Jump to content

zanimljiva matematika

Featured Replies

baš mnogo

podseća na kremonin plan sila osnovica po osnovica

Spoiler

120?

Edited by Shan Jan

Spoiler

10 presecnih tacaka u teoriji mogu da formiraju (10*9*8)/(3*2*1) trouglova i od toga oduzeti 18 ( 6 puta po tri tacke na istoj pravoj sto odgovara 6*(3*2*1)/(3*2*1)  i 3 puta po 4 tacke na istoj pravoj sto odgovara 3* (4*3*2)/(3*2*1) mogucih trouglova)

120-18=102

i ja tebi isto

1 hour ago, Moonwalker said:
  Hide contents

10 presecnih tacaka u teoriji mogu da formiraju (10*9*8)/(3*2*1) trouglova i od toga oduzeti 18 ( 6 puta po tri tacke na istoj pravoj sto odgovara 6*(3*2*1)/(3*2*1)  i 3 puta po 4 tacke na istoj pravoj sto odgovara 3* (4*3*2)/(3*2*1) mogucih trouglova)

120-18=102

Nisu spojene sve duzi :).

Ima ih pedesetak (tipujem na 47) 

To sad ne znam. Ja sam racunala da ako se seku to je jedna tacka. Ne vidim razliku na crtezu izmedju preseka i eventualnog nepreseka. 

Trojka valjda negde ima resenje.

5 minutes ago, Moonwalker said:

To sad ne znam. Ja sam racunala da ako se seku to je jedna tacka. Ne vidim razliku na crtezu izmedju preseka i eventualnog nepreseka. 

Trojka valjda negde ima resenje.

Tvoja racunica je da su sve tacke povezane medjusobno, a nisu po crtezu.

@Tpojka verovatno nema resenje :)

1 minute ago, Sandradjer said:

nema resenje

Nema. Ako bude trebalo, mogu ubaciti u planer nekad za sljedeću sedmicu da prebrojim.

2 minutes ago, Tpojka said:

Nema. Ako bude trebalo, mogu ubaciti u planer nekad za sljedeću sedmicu da prebrojim.

Onda cekamo nekoga da potvrdi 47.

Toliko ih ima, sigurna sam 

Odakle 47?

8 minutes ago, Shan Jan said:

Odakle 47?

Ima ih 16 u ovom trouglu unutra. Onda fiksiraj jedno teme velikog trougla i posmatraj samo polovinu, dobices 5 trouglova. To ide puta dva po temenu i jos puta 3 za tri temena i plus ceo trougao.

16+5x6+1=47 

Just now, Sandradjer said:

Ima ih 16 u ovom trouglu unutra. Onda fiksiraj jedno teme velikog trougla i posmatraj samo polovinu, dobices 5 trouglova. To ide puta dva po temenu i jos puta 3 za tri temena i plus ceo trougao.

16+5x6+1=47 

Bas htedoh reci da si ih garant izbrojala. Toliko sam i ja. Samo nervira sto nema neka lepa formula.

Ako nije vec bilo...

9 hours ago, Shan Jan said:

Bas htedoh reci da si ih garant izbrojala. Toliko sam i ja. Samo nervira sto nema neka lepa formula.

Htela sam da ti napisem da ako nadjes 48-mi da te vodim na pivo 

Ja ću pintu badvajzera :thumbup: