kapetanm Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 tada nije imao potrebe, najveći i otvoreni protivnici su ili pobegli ili ubijeni ili potpuno pacifikovani pre 1948. golootočani su bili ili članovi kpj i/ili birokrate, dakle listom deo vladajućeg aparata, što ceo proces smešta u intrapartjski purgatorijum oslonjen na predratno iskustvo sssr-a i pojačan nasleđem konspirativnosti kao metodom preživljavanja.ono što je izdvojilo GO je ideja prevaspitavanja zatvorenika, kao ekstremniji nastavak frakcijskih sukoba s tim što su ovde frakcije dobrim delom izmišljene pri potkazivanju, i naravno kao etapa tradicionalne borbe za ispravnutm interpretaciju partijskih stavova.Ne baš. Dobar deo vojne akademije, studentarije (sa iskustvom iz NOB-a), uvežbanih tokom rata je ostao i rovario™. Mog ćaleta su kao studenta mesec dana saslušavali jer mu je jedan kolega uvljivao pamflete. Postojala je zaista realna pretnja, bilo je zainteresovanih. S druge strane, jeste bio i partijski obračun, svakako.
Milogled Bluff Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 (edited) i ovo je glupo. a i totalitarizam je potpuno hladnoratovski pojam smisljen da se razlikuju nasi diktatori od njihovih.Ma da, sve je to isto, i Staljin i Tito i Truman i Cercil, i jednopartijska diktatura i parlamentarna demokratija, i lideri smenjivi na izborima i dozivotni diktatori sa faraonskim ovlascenjima. To je to, tu smo svi.Jel zaista verujes u ove parole ili to ide u rok sluzbe? Edited March 8, 2013 by Milogled Bluff
Yoda Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 proklesto pere urbana (da ne kazem bruna sulaka). ja na kontekstu insistiram. kontekst je taj, da su jugokomunisti '48-e usli u klinc sa najopasnijim covekom tog doba, koji je pod svojom komandom imao najmocniju ratnu masinu na svetu.kontekst je da su se usrali od straha, i videli opasnost pod svakim kamenom. jebem li ga, mislim da paranoja ipak nije staljinisticki izum. To je politicka realnost. Topli zec, sipanje vode u nozdrve, kiblarenje, ubijanje pred sinom, boksitna jama za zive mrtvace, priznanje da si nize bice, banda, da mlatis druge da bi pokazao da vise nisi banda, da si bojkot sa sve transparentom s kojim ne sme niko da razgovara, teranje supruga i dece da se odricu golootockih muzeva i oceva...To nije paranoja, to je, sto je BB lepo objasnio, unutarpartijska cistka po najmorbidnijem pisanom i nepisanom pravilu.
kim_philby Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 (edited) Ma da, sve je to isto, i Staljin i Tito i Truman i Cercil, i jednopartijska diktatura i parlamentarna demokratija, i lideri smenjivi na izborima i dozivotni diktatori sa faraonskim ovlascenjima. To je to, tu smo svi.Jel zaista verujes u ove parole ili to ide u rok sluzbe?napisao si da je zapravo pola veka jugoslovenske istorije bila jedna stalna mucionica. to veze nema. mislim malo me i mrzi da sada otvaram tu temu. jednostavno veruj mi. Edited March 8, 2013 by Yoda Izbegavajmo nezgodno licno obracanje.
kapetanm Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 (edited) uvek me je zanimalo, kad me ponese tzv kontraistorija, sta bi bilo sa porazenim snagama da su oni dosli na vlast. Da li bi bio 1 Goli otok - ili nijedan?edit: Miloglede, nasilja poticu iz ljudi, ne iz rezima. jednopartijskog ili visepartjskog Edited March 8, 2013 by kapetanm
kim_philby Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 uvek me je zanimalo, kad me ponese tzv kontraistorija, sta bi bilo sa porazenim snagama da su oni dosli na vlast. Da li bi bio 1 Goli otok - ili nijedan?sta bi bilo kada bi bilo. mada, na koje porazene snage mislis? IB-ovce ili cetno-ustasku neku kombinatoriku?
Milogled Bluff Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 napisao si da je zapravo pola veka jugoslovenske istorije bila jedna stalna mucionica. to veze nema. mislim malo me i mrzi da sada otvaram tu temu. jednostavno veruj mi.Dobro, verujem ti.A ti meni veruj da nije ceo svet osim Severne Koreje bez razloga odbacio ono sto ti pokusavas da odbranis.
kim_philby Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 napisao si da je zapravo pola veka jugoslovenske istorije bila jedna stalna mucionica. to veze nema. mislim malo me i mrzi da sada otvaram tu temu. jednostavno veruj mi.ma ja volim milogleda. izbegavacu kucno obracanje od sada.
kim_philby Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 Dobro, verujem ti.A ti meni veruj da nije ceo svet osim Severne Koreje bez razloga odbacio ono sto ti pokusavas da odbranis. juche nacionalizam?
Gandalf Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 (edited) Topli zec, sipanje vode u nozdrve, kiblarenje, ubijanje pred sinom, boksitna jama za zive mrtvace, priznanje da si nize bice, banda, da mlatis druge da bi pokazao da vise nisi banda, da si bojkot sa sve transparentom s kojim ne sme niko da razgovara, teranje supruga i dece da se odricu golootockih muzeva i oceva...biraj, Guantanamo ili Abu Graib?edit: svoditi pricu na "tamo su mucili", je besmisleno. onog trenutka kada su im ukinuta sva prava, tako su i tretirani.s te strane, ne vidim razliku izmedju zlikovackih & staljinistickih metoda mucenja, i demokratsko-covekoljubivih enhanced interrogation techniques. Edited March 8, 2013 by Gandalf
Yoda Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 (edited) uvek me je zanimalo, kad me ponese tzv kontraistorija, sta bi bilo sa porazenim snagama da su oni dosli na vlast. Da li bi bio 1 Goli otok - ili nijedan?edit: Miloglede, nasilja poticu iz ljudi, ne iz rezima. jednopartijskog ili visepartjskogKapetane, vi ste Covek u visokom dvorcu (copyright by Philip K. Dick) Edited March 8, 2013 by Yoda
Prospero Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 @kapetanmSpoljna pretnja je motiv, GO je tehnicko izvodjenje preventivne zastite. I drug Koba je zatvorom docekao mnoge istaknute crvenoarmejce i gru vedete nakon rata, 1 leopold treper (sef "crvenog orkestra") je delio celiju u lubjanki sa gestapovcem koji ga je isledjivao u breendonku u belgiji. Na GO su strazari delom bili isluzeni pevaci pesama poput "evo zore evo dana, evo jure i bobana", sto je ipak korak napred u cinizmu sistema.Drugo, znam da ima forumasa ciju su preci imali cast da im prava budu suspendovana >_>, pa i pravo na zivot, jelda, zarad tzv boljeg sutra putem "staljinizmom protiv staljina" metode, no verujem da je bolje anegdote ostaviti za po kuci.Послато са HTC ChaCha A810e користећи Тапаток 2
Yoda Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 biraj, Guantanamo ili Abu Graib?Ama, nema tu dojucerasnjih partijskih drugara, nisu kaznjenici iz iste kuce, iste zemlje. Ende sam sa golootockim analogijama.
kim_philby Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 @kapetanmSpoljna pretnja je motiv, GO je tehnicko izvodjenje preventivne zastite. I drug Koba je zatvorom docekao mnoge istaknute crvenoarmejce i gru vedete nakon rata, 1 leopold treper (sef "crvenog orkestra") je delio celiju u lubjanki sa gestapovcem koji ga je isledjivao u breendonku u belgiji. Na GO su strazari delom bili isluzeni pevaci pesama poput "evo zore evo dana, evo jure i bobana", sto je ipak korak napred u cinizmu sistema.Drugo, znam da ima forumasa ciju su preci imali cast da im prava budu suspendovana >_>, pa i pravo na zivot, jelda, zarad tzv boljeg sutra putem "staljinizmom protiv staljina" metode, no verujem da je bolje anegdote ostaviti za po kuci.Послато са HTC ChaCha A810e користећи Тапаток 2taj deo za ustase je jako glup i zapravo je jedan od zamajaca srpskog nacionalizma koji goli otok tretira kao nastavak jasenovca drugim sredstvima. to zapravo nije istina ili makar nije istina u meri koja moze da istrpi takvo tumacenje.
Recommended Posts