darling Posted October 30, 2018 Posted October 30, 2018 (edited) da, za kolace. jako je zanimljivo da se kod nas ne zamrzavaju, a srbija tresnjarska zemlja. Edited October 30, 2018 by darling
Redoran Posted December 2, 2018 Posted December 2, 2018 Za vikend sam oborio sve rekorde i zgotovio pet tradicionalnih srpskih elemenata ožderavanja za deset gostiju, za manje od 20 sati ukupno. Nećeš me pobediti, kuhinjo! Većinom su u pitanju bili dobro uvežbani klasici (sarma, ruska, gibanica, pita sa jabukama) ali peti element je bio premijeran i iznimno sam ponosan na ishod pa rekoh da ga podelim ovde... Počelo je tako što danima u prodavnicama gledam predivne dunje (koje obožavam) i mislim se, opet će proći sezona a ja ništa od njih neću napraviti, samo ih sveže jedem... Baš pred vikend se narajcam i rešim da nešto napravim pa neka ide sve u Šanliurfu. Mozgam malo, i padne mi na pamet kitnikez. Nikad ga nisam pravio a kad god nekim čudom naletim na njega na nekom salašu pojedem trostruku porciju. Izguglam neki dobar recept i odvažim se. Znam da treba par sati i da zahteva puno mešanja ali ako se nešto isplati mešati to je faking kitnikez. Dakle: 2 kg lepih, okruglih dunja (izbegavati dunjce koji su duguljasti a ne okrugli) 400-500 gr šećera (koliko želite da bude slatko) 150 gr oraha kora od jednog limuna sok od pola limuna Sve može da se završi u jednoj dobroj, ekstra širokoj šerpi u kojoj može lepo da se meša. U slikama bi to izgledalo ovako: 1. Oljuštene i na kocke iseckanje dunje kuvaju se u malo vode nekih 1h, dok skroz ne omekšaju za pasiranje. Ovde sam uveo prvu modifikaciju i umesto to malo vode kuvao sam ih u malo (kupovnog) soka od crvenih ribizli. Mislim da bilo koji "crveni" sok može da prođe. 2. Druga modifikacija su dva štapića cimeta koji su tu bili od početka do kraja. Sa njima ide i treća modifikacija u vidu nekih 15-ak komadića karanfilića. Njih pre pasiranja treba ručno istrebiti i ukloniti ali isplati se cimanja - zajedno sa cimetom dali su fantastičnu crtu konačnom proizvodu. 3. Sve se radi na najmanjoj vatri. Posle nekih sat vremena dunje su spremne i nakon proceđivanja ćete ih ispasirati za pet minuta. Ono malo soka što se dobije proceđivanjem ne može se opisati drugačije neko kao nektar bogova. Pire se vraća nazad u istu šerpu i dodaje mu se narendana kora od limuna, sok od pola limuna i šećer. Počinje mešanje. 4. Kao što se vidi na gornjoj slici, u smesi je gomila većih komadića koji su se provukli kroz pasiranje. Tu sam uzeo štapni mikser i samo malo ga proterao kroz smesu, bez da sam skidao šerpu sa vatre. Razlika je očigledna: 5. Odavde do kraja je klasična pekmez-tehnika, to jest, mešate strpljivo dok se smesa polagano zgušnjava. Vatra je i dalje najmanja, cimet je i dalje unutra, što je šerpa šira to će vlaga brže ispariti. U ovom slučaju bilo je potrebno još sat vremena (mešanje nije konstantno, ide otprilike na 3-4 minuta, tako da usput može da se zavija sarma ili radi nešto drugo). Kada je smesa zgusnuta kako treba tj. kao na sledećoj slici, isključuje se vatra i dodaju orasi (prethodno se izvade štapići cimeta). Ko ih ne voli može da ih preskoči ali realno dunje i orasi su magična kombinacija. 6. Kada su orasi umešani ostaje da se kitnikez prebaci u neki kalup u kojem će se sušiti. Ja sam iskoristio mali ovalni pekač koji je baš lepo poslužio. Dobar trik je da se u kalup ubaci papir za pečenje uz čiju pomoć će serviranje biti laganica. 7. Bitan detalj je da kitnikez mora da se osuši pre služenja. Zapravo ne mora, možete ga slistiti onako toplog pravo iz šerpe ali fakat super izgleda ako odstoji u kalupu jedan dan. Frižider nije dobra opcija, idealna varijanta je hladna terasa. Sledećeg dana samo uhvatite onaj papir, prebacite kitnikez na neku lepu tacnu, papir se odvaja bez ikakavih problema, i eto poslastice :) Imao sam nameru da poturčim ovaj božanski dezert i celu gornju površinu prekrijem mlevenim pistaćima (to bi bilo ozbiljno iživljavanje ali što kažu ovde: neden olmasin iliti: a što da ne... Plan su, međutim, osujetili gosti koji su skočili na tacnu kao da je, daleko bilo, sadnica japanske trešnje. Na kraju sam jedva uspeo fotografiju da napravim. Fotografija je od sinoć a već danas je i ova druga polovina potučena jako i do samog kraja. Opušteno ću da očistim i zamrznem barem još jednu porciju dunja za ovo jer nema šanse da ga pravim samo jednom godišnje.
gospa buba Posted December 11, 2018 Posted December 11, 2018 aj neko kiselu chorbu od krunpira kako cu? nisam nikad pravila, a ishcu mi.sent from bubamoto
gospa buba Posted December 11, 2018 Posted December 11, 2018 otkud znam. kaze neku sa zaprshkom, alevom i sircetom. neka banacka fora. mislim nachelno znam kako bih, al bolje da se apdejtujem. nema utom mesa. da znash. ko ajnpren al za finu gospodu sent from bubamoto
renne Posted December 11, 2018 Posted December 11, 2018 Ja bih to onda ovako (znao sam da je bezmesno)Dinstaš luk, pa dodaš beli luk. Pa dodaš krunpire na kocke, malo veće. I šargarepu na kocke. Pa onda sipaš brašno, pa aljavu papriku. Pa kad se uprži nališ vodom, posoliš i pobiberiš. Da je sezona, rekao bih ti da staviš i papriku svežu.Posoliš, pobiberiš. Krčkaš. Pred kraj u lonac dve kašike ocata
gospa buba Posted December 11, 2018 Posted December 11, 2018 Ja bih to onda ovako (znao sam da je bezmesno)Dinstaš luk, pa dodaš beli luk. Pa dodaš krunpire na kocke, malo veće. I šargarepu na kocke. Pa onda sipaš brašno, pa aljavu papriku. Pa kad se uprži nališ vodom, posoliš i pobiberiš. Da je sezona, rekao bih ti da staviš i papriku svežu.Posoliš, pobiberiš. Krčkaš. Pred kraj u lonac dve kašike ocatatachno tako vec uchinjeh, dopola intuitivno, osim shargarepe i sveze paprike. chekam da vidim dal sam potrevila ko baba iz banata. mislim, jebenliga imam i ja neki prechanski mali pedigre, trebalo bi da nije daleko sent from bubamoto
aram Posted December 11, 2018 Posted December 11, 2018 23 minutes ago, gospa buba said: tachno tako vec uchinjeh, dopola intuitivno, osim shargarepe i sveze paprike. chekam da vidim dal sam potrevila ko baba iz banata. mislim, jebenliga imam i ja neki prechanski mali pedigre, trebalo bi da nije daleko sent from bubamoto jab tu umešao dva umućena jajeta, onako u tankom mlazu dok vrije čorbica, da se naprave tzv. andrmoljci
gospa buba Posted December 11, 2018 Posted December 11, 2018 nene andrmoljci, primakla sam se maksimalno. kodbabe bio malo krupniji krunpir i naravno skandal vishe aleve, ali to je tehnikalija. uspeli smo jeeej sent from bubamoto
gospa buba Posted December 11, 2018 Posted December 11, 2018 fala shto ste bili samnom u procesu sent from bubamoto
aram Posted December 11, 2018 Posted December 11, 2018 ja napravio isto za večeru, fala na inspiraciji. doduše ojačano chorizo kobajama i pomenutim andrmoljcima
Frank Pembleton Posted December 30, 2018 Posted December 30, 2018 Naleteo na poveću koku u zamrzivaču, pa bih mogao u relnu da je krknem, ajde dajte neki pac da malo smekša verovatno je matora...
Recommended Posts