Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zanimljiva matematika

Featured Replies

ma sta jok?hajd polako:glupa vaska ne moze da dodje do korena glave u prvih deset dana jer je kosa porasla za jos 5 cm. tu se slazemo.
jebiga, kvariš zabavu, ideja je da vaška ide od korena vlasi(tj. od glave) ka vrhu... a sad već kontaš u čemu je trik :D
  • Replies 1.4k
  • Views 165.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

jos ja hocu da ti kazem da je vrh kose nesto drugo. :lol:

• Author

10 dana jos pri citanju zadatka, al ko ce mi sada verovati...

...

Edited by Ajant23

Odlucio da ne kvarim zabavu i ne javljam se na zadatak iz treceg osnovne...

Edited by placenik

Evo jedan... Odredi maksimalnu vrednost m3+n3, ako m i n zadovoljavaju sledeća dva uslova:1) m i n su prirodni brojevi i pripadaju skupu {1, 2, ... , 2009}2) (n2-mn-m2)2=1

m i n su susedni clanovi Fibonacijevog niza, 2, 3, 5, 8, 13, 21, ...., 987, 1597, 2584. Obrazlozenje: pretpostavimo da su resenja n i m i da je n>m. u tom slucaju i m i n-m zadovoljavaju uslovm^2 - m(n-m) - (n-m)^2 = m^2 + mn - n^2 = -(n^2 - mn - m^2) = 1 ili -1isto vazi i za n-m i m-(n-m) itd. ide se unazad sve dok se ne dodje do n=2 m=1. Resenje je 987^3+1597^3

• Author

cirka 5 milijardi...nisam zapravo shvatio sto se trazi bas n^3 + m^3, ali znam sta su n i m

n = m + x etc.

edit: buckyball brzi...

Edited by kurdi

• Author

vaska me podestila na slican zadatak...jedan krak rastegljive gumene trake je pricvrscen za zid, a drugi kraj se od trenutka t=0 krece brzinom v (razvlaceci traku)puz krece u t=0 od zida po traci brzinom u (u odnosu na traku po kojoj se krece)za koje u ce puz stici do kraja trake?

u>0

• Author

:)

ne znam kako si resavao... moze sigurno i da se integrali, ali moze i elegantno da se vidi graficki da mora stici.

l+vt = integral od 0 do t za (u + fv)dtgde je f deo trake koji je puz presao, ako je na pola trake, onda je f = 0.5 itd...Dodjavola, nisam resavao integrale od srednje... Kako sad da izrazim f od t? jel df=((udt/(l+vdt))?

EDIT:

da, da, puzeva brzina u odnosu na zid je u+fv, i koliko god sporo isao u jednom trenutku ce f postati 1

Edited by Buckyball

Dokaži da je:

0 <= xy + yz + xz - 2xyz <= 7/27

ako su zadovoljena oba sledeća uslova:

1) x, y, z su realni brojevi i nisu negativni2) x+y+z=1

xy + yz + xz - 2xyz = (1-x)(1-y)(1-z) - xyzMaksimalna vrednost (1-x)(1-y)(1-z) je 8/27 za x = y = z = 1/3, a u tom slucaju je xyz = 1/27 pa je cela desna strana jednacine onda 7/27.Medjutim, resenje nije dobro :( xyz u tom slucaju takodje ima maksimalnu vrednost a razlika maksimuma i maksimuma ne mora nuzno da bude maksimum, mada je ocigledno da ovde jeste.Mora da postoji elegantnije resenje.

Pa moze da se resi trazenjem minimuma i maksimuma funkcije na domenu, samo je to brute force...