Jump to content
IGNORED

Panduracija u Srbalja

Eraserhead

Recommended Posts

Posted

To je u skladu sa generalno izjavama i akcijama nadležnih otkad ja znam za sebe. Žestok smrad u Pančevu nikad nije bio razlog za uzbunu, koncentracija ugljen-dioksida u 29. novembra nikad nije prešla dozvoljenu granicu, izlivanje 850.000 tona stroncijuma 90 u Savu je uvek bilo pod kontrolom i bez opasnosti za živi svet i stanovništvo... pa što tako ne bi bilo i sa temperaturama. Prosto se čovek začudi kad čita vesti iz drugih zemalja i vidi neke stvari koje kod nas ne mogu da se dese, tipa makar povećana opreznost zbog nečega.

Posted
@marvin: taj fantazam o laziranju temperature polazi od drugog fantazma, da nase zakonodavstvo priznaje vrucinu za elementarnu nepogodu. u sustini, posredi je razumljiva ceznja za duzim letnjim raspustom/odmorom i nista drugo.
Sasvim moguće, kažem sam da ne tvrdim decidirano da se tako nešto radi, otkud bih i mogao, navedoh kao mogućnost za koju sam čuo, i to ne od ljudi sa folijama na glavama.Ipak, ja za sebe dozvoljavam da je možda moguće i ovo što Larsson ^ veli.
Posted (edited)
To je u skladu sa generalno izjavama i akcijama nadležnih otkad ja znam za sebe. Žestok smrad u Pančevu nikad nije bio razlog za uzbunu, koncentracija ugljen-dioksida u 29. novembra nikad nije prešla dozvoljenu granicu, izlivanje 850.000 tona stroncijuma 90 u Savu je uvek bilo pod kontrolom i bez opasnosti za živi svet i stanovništvo... pa što tako ne bi bilo i sa temperaturama. Prosto se čovek začudi kad čita vesti iz drugih zemalja i vidi neke stvari koje kod nas ne mogu da se dese, tipa makar povećana opreznost zbog nečega.
E da me jebes ako razumem poriv da se zbog najnormalnije letnje vrucinstine proglasava vanredno stanje...Inace laziranje temperature na mernim tackama ne prolazi najosnovniji logicki test: kako to da je javni rezultat merenja uvek u skladu sa medjunarodnim prognozama i u skladu sa trenutnim regionalnim trendovima? Edited by Marko M. Dabovic
Posted

Ne kažem da sam sad za ikakvo vanredno stanje, govorim o očitoj praksi zataškavanja svega i svačega potencijalno uznemirujućeg za građanstvo. Kapiram da je to stara SFRJ udbaška paranoja i težnja za netalasanjem, ali je simptomatično da smo mi jedina država u kojoj povodom svake nepodopštine neki ministar ili ovlašćeno lice izjavljuje da je sve pod kontrolom i nema brige.

Posted
Žestok smrad u Pančevu nikad nije bio razlog za uzbunu, koncentracija ugljen-dioksida u 29. novembra nikad nije prešla dozvoljenu granicu, izlivanje 850.000 tona stroncijuma 90 u Savu je uvek bilo pod kontrolom i bez opasnosti za živi svet i stanovništvo... pa što tako ne bi bilo i sa temperaturama. Prosto se čovek začudi kad čita vesti iz drugih zemalja i vidi neke stvari koje kod nas ne mogu da se dese, tipa makar povećana opreznost zbog nečega.
ovo da posaljes ovde :)
Posted
Ne kažem da sam sad za ikakvo vanredno stanje, govorim o očitoj praksi zataškavanja svega i svačega potencijalno uznemirujućeg za građanstvo. Kapiram da je to stara SFRJ udbaška paranoja i težnja za netalasanjem, ali je simptomatično da smo mi jedina država u kojoj povodom svake nepodopštine neki ministar ili ovlašćeno lice izjavljuje da je sve pod kontrolom i nema brige.
A, pa to ne sporim. To je staaari refleks, da se ne pokazuje slabost i ne uznemirava gradjanstvo.
Posted
Mene lično to ne bi začudilo u ovoj zemlji.
Ma nema šanse, iz prostog razloga što previše ljudi zna, to jest ima na dnevnoj bazi uvid u sve podatke. Zamišljam kako bi neko uspeo da pusti u javnost informaciju da je u Karađorđevom parku, na Košutnjaku ili na Zvezdari zabeležena temperatura od 38 stepeni, a da je zaista izmereno 41. To jest, pokušavam da zamislim, i ne uspevam. Mi smo kao srednjoškolci srednje meteorološke školi imali praksu u sve tri ustanove i tu stvarno mnogo ljudi zuji; mi prvi smo se peli do zaklona da očitamo instrumente. Prosto, čitava priča deluje previše nategnuto; neki meteorolog/klimatolog bi do sada propevao, barem u Trećem oku.
Posted
o jbt pa koja ti je to logika? osnova merenja je da se sprovodi uvek pod istim uslovima. sta sad, treba da mere na svim pojedinacnim tackama u gradu? ako je u Kosutnjaku 35, i ako je to merna tacka za Beograd, znaci da je temperatura 35.
Nemam ništa protiv toga ali ja bih na mestu nadležnih možda malkice razmislio o promeni merne tačke za Beograd jer većina Beograđana nema tu sreću da većinu dana provodi u Košutnjaku.
Posted
ulazis u opasnu zonu. za koji tren ce te proglasiti ludjakom i pristalicom teorije da su ameri srusili bliznakinje jer nisu mogli sleteti na mesec.
Posted
Nemam ništa protiv toga ali ja bih na mestu nadležnih možda malkice razmislio o promeni merne tačke za Beograd jer većina Beograđana nema tu sreću da većinu dana provodi u Košutnjaku.
Stivensonova kutija sa mernim instrumentima ne sme se postavljati u blizinu automobila, zgrada, na beton itd, zato sto su u pitanju akumulatori toplote i/ili njeni primarni izvori i kao takvi bi ucinili podatke o temperaturi potpuno neupotrebljivim. Ona mora da se stavlja u parkove i slicna mesta, nema druge.
Posted

pa dobro, ali koji moj nekom ko radi i zivi u gradu sluzi podatak o temp u parku, u ladu, na 3m visine?i da, siguran sam da su lazirali podatke, 2007. se u firmi pregrejao server, a tog dana je termometer na terasi pokazao 49, u 5pm.

Posted (edited)
pa dobro, ali koji moj nekom ko radi i zivi u gradu sluzi podatak o temp u parku, u ladu, na 3m visine?i da, siguran sam da su lazirali podatke, 2007. se u firmi pregrejao server, a tog dana je termometer na terasi pokazao 49, u 5pm.
pa ne znam, objasnio sam vec, ali probacu opet, jos detaljnije. mozes da meris na jednoj tacki i tako imas podatak koji ne zavisi od gotovo nasumicnih varijabli, a mozes i da pobodes termometar na terasu gde ce meriti i temperaturu okolnog vazduha, sabranu sa zracenjem same zgrade, plus beton ispod, plus automobili na parkingu, plus suncevo zracenje. tu je 49. stavis drugi termometar u ulaz, tu ce biti tipa 39. treci stavis na plato ispred zgrade INEX-a u 27. marta (beli beton ispod bele zgrade), dobices verovatno i 50-55 stepeni. u parku ti pokazuje 35 stepeni, a u Knez Mihailovoj ce varirati u zavisnosti od pravca vetra. na kraju ne dobijes bas nista osim zbrke konfliktnih brojeva, a ne mozes izmeriti ni prosek posto nemas pravilnu distribuciju mernih tacaka nego si ih stavio onako, bezveze. a i prosek ne znaci nista onome ko je u 3 popodne u centru grada gde je temperatura iznad proseka.eventualno bi se jedna merna stanica staviti na lokaciju koja ima najvisi prosek temperature u toku godine. ja sam spreman da se kladim da je to bas onaj plato ispred INEX-a, zbog veoma specificnih osobina mesta. ali ne vidim koja bi bila svrha toga, osim da se dize panika.dalje: ako su u Beogradu lazirali podatke, onda su ih lazirali u celom regionu. do sada se nije desilo da tokom leta Beograd ima na nivou jugoistocne Evrope bitno manju temperaturu od drugih prestonica, tacnije gotovo uvek je visa. prica o laziranju je neodrziva, kako god da je gledas. Edited by Marko M. Dabovic
Posted
ovaj, a da nije taj termometar stajao direktno izlozen suncu?hvala i dovidjenja.
Posted

prvo, hvala ti na objasnjenju, koje zbilja nije bilo neophodno, nekako sam uspeo i sam da to skuzim. kazem samo da bi mogli naglasiti da je izmerena temp u parku na 3 m u ladu, a da daju jos i podatak za recimo knez, il 29tog novembra, ili slicno.

Posted
ovaj, a da nije taj termometar stajao direktno izlozen suncu?hvala i dovidjenja.
najbolje da ti znas kako radi termometar.i da, nije stajo na suncu :)