Jump to content
IGNORED

Arhitektura

Mr.Smith

Recommended Posts

Posted (edited)

dobrovicev generalstab je bas dobro cucao tamo, onako kaskadan i u zelenilu kroz koje je prosenjivao crveni kamen. te dve zgrade su razgovarale preko ulice.

e, sad, sto je bio generalstab u sred grada, jbg.

da sam vlast, rekonstruisala bih to i promenila stanare.

vojska nek ide negde, nek ukopa hq pod stenu u planini.

poz

Edited by le petit nicolas
  • +1 1
Posted
2 hours ago, kud u maglu Simoviću said:

al bih voleo da čujem rezonabl kritiku

nezahvalno je ocenjivati uklopljenost jer se ta ocena uvek daje u odredjenom trenutku, prema merilima tog trenutka, a grad se razvija, vekovima, organski, stavovi se menjaju, pogledi, estetika i tako to, a i sam grad se menja...

spomenuo si bigz, nije los primer, pogledaj na sta lici ta kombinacija, bigz i zgrada starog mlina, pre izgradnje radisona.... uzas estetski, ako mene pitas, a sa radisonom koji je napravljen skoro sto godina kasnije to sve zajedno vec lici na nesto

ili meni omiljeni primer, centar herceg novog...pogled sa centralnog trga prema belavisti.... uzmi samo analiziraj svaku pojedinacnu zgradu od sahat kule prema desno, totalni stilski i kompozicioni haos, ali dovoljno staro i sa vremenske distance gledano ne izgleda vise preterano rogobatno

• 3 months later...
Posted

U okviru novosadskog Kaleidoskopa kulture organizovano je i gostovanje Rikena Jamamota, ovogodišnjeg dobitnika Prikerove nagrade.

Na portalu Gradnja je kratki izveštaj sa tog gostovanja i intervju sa gostom:

Jamamoto u Novom Sadu: Naučio sam kako da napravim savršen prostor (gradnja.rs)

Riken Jamamoto: Pedeset posto moje karijere bilo je uspešno (gradnja.rs)

Uz to prilažem i britki tekst Vesne Knežević iz aprila ove godine, koji između ostalog govori i o tome zbog čega je danas u arhitekturi važno zvati se Ernest biti Japanac: OKO :: Култура :: Награда Прицкер за јапанске куће прозирних намера: Архитектонски Оскар за Рикена Јамамота (rts.rs)

• +1 1
  • Hvala 1
  • 2 weeks later...
Posted (edited)

Džamija (zapravo multifunkcionalni prostor - dom kulture) u Tupalama (selo kod Medveđe) arhitekte Arbera Sadićija bila je u konkurenciji Eumis nagrada iz arhitekture.

Jednostavno, skromno, funkcionalno sa par istaknutih detalja, poput vrata i vitraža (prozora) koji ovaj objekat oplemenjuju.

Tupale Džamija, Srbija (Tupale, Medveđa / Arber Sadiki, 2019) : r/umetnost

Tupale Džamija, Srbija (Tupale, Medveđa / Arber Sadiki, 2019) : r/umetnost

EUMiesAward (miesarch.com)

OKO :: Друштво :: Најбоља европска архитектура 2024: Тече с возовима, расте са шумама, лети са шишмишима (rts.rs)

Edited by Ras
  • +1 3
  • Wub 1
Posted

наjс!

zanimljiv tretman prirodnog svetla - najpre samom formom i polozajem otvora,

a zatim gradiranje bojom.

2153fddb8461d0fdc890ae737ac2fe3c064ceb51.png

greota sto su neki zanatski detalji poprilicno grubi:

ulazna vrata, svakojake podne lajsne / sokle, pragovi i 1 gaziste za spoticanje,

mala duzina lule na slavini..

• +1 2
  • Hvala 1
Posted

Imam utisak da i islamska zajednica i katolicka crkva na Balkanu imaju sadrzajniji dijalog sa savremenom arhitekturom nego SPC. Ovo kod Medvedje bas zanimljivo, a ne mogu da se ne setim i Ugljenove dzamije u Visokom (BiH), koja je jos iz vremena SFRJ.

Sto se tice uklopljenosti Generalstaba i drugih zgrada, laicki primecujem da u Beogradu skoro i da nema nekih narocitih ambijentalnih celina, pa je onda tesko odrediti i kriterije (ne)uklapanja. Svakako mi od Generalstaba vise strci ona velika siva zgrada u istoj ulici malo dalje ka Slaviji, tu su neka ministarstva ja mislim. 

• +1 1
Posted (edited)

Meni nije uspelo da prenesem i druge fotografije, zbog brojnih ograničenja ovde na poslu. @makaroneeHvala!

Vidim da postoji i neka diskusija na redditu, pogledaću kasnije na miru.

Ne znam da li ste primetili da je investitor privatni, eno na gornjem linku u stupcu sa desne strane gde su svi podaci o objektu.

36 minutes ago, Kampokei said:

Imam utisak da i islamska zajednica i katolicka crkva na Balkanu imaju sadrzajniji dijalog sa savremenom arhitekturom nego SPC. Ovo kod Medvedje bas zanimljivo, a ne mogu da se ne setim i Ugljenove dzamije u Visokom (BiH), koja je jos iz vremena SFRJ.

Nemam širi uvid da bih izvodio zaključke opšteg tipa.

Međutim, prilažem epizodu koja ilustruje identične siledžijske principe po kojima deluju katolička tamo, a pravoslavna crkva ovde u Srbiji.

Epizoda je iz prošlogodišnjeg trećeg serijala Betonskih spavača koja se bavila Split 3 naseljem. Pripovedač (Mrduljaš) ostavlja za sobom Split 3 i samo prelazi magistralu i nalazi se usred divljeg naselja neuređene infrastrukture, koje je niklo na način na koji niču i šire se i ovde nam poznata divlja naselja. U kadru crkva koja sija istim sjajem skupocenih mermernih ploča tako dragih i bratskoj SPC. Naravno, prostor oko crkve nije uređen, to je obična ledina utabana stopalima građevinskih radnika i puka i gumama crnih automobila klera.    

Edited by Ras
Posted

Evo jedan primer uz susedne BiH:

Župa Sv Petra i Pavla u Kulini

spacer.png

spacer.png

Posted (edited)

eto zasto se pravoslavna crkva drži kanona* - e da bi se autorski izraz i samorealizacija držali pod kontrolom vaznijih stvari i dobrog ukusa ;))

*zanimljivo je da se generalno crkveni kanon iscrpljuje kratkom instrukcijom:

нартекс, наос, олтар - nanizano na osu istok / zapad.

Edited by makaronee
Posted

hram svetog save je kanonizovani kič

Posted

kako kaze znalac.. o ukusu se ne raspravlja, ukus se neguje!

Posted

Meni Hram Svetog Save dobar :blush:

u susednoj Rumuniji u Sibiu pravoslavne crkve u svim stilovima sveta :twak:

AF1QipNoGsZEmzcqxvUNxRVLtvJNZgC3T54SJfbR

AF1QipMC4ey6Cl0hbclwTsceFfwnoRSE_1BPDS0H

AF1QipN33amVHa9J0UfDvibL-YI3Tk45UGq1-L1R

AF1QipMNyGKu2k5-sypH-xlkOietook18QCP3A-n

AF1QipMRxWit0b1br69Af3V8-VeUWk1_tw58NSo4

• +1 2
Posted

@Shan Jan hvala za uvid!

Sva je prilika da pojedini rumunski protomajstori malo prilježnije čitaju opis Solomonovog hrama (3. Knjiga Carstva), pogotovo 7:15-21, gde se podrobno govori o dva podebela stuba pred ulazom (Jahin i Boaz).

Posted
Just now, makaronee said:

(Jahin i Boaz).

Učini mi se da piše Josip Broz.

Posted
2 minutes ago, kralj said:

Učini mi se da piše Josip Broz.

Ovo je potaman za dodatni materijal o masonskim zaвеrama i ostaloj nečisti.