3opge Posted January 26 Posted January 26 2 hours ago, Eleniko said: ljudi čija poetika zaista zaslužuje najveće nagrade koje jedna zemlja ima nikada neće biti u izboru 1. maj Prašina se vidi jedino kroz roletne U partnerstvu sa zaklonjenim suncem formira konturne linije relevantnosti Stari grad iscrtan izohipsama, odrednica je decenijskih okolnosti Koje me udomljavaju prvi put u beskamatnom šoku Ne dozvoljavam zaklonjenom suncu da deluje preteće kroz nedovršeni krov Rok otplate tražim u večernjim senkama krošnji koje se njišu ka nedovršenoj kuhinji Tražim da me ostave u platonskoj slobodi sopstvenog, koju do sada nisam imao Usamljen kao Pluton Nisam planeta 2. Čekao sam dozvolu da ugradimo klima-uređaje dvadeset prvog veka u radne sobe koje Šveđani potiskuju prema tavanu Ugrađivali smo odašiljače toplog vazduha koji hladno strujanje pretvaraju u čestice sabotaže na koži. Bele plastične kutije pakuju se u Kini, koja više nije simbol falsifikovane robe nego zagarantovanog kvaliteta Reciklirana plastika putovala je do Kine iz Amerike Klimadžije sa iskustvom prepričavaju mi mit o mašinama Udaraju crveni pečat na garantni list utilitarizma sklonosti – Najveća dobrobit za najveći broj ljudi Paradoks globalne realnosti – Što je niža temperatura na displeju, na planeti postaje sve toplije Prvi erkondišn služio je umanjenom preznojavanju radnika na proizvodnoj traci. Severna Amerika je nekada bila sindikalna zemlja. Danas je centar građanskog nevaspitanja i pobacane pet ambalaže Dok milioni radnika umesto robota pakuju bele kutije u kartone kako bismo se svi hladili Svaki drugi se nakašlje u kutiju i pošalje deo sebe daleko od kuće Stotinu godina grejemo vazduh, hladimo piće. Zamrzavamo svinjsku plećku. Konjske kobasice. Filete potočarki. filičiz Zamrzavamo sve što više ne treba da živi. Rođendanske torte zamrznute od prošle godine, čekaju me tamo negde. Zamrznute voštane svećice iz kineske radnje koje zasviraju taktove američke himne kada se zarotiraju Odmrzavamo Volta Diznija, ali samo da bi mogao da pročita Mausa 3. Na ulaznim vratima u tavanski prostor zalepljena su naša balkanska prezimena Svako slovo isečeno iz kolažnih magazina Svako slovo drugačije boje, kao anonimna preteća poruka Mi, deca neprestanog rada Kraljevina Švedska je tokom godina krize postala vlasnik primerne demokratije veleprodajom tržišnih akcija na berzi neslobodnih građana Prodajom socijalizma kapitalističkoj realnost, radikalizacijom slobodnih kvadrata Koje prati redukovanje zajedničkih prostorija Opismenjavanje nepismenih, primereno kažnjavanje Razumeo sam da su novinari pratili trag novca, ali jedino do čega su došli jesu isprekidane mape uma privatnog vlasnika Tog dana neko je konačno kidnapovao decu tajkuna Belo roblje, tržište otkupnina U torbu za otkup složeno belo rublje Spakovala ga je Mari Kondo Prevozi ga Volter Vajt Vlasnik države koga u ovom trenutku imam na umu ima sedu kosu Iz pritvora ga izvoze autom na struju 4. jul Razmišljao sam o toj izdajničkoj rasprodaji Odluku Malme doneo sam u afektu Jedno je da te ubede u opravdanost vojne intervencije, a drugo je otići na front u prve redove Umesto prigovora savesti, mislio sam o prigovoru lenjosti, Razmišljao sam ako bih danas započeo štrajk, koga bi to pogodilo Ako biste danas započeli štrajk, nikoga to ne bi pogodilo, a dešavalo se Desilo se početkom dvadesetog veka da su u Sevilji štrajkovali đubretari Tih dana kraj sveta nazirao se svaki dan Do sada nikada nisu štrajkovali kraljevi i bankari Moji majstori su od danas u štrajku, ne pristaju ni na šta na dan nezavisnosti Nisu se pojavili u zakazano vreme Sedeo sam ispred zgrade i čekao našeg vlasnika 5. oktobar Dogma rada nalazi se u prekomernoj simulaciji Razrešenje našeg vremena leži u neprestanim pregovorima Poslovi su bez smisla, lažni prekarijat neosnovane sumnje u poreze i doprinose Mi, deca neprekidnog rada, licencirali smo svoje specijalizacije Kapitalizam će uvek naći načine da opravda izmišljene profesije, kao i troškove rada građevinske i svake druge inspekcije, poreske uprave, menadžera zgrade, izborne komisije, notara i izvršitelja, komunalne milicije, kraljeve garde Svih onih duša koje su se pojavile pred ulaznim vratima sa našim prezimenima i ušli bez kucanja Vanredno stanje savremene istorije meri se kroz doprinose javnom budžetu za privatne džepove Kolektivni srčani udar Koji prođe svaki put Bez hitne intervencije I elektrošokova U Švedskoj je hladno kako kome odgovara jos da si naveo autora
zema Posted January 26 Posted January 26 evo autora https://strane.ba/stevan-tatalovic-malme-u-afektu-izbor/ 1
ultra plasticni Posted January 26 Posted January 26 tako bi pisao đorđo agamben da podnosi prijavu za nagradu milos crnjanski 2
Stela Posted January 29 Posted January 29 Proglasise pobednika. Stevo Grabovac https://vreme.com/kultura/stevo-grabovac-dobitnik-nin-ove-nagrade/
Recommended Posts