Jump to content
IGNORED

Naučna fantastika

Ajant23

Recommended Posts

Posted

Tako se u holivudskim filmovima rešavaju problemi - treba tim prejebanih likova da se uz velike gubitke probije negde i da tamo detoniraju bombu, što garantovano rešava problem. Bilo da su u pitanju vanzemaljci, zvezde koje treba da eksplodiraju/implodiraju, asteroidi, crne rupe, planetarna jezgra sa pomerenim polovima ili promenjenom brzinom rotacije, portalima u paralelne ili udaljene svetove itd, itd. Sve šta treba da uradiš je da pukneš jednu nuklearku tamo i problem rešen.

Posted

a sta bi ti uradio da si kojim slucajem potus?

Posted

Ali ne! Cista fantastika (fantasy) je nerealna. Poenta naucne fantastike je da ima neko zrno realnosti ili plauzibilnosti. Cesto su SF dela "predvidjala" buducnost. Nerealno su zmajevi, demoni, magija, i sl. SF treba da bude ukotvljen u necem realnom, u nekoj vrsti naucnog objasnjenja.

Ono sto mene smara je to grupisanje SF & Fantasy zajedno, sto se sada radi redovno (npr. Netflix ima kategoriju SF&Fantasy...ne prijatelju, kada hocu da gledam SF film necu da gledam fantasy film i obrnuto), za sta je nekako mislim da je najkrivlji Star Wars.

Ne kažem ja da je to realna podela samo konstatujem kako jeste.. Jedina dodatna podela pored naučne fantastike koja može bilo gde da se vidi je fantasy i to je to. Sve ostalo je strpano pod sc fi.

Posted

Nema veze gde je strpano, nego gde pripada. Nasao sam jednom Solondzov Happiness u video klubu na polici komedije. :D

E, da, a za Prometeja, dakle kritika je da su likovi retardirani jer ne stizu s tacke A na tacku B najkracim putem i jer je casting los. Ima l jos nesto? S obzirom da se ovaj film provlaci kroz toplog zeca svaki put kad se pomene...

I jos jednom - ako gledas film kao Alien akciju, definitivno je daleko slabiji od svih Aliena. Ali, s druge strane, Prometej prosiruje pricu daleko daleko dalje od Aliena i otvara razne linije price za dalje filmove. Prica o inzenjerima, kao sejacima zivota po svemiru, je vise nego legitimna SF tema. Jedna od pretpostavki Hainskog ciklusa Legvinove je slicna - da su Hainci posejali zivot po univerzumu. Pritom, Prometej je vizuelno jebeno neodoljv. Meni se od prvog gledanja cinilo da je sva akcija u filmu nuzno zlo ubaceno da proda pricu koja je negde drugo.

Posted

Ignorišeš vrlo očiglednu stvar: za inženjere koji seju život širom svemira ima mesta u hainskom ciklusu jer je u pitanju gomila sporih knjiga, možeš po dve rečenice ovde da ubaciš, posle još tri rečenice 500 strana kasnije. Za iste te inženjere nema mesta u horor-akcionoj-SF-remake-reboot-papazjaniji od stotinak minuta, jer tu prosto mora da se odradi milion stvari, od kojih većina na kraju ispadne polusvarena.

Ne bih se sad vraćao na to koliko je loša ideja za film da mi stimuliše zlovoljnu žlezdu već od prvih desetak minuta. Milion godina stari crteži na zidu pećine kao upotrebljiva mapa za međuzvezdanu navigaciju => jebite se svi, ostatak filma gledam preko volje.

Posted

Meni lično po filmovima (ne samo ovom) smeta to što u jednom momentu film preuzme CGI akcija koja je em over the top em traje predugo i zaseni i ono šta je bilo dobro u filmu. Kad izmeriš minutažu te akcije, film bi trebalo strpati u akcije onda. Ne znam šta je to sa autorima filmova generalno, ali taj akcioni deo svakog filma tretiraju kao ostareli bend solažu na gitari, koja na kraju ispadne mediokritetska improvizacija, na žalost, jer to svi rade.

Meni lično je film bio zabavan, ali kao da nije deo Alien serijala. Mislim, i Aliens sam doživeo više kao film iz tog universa, nego kao čisti nastavak. Meni je to proširivanje priče možda i bio jedan od razloga zašto ga nisam doživeo kao prikvel. Alien je sasvim jasno bio sajfaj horor film i ono šta je trebalo da dočara - atmosferu, klaustrofobiju, bezizlaznost situacije, bespomoćnost itd - je uradio savršeno. To je bila centralna stvar i poenta filma, ne dubina priče, filozofija. Alien jeste kod nas gledaoca izazvao gomilu pitanja, ali iskreno rečeno, više bih voleo da su ta neka pitanja ostala neodgovorena, nego da je snimljen jedan ceo film kao odgovor na sva moguća pitanja (and then some) prošaran akcijom.

Posted

Pozdravio vas Ridli

Ridley Scott's turned down "several" superhero films and thinks "cinema mainly is pretty bad"

He's no stranger to blockbuster cinema, but Ridley Scott has vowed never to jump on the comic book bandwagon.

Scott told press including Digital Spy that he's got no interest in superhero cinema and wants to "keep making smart films".

"Superhero movies are not my kind of thing - that's why I've never really done one," he said."[i've been asked] several times, but I can't believe in the thin, gossamer tight-rope of the non-reality of the situation of the superhero."I've done that kind of movie - Blade Runner really is a comic strip when you think about it, it's a dark story told in an unreal world. You could almost put Batman or Superman in that world, that atmosphere, except I'd have a f**king good story, as opposed to no story!"

It's not just Marvel and DC dismaying Sir Ridley, though - he thinks "cinema mainly is pretty bad" and admitted he's "concerned" for its future prospects.

"I want to keep doing cinema and I hope it doesn't affect those of us who still keep making smart films," he said. "I'm hoping it doesn't affect me."

Scott's next big-screen project is Alien: Covenant, the sixth film in the franchise overall and a sequel to 2012's Prometheus.

Posted

Ridli

Stari uprđeni lažovski seronja

MV5BMTAwOTc1MjkxMzdeQTJeQWpwZ15BbWU4MDQ2MV5BMTQ2MzQ4OTI4NV5BMl5BanBnXkFtZTgwNTY2

Posted

Au koliko je ovo tek govno.

Posted

E, da, a za Prometeja, dakle kritika je da su likovi retardirani jer ne stizu s tacke A na tacku B najkracim putem i jer je casting los. Ima l jos nesto? S obzirom da se ovaj film provlaci kroz toplog zeca svaki put kad se pomene...

Nije stvar u brzini vec u izboru nacina na koji se radnja pomera. Moglo je sve da bude vise manje isto bez debilane od zombiranja, skidanja kaciga, gubljenja, petinga vanzemaljskih zmijica, bezanja od tocka itd. Kao da je svesno izabran nacin koji govori 'ovo je (glupi) strip, nemojte da se palite'. Malo shizofren tretman kad se uzme u obzir vizuelno i tematsko bogatstvo.

Posted (edited)

Pa to, ceo taj deo vezan za ekspediciju je meni bio totalni wtf. Nisu samo to dvoje iritantnih doktora vođa ekspedicije kasting promašaj, nego ceo setup. Vikersova, koja nije ni htela da ide, ali nije mogla ni da sedi kući i čeka vesti. Posada, koja se otisnula na put od x godina sa hibernacijom nije ni obaveštena gde idu, šta je misija, ništa. To dobijaju tek po buđenju po dolasku na cilj. Tako su na slepo birali onda i posadu - geologa koji neće da sarađuje, biologa koji odignoriše celi xenobiology shit, pravila o karantinu i ide da mazi prvi alien lifeform na koji je naišao (wtf?) i ostatak posade koji se više ponaša kao da je na spring brejku, nego ekspedicija koja je napravila najvažnije otkriće čovečanstva. Ostalo je akcija trčanja, skakanja, fajtanja i sad kroz sve to treba nekako ozbiljno prodati tu priču o Inženjerima?

I na kraju ispada da su po svim tim pećinama i hramovima stari Egipćani, Maje, Asteci, Kinezi i ostali crtali mapu tajne vojne instalacije gde se eksperimentisalo sa bioagensima?  :blink:

Edited by Razzmatazz
Posted

I jos jednom - ako gledas film kao Alien akciju, definitivno je daleko slabiji od svih Aliena. Ali, s druge strane, Prometej prosiruje pricu daleko daleko dalje od Aliena i otvara razne linije price za dalje filmove. Prica o inzenjerima, kao sejacima zivota po svemiru, je vise nego legitimna SF tema. Jedna od pretpostavki Hainskog ciklusa Legvinove je slicna - da su Hainci posejali zivot po univerzumu. Pritom, Prometej je vizuelno jebeno neodoljv. Meni se od prvog gledanja cinilo da je sva akcija u filmu nuzno zlo ubaceno da proda pricu koja je negde drugo.

Nije samo kritika tačka A do tačke B, po meni film ne prati neke potpuno osnovne principe storytellinga. Gomila likova pravi potpuno nelogične poteze, stvari se dešavaju i objašnjavaju u mimohodu, a nema mnogo truda da se sve sveda u neko linearno pripovedanje, više da se desi Stvar A, onda se desi Stvar B, iz nečega se prouzrokuje Stvar C jer je tako neko rekao, i sve vreme akcija samo vozi vozi vozi, određeni likovi rade određene stvari, a bez mnogo smisla.

Tema je više nego legitimna. Iako sam mislio da je detalj sa matorim koji želi večni život potpuno izraubovana i bezvezna (jer nije korišćena nigde dalje), nije mi ni zasmetala. Naučnici idu da nađu pitanje svih pitanja - je li nas stvorila viša inteligencija, kao da to nije dovoljan razlog sam za sebe? Do jaja. Idemo na planetu.

Prvi put sam pomislio "what the fuck just happenned here" kad su Vickersova i kapetan pričali prilično hladno o... ne znam ni ja o čemu. Kapetan hteo da povali direktorovu ćerku koja deluje frigidnije od tečnog azota, i to se dogodi tako što je kapetan iz apsolutno ničega krene da provocira "E, ako bi se jastučila samo reci tako", ona odgovori nešto potpuno nevezano, i okrene se da ode i onda kapetan poentira i smuva je

On: "Hey, uh, Vickers. Hey, Vickers. I was wondering... Are you a robot?"

Ona: "My room. Ten minutes"

:blink: da jbt, jer koja žena ne bi ovlažila na takav pristup

Fasbender i njegov android potpuno nekonsistentan. Em je mica sa svima i programiran da se stara o ljudima, sa druge strane ubaci onaj DNK materijal u piće krišom eto da vidi šta će da se dogodi.

Kapetan koji je oslikavan da je njemu stalo samo do svog broda kojim pilotira odjednom, nije rečeno kako, saznaje da su inžinjeri napravili ejliene kao biooružje za masovno uništenje. I najednom ga spucava velika požrtvovanost i kreće da biva Sava Kovačević koji ne da neprijatelju da prođe, po cenu svog života. Aj svog, ali celokupna njegova posada shady likova odjednom ovo shvata kao poklič da svi daju svoje živote za odbranu celog čovečanstva uzdajući se u teoriju koju je kapetan iz dupeta izvukao pre 60 sekundi.

Naučnica Shaw koja fejluje na svakom koraku saznaje da je trudna - eh pa nema zime, onda će ona da raspori svoj stomak, klještima iščupa plod, uzme heftalicu da zatvori stomak, i 5 minuta nakon toga će da sprintuje unaokolo bežeći od, ne sećam se ni ja više čega, možda Fredi Krugera.

Ali onaj sam kraj zakiva, dakle Shaw na kraju odlazi sama u nekom pravcu svemira da bi kontaktirala druge inžinjere. Želi da ih pita zašto žele da unište čovečanstvo. Ne mogu da iščitam ponovo te dve rečenice a da se ne smejem.

David: May I ask what you hope to achieve by going there?

Ćurka: They created us. Then they tried to kill us. They changed their minds. I deserve to know why.

David: The answer is irrelevant. Does it matter why they changed their minds?

Ćurka: Yes. Yes, it does.

David: I don't understand.

Ćurka: Well... I guess that's because I'm a human being and you're a robot.

Holy fucking shit. Je l' ovo stvarno treba da prođe kao ultimativni i jezgroviti zaključak filma?

I da, vizuleno film kida. Samo to nije dovoljno.

Posted

Vini, meni se cinilo uvek u Prometeju da je tezina upravo na prici o inzenjerima, a ne na samoj akciji. Kao da je Ridli zeleo da napravi mitologiju iza Aliena, ali je u to morao da ubaci i akciju ne bi li se citava stvar prodala. Akcioni deo filma je, slazem se i s tobom i sa marvinom, pun rupa.

Razz, pa u neku ruku i nije deo serijala. Prometej uvodi nove  fundametalne elemente u kanon i, kao sto rekoh, zato je bitan jer odredjuje naredne nastavke i kuda ce prica teci. Sto se tice "dubine price", prvi, treci i cetvrti nastavak svaki ima svoju dubiju pricu mimo cistog horora ili akcije. Drugi film je klasicni run'n'gun.

Well, Prometej nije genijalan film, ali nije zasluzio ni toliko pljuvanje i lucenje "zlovoljnih zlezda". U krajnjoj liniji, ako vam je izazvao takvu reakciju, zaobidjite Covenant u sirokom luku.

Posted

Pa sam si pitao šta nam nije u redu sa tim filmom -_-

Kao što rekoh, meni je film bio zabavan, ali ne mogu da ga uzmem za ozbiljno kad mi se čini da ga ni autori nisu tako skapirali.

Posted

again - nemam problem sa primedbama na akcionu pricu u filmu, ali imam sa salvama pljuvanja i razapinjanja. film nije toliko los koliko je zuci na njega izluceno. cini mi se pojedini filmovi po defaultu pokupljenom i prepisanom ocenjuju prema besmislenim i nerealno visokim kriterijumima koji za druge filmove ne vaze. od skorih primera, martian i interstellar su doziveli dobre kritike, pa cak i izlive odusevljenja (posebno ovaj drugi) iako se radi o filmovima koji su besmisleniji i gluplji od prometeja (posebno interstellar).

cisto poredjenja radi na imdb prometheus je na 7.0 (dobro iznad alien 3 i 4), interstellar je na 8.6, the martian na 8.0??! prvi alien za kojeg vazi da je remek-delo ima 8.5.