Jump to content
IGNORED

Josip Broz Tito i njegovo vreme

fonTelefon

Recommended Posts

Posted
taj deo za ustase je jako glup i zapravo je jedan od zamajaca srpskog nacionalizma koji goli otok tretira kao nastavak jasenovca drugim sredstvima. to zapravo nije istina ili makar nije istina u meri koja moze da istrpi takvo tumacenje.
Eh, sad i ti. Lepo covek objasnio. Sta da kazemo za Spilera, jednog od arhitekti zlodela na GO, pandura Kraljevine Yuge i Gestapoa za vreme rata?
Posted
Malo liberalniji i demokratskiji rezimi, pak, iako povremeno pribegavaju i takvim metodama, poznaju i drugaciju praksu.
onda je sve u redu. bitno je da je u pitanju izolovani incident - jest' da lici na neke metode koje su se primenjivale i na ovim prostorima, ali nista strasno.
Posted
taj deo za ustase je jako glup i zapravo je jedan od zamajaca srpskog nacionalizma koji goli otok tretira kao nastavak jasenovca drugim sredstvima. to zapravo nije istina ili makar nije istina u meri koja moze da istrpi takvo tumacenje.
Pa nije ni u lubjanki raspored sedenja po celijama bio 1 gruovac - 1 gestapovac, vec se zalomilo nekome tako. Ovo su samo indikativne epizode.Uostalom, kpj je na jednom nivou iskoristila bivse rezimske ljude: neki su ostali da budu batinasi a neki drugi, obrazovaniji, su prevodili, pisali narucene studije za ministarstva itd.Послато са HTC ChaCha A810e користећи Тапаток 2
Posted
Pa nije ni u lubjanki raspored sedenja po celijama bio 1 gruovac - 1 gestapovac, vec se zalomilo nekome tako. Ovo su samo indikativne epizode.Uostalom, kpj je na jednom nivou iskoristila bivse rezimske ljude: neki su ostali da budu batinasi a neki drugi, obrazovaniji, su prevodili, pisali narucene studije za ministarstva itd.Послато са HTC ChaCha A810e користећи Тапаток 2
ustase?Sent from Bender's iPad using Tapatalk
Posted
ustase?Sent from Bender's iPad using Tapatalk
Izmedju ostalih, na nizem nivou. Npr imam zapisnik gde se tito zali na zagrebacki aktiv komunista koji je dopustio da se u upravu neke fabrike uvuku krizari i namestenici pavelicevog aparata. Naravno da to nije bilo vezano ekskluzivno za hrvatsku, niti je poenta da se ovde pravi nekakva politicka "ima neka tajna veza" izmedju jasenovca, golog otoka, kpj i ustastva. Radi se o tome da je rezim koristio i ideoloske uljeze kako bi odstranio neverne u svojim redovima. Cinizam cistunstva, to je u pitanju.Послато са HTC ChaCha A810e користећи Тапаток 2
Posted
Izmedju ostalih, na nizem nivou. Npr imam zapisnik gde se tito zali na zagrebacki aktiv komunista koji je dopustio da se u upravu neke fabrike uvuku krizari i namestenici pavelicevog aparata. Naravno da to nije bilo vezano ekskluzivno za hrvatsku, niti je poenta da se ovde pravi nekakva politicka "ima neka tajna veza" izmedju jasenovca, golog otoka, kpj i ustastva. Radi se o tome da je rezim koristio i ideoloske uljeze kako bi odstranio neverne u svojim redovima. Cinizam cistunstva, to je u pitanju.Послато са HTC ChaCha A810e користећи Тапаток 2
znaci tito se zali?krizari su teroristicki pokret i tesko da su se kao takvi identifikovali a namestenici pavelicevog aparata nisu nuzno ustase. ti si vrlo tacno napisao da su ustase cuvale na golom otoku. ja mislim da je to za goli otok prilicno fantazija. mozda gresim.Sent from Bender's iPad using Tapatalk
Posted (edited)

Cekaj da i ja rascepim dlaku, napisao sam "isluzeni pevaci pesama..." sto je sire od ustastva, no nema veze. Ljudi koji su u nekom periodu rata bili u ustasama su cirkulisali kroz golootocki aparat. I to nije ograniceno samo na ustase/goli otok, tacno sam rekao da se radilo o sirem procesu angazovanja tzv utilitarnih ljudi iz rezima protiv kojih se borila kpj, sada za borbu unutar kpj.Ne znam zasto branis kpj od veze sa ustastvom kao takvim kad jednostavno nije rec o tome. edit: mlatimo praznu slamu, odo da spavam. Послато са HTC ChaCha A810e користећи Тапаток 2

Edited by buffalo bill
Posted

Ne treba smetnuti sa uma da je ista ta vrhuška koja nas je navodno odbranila od SSSR i staljinizma, podržala sovjetsku invaziju u Mađarskoj koju godinu potom. Toliko o njihovim skrupulama, moralu i idealima. Najporaznije je što danas toliko jedinki iz liberalnog korpusa u Srbiji i regionu pravda Goli otok, pa još državnim razlogom. Gde je zapelo pa ne brane Karadžićeve logore i Miloševićeve likvidacije?

Posted

Što, pa to nam je puno bliže od tih analogija iz dalekog sveta. Stvar je u tom državnom razlogu koji nam je svima bio neprihvatljiv devedesetih ali izgleda da postoje lideri i državne ideje vrednije od drugih. Ili kakva je veza između sudbina, na primer, Petra Komnenića i Imre Nađa? Kakav princip tu postoji osim gole guzice najvećeg sina naših naroda?

Posted

Pa nismo baš mogli da oteramo Ruse iz Mađarske tada, a i bili smo na putu pomirenja

Posted

To se može reći za Čehoslovačku '68. U slučaju Mađarske Hruščov je došao na Brione po Brozov blagoslov. I dobio ga je.

Posted

imre nadj je bese isoprucen sovjetima iz ambasade sfrj u koju se sklonio? jbg, nije imao srece kao asanz koji se sklonio u ambasadu ekvadora

Posted (edited)

Izvini Dilingere, da si na čelu takve supersile, pa još SSSR-a kakav je tad bio, da li bi od nekog, makar i jačeg nego tadašnja SFRJ, tražio uopšte blagoslov? Mogao je eventualno samo da saopšti da budemo mirni, da ne dobijemo i mi po p..ci, a ako diplomatski ne talasamo biće benefita u naoružanju, opremi, itdTAko se i desio najveći blam u diplomatskoj posleratnoj našoj istoriji (amabasada)

Edited by kapetanm
Posted

Cekaj, zar nisu Sovjeti mislili da smo mi podrzavali madjarski otpor sovjetskoj cizmi??