Jump to content

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

On 27. 8. 2013. at 9:40, buffalo bill said:
a propos bliskosti komunista i ustaša, naravno da postoji epizoda s početka '30ih, kada se radilo na zajedničkom cilju razbijanja jugoslavije, što je potrajalo do narodnofrontovske faze u istoriji kominterne/kpj. o razmerama saradnje (više taktička nego strateška, imho) je već dosta napisano, a kpj je posle toga (od 1934/35) ulazila u saradnju sa hss i u temama poput zahteva da se uklanjaju ćirilični natpisi u gradovima u hrvatskoj (savskoj i primorskoj banovini tada).a propos koče popovića, moje pozitivno mišljenje o njemu je dosta splaslo kada sam pre godinu-dve čitao njegove analize, stavove i sl. u diplomatskom arhivu. često je imao vrlo cinične opaske koje su bile na granici rasizma ("izgleda kao pravi jevrejin", "razmišlja kao jevrejin" itd) a i inače je važio za vrlo tešku osobu, prznicu.
Ima tu oko Koce ozbiljnijih stvari. Umeo je da napise kako su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou od pre sto godina. Cak i da je tako bilo, a nije - nisam primetio neki duh samopreispitivanja zbog toga. I tu jeste Djuric u prvu kad kaze da ne mozes da igras velike igre ako ti se namecu provincijalne.Koca je politicki poginuo bas zato sto je hteo da nametnutu elegantnu provincijalnu igru ogoli i prekine, gde bi evropeizacija Srbije isla i mimo Jugoslavije. Broz, Ameri i Sovjeti nisu razumeli takva resenja.
  • Replies 806
  • Views 94.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• đorđe geprat
    đorđe geprat

danas je dan moje republike.

• Kursadžija
    Kursadžija

Ne možete ići u EU i veličati diktatora Tita   Ne možete s jedne strane željeti ući u Europsku uniju i demokratizirati društvo, a s druge strane veličati jednog od najmračnijih diktatora, Ti

• @iDemo smejem se, setio se hladnoratovskih, na primer, ono kada je pocetkom 80-ih, oko previranja u Poljskoj, Solidarnosti, taj rad, jedno vreme u vazduhu visila sovjetska vojna intervencija... K

Posted Images

Мени је код Коче био чудан његов поданички однос према ЈБТ-у. Ратно умеће и искуство није изнедрило политичку смелост. Лако би то било објаснити конформизмом салонског комунисте, али Коча није био само салонски комуниста. Пре је то нешто у структури личности, ко ће га знати.

Edited by slow

Suprostavljao mu se Koca, ali je to doslo prekasno. Brozovo unutrasnje i spoljno balansiranje za par godina progutalo je Rankovica, maspokovce, tzv. srpske liberale, Kavcica, Crvenkovskog.

Proponenti monarhije i kralja koji se gnušaju podaničkih odnosa...

On 27. 8. 2013. at 9:40, buffalo bill said:
a propos bliskosti komunista i ustaša, naravno da postoji epizoda s početka '30ih, kada se radilo na zajedničkom cilju razbijanja jugoslavije, što je potrajalo do narodnofrontovske faze u istoriji kominterne/kpj. o razmerama saradnje (više taktička nego strateška, imho) je već dosta napisano, a kpj je posle toga (od 1934/35) ulazila u saradnju sa hss i u temama poput zahteva da se uklanjaju ćirilični natpisi u gradovima u hrvatskoj (savskoj i primorskoj banovini tada).
Daj ne zajebavaj. Vrlo dobro znaš da slow smatra da su komunisti i ustaše jedno te isto, isprepletano, i to ne misli na prvu polovinu tridesetih i velebitski ustanak, već baš na period od 1944. do recimo 2004. Lepo je videti da to nailazi na značajno razumevanje kod moderacije koja će potegnuti i poneki prospekat KPJ iz tridesetih (čije je vođstvo Tito likvidirao BTW) da bi potvrdilo izmišljene naznake veza komunista i ustaša 1945.

Ne samo to. Moderacija tvrdi da Sveti Duh Broz proishodi od Oca Lenjina i Sina Hitlera.

Edited by Yoda

Vrlo vickasto. Kad sutra budemo čitali teze o saradnji ustaša i partizana, čim se neko bude usprotivio dajući kao primer šta znam koncentracione logore u kojima su partizani završavali, očekujem da će buffalo bill da uskoči sa pričom "nije to baš tako jednodimenzionalno, Hebrang je na mističan način izašao iz Jasenovca, i dugačko se tu klupko motalo sa svih strana, bilo je tu neke saradnje..."Jebiga, sa jedne strane banujete savindana što napiše nešto o Markalama, a ovde puštate da se ustaše izjednačavaju sa partizanima. OK, jasno je sve, ne podnosite partizane, sloboda vam je mrska, ali sami sebe sjebavate takvim ponašanjem.edit: da ne spominjem još kad uskoči Praslin. Čovek mrtav ladan piše da je otkrio super taktiku, kako će komuniste izjednačavati sa Hrvatima i ustašama, i to je tako super vickasto. Jebiga, očigledno trebamo da se izražavamo simpatičnije i vickastije.

Edited by Filipenko

Filipe, mislim da je vreme da se iskulira malo. Imas topik o moderaciji i pisi sta zelis.

edit: nebitno

Lažu Britanci, Tito nikad ne bi pobegao. :mad:

Tito '48. tražio azil u ŠvajcarskojIzvor: Jutarnji listU knjizi "MI6 Istorija tajne obaveštajne službe 1909-1949.", koja je predstavljena u Beogradu, navodi se da je Josip Broz Tito 1948. tražio azil od Švajcarske.Bilo je to, kako tvrdi autor Kit Džefri, u vreme sukoba sa Staljinom kada se sovjetska invazija na Jugoslaviju smatrala vrlo mogućim scenarijom.Knjiga je prva službena istorija britanske obaveštajne službe, koja sadrži gotovo 800 stranica napisanih na temelju intervjua i dokumenata MI6-a, a koja završava na početku Hladnog rata, prenosi Jutarnji list.Autor knjige, Kit Džefri sretao se, kako je rekao, sa značajnim ograničenjima dok je pisao knjigu, od činjenice da su mnogi ključni obaveštajni dokumenti uništeni, do neizbežnih političkih dvoumljenja oko toga da li bi u knjigu trebalo uvrstiti neke detalje, na primer treba li otkriti imena davno penzionisanih agenata koji u vreme dok su bili aktivni nisu bili otkriveni. Njihovh identitet je zaštićen.Među tajnim agentima koji su radili za MI6 ima i nekoliko Jugoslovena a dve strane govore o Draži Mihajloviću i Josipu Brozu Titu i njihovom odnosu sa Nemcima i saveznicima.Knjiga "MI6 Istorija tajne obaveštajne službe 1909-1949." u Velikoj Britaniji je objavljena još 2010. i izazvala je veliki interes. Detalj o Titu otkriven je kad je knjiga nedavno prevedena za srpsko izdanje pa su je beogradski istoričari i recenzenti detaljno pročitali.
evo dela iz knjige:
Bearing in mind the manifest difficulties facing SIS representatives based in Iron Curtain countries, particular efforts were made to penetrate the Soviet bloc from neighbouring states. Yugoslavia was a special case. Marshal Tito, the Communist wartime resistance leader, had to defeat internal opposition from right-wing groups before establishing a stable government in 1948. After he broke away from the Soviet Union that summer, for a time the survival of his regime was in doubt. In July it was reported to SIS that Tito himself had approached the Swiss authorities about the possibility of seeking asylum there. The political situation in Yugoslavia stabilised and Tito survived to preside for another thirty years over an ultimately unsustainable ethnic federation, but SIS made little progress in the country during the 1940s. In 1947, using an agent under business cover, the Service acquired extremely detailed information about Yugoslav civil and military petroleum installations and reserves, but subsequent efforts to continue the flow of information by recruiting an employee of a Western oil company as an Unofficial Assistant came to nothing

Edited by slow

:lol:Obožavam ograničene, dirigovane istorije tajnih službi sastavljene od beležaka koje pišu od strane države zaposleni britanski Dejani Lučići u službi babljeg visočanstva umesto da ih stave u ludnice, gde im je mesto.

ima ona priča dan tane, kad je '71 tito došao u LA i imao susret sa predstavnicim jugoslovenske emigracije. oni su se onako poređali u špalir, i dan tana je bio među njima. po njegovoj priči on je pobegao iz yuge '52 (čini mi se) navodno jer su mu brat i/ili otac glavili ćorku zbog politike. sad, dolazi tito do njega, on mu se predstavlja i na pitanje "kada ste vi otišli iz jugoslavije" tana odgovara sa "pobegao sam '52". tito ga drugarski lupi po ramenu i uz osmeh kaže "eh, kakvo je bilo vreme i ja bih bežao da sam mogao". :)

Evo o WW2 na ovim prostorima, isto iz knjige:

Reveal hidden contents