halloween Posted October 27, 2009 Share Posted October 27, 2009 (edited) Po rečima jednog sudije, u okolini Nove Varoši postojala je porodica sa prezimenom Ljeljen. Ljeljen je u tom kraju, kao i u Bosni, naziv za jelenka, simpatičnog i naizgled opasnog insekta, koji je ugrožena vrsta. Mužjak ima velike rogove koji mu, baš kao i jelenu, služe za ukras i za borbu sa drugim mužjacima. Ljeljeni su bili izloženi podsmehu i svakodnevnim šalama na račun svog prezimena (npr. dokoni seljani su prolazeći pored njih, šakama pravili “rogove” i ispuštali krike nalik na one koje pravi jelen u parenju) koje su im dozlogrdile, te su pod pritiskom sredine promenili prezime u Ljiljanić.Bulka, Golub i Sokol- imena koja sam čula od ljudi sa Kosova. Ovo Bulka mi je čudno iako je to drugi naziv za lepu biljku divlji mak, obično je to ime davano kravama. Još ako čujem da su detetu dali ime Šarulja...Vila Evanđelina i Lav Grigorije – deca Isidore Bjelice i Nebojše Pajkića.Zora Fejt, Mihailo Lajf i Jana Hart- deca Čedomira Jovanovića.I za kraj, moj poznanik je detetu dao ime Stela, jer se ”nada da neće živeti u ovoj odvratnoj zemlji, te da stranci ne lome jezik sa našim imenima”. Valjda se uplašio da je ne izopšte kao Ljeljene. Babe se još uvek nisu oporavile. Edited October 27, 2009 by halloween Link to comment
slepa živana Posted October 27, 2009 Share Posted October 27, 2009 ja bila gost na radiju u emisiji koju vodi vanja govorko Link to comment
bus Posted October 27, 2009 Share Posted October 27, 2009 Gospode, Vila Evanđelina zvuči kao neki blago oronuli pansion za rekonvalescente. Link to comment
расејан Posted October 27, 2009 Share Posted October 27, 2009 (edited) Ljeljeni su bili izloženi podsmehu i svakodnevnim šalama na račun svog prezimena (npr. dokoni seljani su prolazeći pored njih, šakama pravili “rogove” i ispuštali krike nalik na one koje pravi jelen u parenju) koje su im dozlogrdile, te su pod pritiskom sredine promenili prezime u Ljiljanić.Па и наши Кишпрдилови су сви променили презиме - извели нова презимена из имена прадедова.Vila Evanđelina i Lav Grigorije – deca Isidore Bjelice i Nebojše Pajkića.Zora Fejt, Mihailo Lajf i Jana Hart- deca Čedomira Jovanovića.Идиот. Јадна деца. Како оно беше, Дон Вера, Мајкл Живадин и Џена Срчана?I za kraj, moj poznanik je detetu dao ime Stela, jer se ”nada da neće živeti u ovoj odvratnoj zemlji, te da stranci ne lome jezik sa našim imenima”.Ма нека ломе... Жао ми само што немам неко презиме на Ж или Кн, ал' доста је што имам љ у њему па се баш лепо чује крц. То успут ломи и лед, само се благо насмешиш и "ај апришиејт ди ефорт" и ето контакта. ja bila gost na radiju u emisiji koju vodi vanja govorko Е, био неки тип са Хвара, Ловорко. Ми се правили као да нисмо добро чули па га звали Лаворко, а он нас исправљао па дигао руке. Edited October 27, 2009 by расејан Link to comment
le petit nicolas Posted October 28, 2009 Share Posted October 28, 2009 ja bila gost na radiju u emisiji koju vodi vanja govorko ona je nekog ruskog, ukrajinskog ili slicnog porekla.poz Link to comment
Nicol Posted October 28, 2009 Share Posted October 28, 2009 ranije rasprava o nastavcima kod muških imena me sitila onog vica:kako se zove dite iz bosansko-dalmatinskog braka?muje Link to comment
Otto Katz Posted October 28, 2009 Share Posted October 28, 2009 ranije rasprava o nastavcima kod muških imena me sitila onog vica:kako se zove dite iz bosansko-dalmatinskog braka?mujeAli i život piše viceve. U zapadnoj Bosni, onoj staroj turskoj Hrvatskoj oko mjesta Cazin, Bužim, Bihać muslimani još koriste ikavicu i završetke imena na e, Hase, Huse, Fatime, Hatidže... Muje. Bio, čuo. Link to comment
Pikoleta Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 ал' доста је што имам љ у њему па се баш лепо чује крц. То успут ломи и лед, само се благо насмешиш и "ај апришиејт ди ефорт" и ето контакта.bas sam se pitala sta je razlog mojih silnih kontakata btw, je l' neko vec pomenuo ivonu diklic na eng. govornom podrucju?? Link to comment
bus Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 ivonu diklicJeste. :DU torontu se ta urbana legenda zove Ivana Diklic. Link to comment
расејан Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Сад сам се сетио да се присетим неких презимена својих ђака (ал' нешто од овог мора да је било): Почуч, Рибић, Новчић, Чобанов, Говедар (има и Говедарица, ал' нису род и није са тог списка). Link to comment
LaRicca Posted November 6, 2009 Share Posted November 6, 2009 Па и наши Кишпрдилови су сви променили презиме - извели нова презимена из имена прадедова.Е, нису сви. Ја знам једног Кишпрдилова из Меленаца. -_- Link to comment
расејан Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 Е, нису сви. Ја знам једног Кишпрдилова из Меленаца. -_-А, за то нисам знао, а онолике Меленчоване знам.шта дете зна шта је то један меленац, узме па носи Link to comment
LaRicca Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 Мало сам прогуглала, ево га! Нисам знала да је тај мој познаник и медијски експониран:http://www.naslovi.net/2009-02-09/rtv/gusa...mokrinu/1032608 Link to comment
FranziskaKafka Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 (edited) Glavić. Glavendekić.A zanimljiva su i ona koja se "menjaju po vokalima: Dakić, Dekić, Dikić, Dokić, Dukić; Đakić, Đekić, Đikić, Đokić, Đukić. Edited November 7, 2009 by FranziskaKafka Link to comment
Recommended Posts