog evo ovde od juce - pilence sa krompiricima, slaninicom, pecurkama pa krckano u belom vinu i supi:100_1087.jpg100_1088.jpg

Edited by msmodesty
Posted

uuuuuuuu! patlidzan obozavam! ja patlidzan ceo, onako s peteljkom bacim u tepsiju i u rernu na jedno pola sata dok fino ne omeksa. onda ga oljustim (koza sama spada) i radim od njega sta god zelim. iseckam pa zalucim, dodajem pasta sosovima, becarcima, na kriske pa redjam s paradajzom, zacinima i sirom pa zapecem, musaku, ma sta god mi padne na pamet... super je mekan, sjajno pecen a nema u njemu kilo ulja kao kad se zajebavam na ringli. a i jednostavnije... inace, sjajna salata... ispecem patlidzan kao gore al dodam i paprike (slatke i ljute) pa kad je gotovo ohladim, oljustim i naseckam. dodam svez paradajz, masline, belog luka i dobru fetu, zacinim maslinovim i dobrim sircetom i u frizider da se fino ohladi i sjedine se ukusi. ubija kako je dobro!i jos jedan patlidzanski momenat, od moje mostarske babe - pirijan. izdinsta se patlidzan, mleveno junece (ne previse) na luku, lagano povremeno dodaje voda i kad je skoro gotovo, ubaci se jedno saka pirinca da upije vodu. dodaju se zacini, sta ko voli, i to je to. sluzi se sa kiselim mlekom ili pavlakom.

Posted

patlidazn je kralj, trazi dobre namirnicei dobre recepte, zvuci sjajno ovaj recept adamove babe, bas lepo vidim pirinac greota ga je pohovati, sto ti kazes, nakupi litar ulja i izgubi mu se ukusveceras laganica - omlet sa belim lukom, pecurkama i paradajzom; pecurke se blago proprze a jaja umute sa par cenova sitno seckanog belog luka, doda so i biberpecurke se preliju a kad je omlet skoro pa gotov prekrije paradajzom iseckanim na kockice i pospe persunom i pustiti da se samo paradjz malo zagreje a persun zamirisenemoguce je preterati sa belim lukom :)100_1110.jpg

Posted (edited)
veceras laganica - omlet sa belim lukom, pecurkama i paradajzom; pecurke se blago proprze a jaja umute sa par cenova sitno seckanog belog luka, doda so i biberpecurke se preliju a kad je omlet skoro pa gotov prekrije paradajzom iseckanim na kockice i pospe persunom i pustiti da se samo paradjz malo zagreje a persun zamirisenemoguce je preterati sa belim lukom :)
Chime neutralishesh beli luk?Ja obozhavam beli luk, ali mogu da si ga priushtim samo petkom uveche ili subotom, inache se ne ispira.edit: previshe lichno Edited by cedo
Posted
inace, sjajna salata... ispecem patlidzan kao gore al dodam i paprike (slatke i ljute) pa kad je gotovo ohladim, oljustim i naseckam. dodam svez paradajz, masline, belog luka i dobru fetu, zacinim maslinovim i dobrim sircetom i u frizider da se fino ohladi i sjedine se ukusi. ubija kako je dobro!
1045. Јела сам онострану салату по Адамовом рецепту.1046. Додала сам и першун и препржене пињоле.1047. Послужила сам са куваним јечмом.1048. Нисам престала са јелом дуго након што сам се заситила. :wacko:
Posted (edited)
kakva slicajnost - ja SAD, upravo probam recept koji sam nasla kao Bocusov i eno ga u rernipatlidzani se iseku na kriske po duzini paradajz na debele kriske pa redaju - red patlidzana, red paradjz, majcina dusica, biber, so, par listova lorbera i ruzmarin i sve to prelije maslinovim uljempoklopi i pece u rerni na 150 stepeni sat vremenaza to vreme se isece persuna za 4 supene kasike i 2-3 cena belog lukatom persilladom se prekrije patlidzan i doda cherry paradajzpa dopece jos 15 minutacekam jos 10 - pa cu da probam
recept ti je modifikovan koliko veceras.ostaje palidzan na ploske, ali je dodat cherry tomato i paprika seckana na trake, komadici feferona/pojedoh teglu za 3 dana, upomoc/, sve posuto biberom, solju, provansalkama travkama i bez ulja, samo podmazala sa grejpsid uljem, maslinjak stavila na kraju sas persunom.ukus sa-vr-sen.fala za ideju :) Edited by Allegra
Posted

dajte neki savet za krilca sa soja sosom i medom. mislim, to je to od sastojaka, ali ne znam detalje, tipa kada se sta stavlja, koliko u pecnici, i tako to....

sutra eating - potopio filete belog mesa u sok od crvenog grejpa, nanu, vegetu i ladno ceđeno. Greota je što nemam svežeg đumbira pri ruci :(
šta dalje?
Posted (edited)

Dalje na gril ili teflon.Što se tiče krilaca, ako hoćeš rernu, to je to. Premažeš ovim što si nabrojao (samo mali, tanak sloj meda) i pečeš koliko treba da ljudski porumene. A ne bi bilo loše pre svega toga da utrljaš so u njih.

Edited by henrik larsson