Jump to content
IGNORED

O imenima

Glen Livet

Recommended Posts

Pa možda SU/SA + RABI ili tako nešto? Po mustri koja gradi reči SABORCI ili SAGOVORNICI i SABRAĆA. Sad ću da vidim da li je i to jedna od teorija koje je postavio Paće.
Ima neki teorija vezano za poljsku rec "pasierb" u modernom znacenju "pastorak" a valjda u izvornom "saplemenik" (tj. clan istog plemena) koja se cesto spominje kada se diskutuju o etimologiji naziva nase severne pokatolicene brace, Luzickih Srba.
  • Replies 697
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• расејан

80

• bus

68

• FranziskaKafka

61

• Waldorf

37

Хазарде, многи од њих су потом очарани проповедима Мартина Лутера!Теорија о сарматским надзорницима (Срба, Хрвата) који су дали имена Словенима је поприлично бајата. Марија Гимбутас у својој књизи 1971.

Edited by savindan

pa sto da ne? mozda nisu imali izgradjen identitet, pa su usvojili prvo ime koje im je zapalo. bugari su recimo usvojili ime azijatskih osvajaca koje su asimilirali, ako se dobro secam osnovno-skolske istorije. i isto ako se tacno secam, srbi su prvih par vekova na balkanu bili uvek nekom vazali, pa se i to uklapa.

Мислим да је ту тезу популаризовао отац хрватске државноправне (и шовинистичке) теорије, Анте Старчевић (који се на тај начин борио с неким унутрашњим демонима)...страшно је волео да употребљава формулацију славено-серби (нпр. славеносербска пасмина) чиме је потенцирао двоструко ропско име тих Срба, ем склави, ем серв(илн)и...

pa sto da ne? mozda nisu imali izgradjen identitet, pa su usvojili prvo ime koje im je zapalo. bugari su recimo usvojili ime azijatskih osvajaca koje su asimilirali, ako se dobro secam osnovno-skolske istorije. i isto ako se tacno secam, srbi su prvih par vekova na balkanu bili uvek nekom vazali, pa se i to uklapa.
I dalje ne ide. :DPrvo, Bugari su osvojili slovensko stanovništvo u sadašnjoj Bugarskoj, a Srbi nikada nisu bili pod Rimljanima. Kontakt mora da bude veoma intenzivan da bi došlo do pozajmljivanja naziva za etnicitet, koje je i tada, čini mi se, retko. Drugo, postoje mnogo verovatnije teorije o nastanku srpskog etničkog imena. Treće, izuzetno je malo verovatno da bi dve geografski razdvojene etničke grupe (Srbi i Lužički Srbi) pozajmili isto ime iz jezika naroda koji nije nikada vladao ni jednom od grupa. Četvrto, činjenica da su se Srbi doselili na Balkan iz sadašnje Poljske/Lužice celu priču o pozajmljivanju čini još manje verovatnom (geografska udaljenost). Peto, bilo bi jako čudno pozajmljivanje u kome se koren kao SERV-, koji je univerzalno jednostavniji za izgovor od SRB- prilikom pozajmljivanja učini komplikovanijim. Kod pozajmljivanja se obično vrši prilagođavanje fonotaktičkim pravilima jezika koji pozajmljuje, a po fonotaktici slovenskih jezika, SERV- je mnogo tipičnije od SRB-. Sve u svemu, radi se o snishodljivoj teoriji baziranoj na nacionalističkoj misli 19. veka.

uf, ja i ante probali, al ne ide :(znao sam da je ovo sa luzicanima rupa u teoriji, onda bi moralo da se nateze da su se vratili u prapostojbinu nazad sa balkanai sta smo zakljucili, koja teorija najpije vodu?

Četvrto, činjenica da su se Srbi doselili na Balkan iz sadašnje Poljske/Lužice
То није чињеница већ непотврђена теза. За мејнстрим историју се узима тренутачна Галиција (западна Украјина) као одредиште Срба пре доласка на Балкан.
Peto, bilo bi jako čudno pozajmljivanje u kome se koren kao SERV-, koji je univerzalno jednostavniji za izgovor od SRB- prilikom pozajmljivanja učini komplikovanijim. Kod pozajmljivanja se obično vrši prilagođavanje fonotaktičkim pravilima jezika koji pozajmljuje, a po fonotaktici slovenskih jezika, SERV- je mnogo tipičnije od SRB-.
Не мора да значи. Из оног што сам читао од Фулвија Томице и још неких, по Истри и Далмацији је сасвим нормално да се код позајмљеница из италијанског изгуби по самогласник и добијеш р као самогласник: carbone - крбун, prigione - пржун. Уосталом, и у Војводини је од Viertel испао фртаљ, а сигуран сам да би се дало наватати и других примера.Наравно, ово је код нас; за остале словенске језике је можда лакше тако како кажеш.
То није чињеница већ непотврђена теза. За мејнстрим историју се узима тренутачна Галиција (западна Украјина) као одредиште Срба пре доласка на Балкан.
OK, stvarno se ne razumem ni u mejnstrim ni alternativnu istoriju, tako da povlačim reč činjenica.
Не мора да значи. Из оног што сам читао од Фулвија Томице и још неких, по Истри и Далмацији је сасвим нормално да се код позајмљеница из италијанског изгуби по самогласник и добијеш р као самогласник: carbone - крбун, prigione - пржун. Уосталом, и у Војводини је од Viertel испао фртаљ, а сигуран сам да би се дало наватати и других примера.Наравно, ово је код нас; за остале словенске језике је можда лакше тако како кажеш.
Da u čakavskim govorima definitivno ima takvih slučajeva. Ne znam koja im je procentualna zastupljenost, kao i ovom frtalju, ali ono što generalno znam o fonotaktici i markiranim i nemaorkiranim oblicima (markiran = neuobičajen u jeziku ili jezicima; nemarkiran = uobičajen) bi mi sugerisalo da bi mi polazna hipoteza bila da je verovatno više pozajmljenih oblika koji sadrže sekvence tipa VOKAL + R koji nisu izgubili vokal nego koji jesu. Naravno jezik je aljkava zverka, te će se uvek javiti i ono što je prirodnije i ono što je manje prirodno, ali je prvo učestalije.
  • 1 month later...

Podignimo ovaj humani topić!Aniša Rupićda li je ovo samo meni malo :bucky:Videla večeras na drugom dnevniku da je dobio nešto što su delili u Knezu, slika bez tona, ne znam šta. A guglet kaže i da je pronalazač*. Ako je to taj isti. Kolika je verovatnoća da nije? * Heat plunger pump Author: Aniša Rupić, Belgrade

• 1 month later...