Jump to content
IGNORED

stednja

nexus13

Recommended Posts

Posted
15 minutes ago, salerokada said:

Investicione?

Penzioni su samo jedna vrsta investicionih ako sam dobro razumeo.

jesam ja kad se ponavio onaj deltin, pa posle preimenovan u ilirika

rsno 30% love, podigao kad sam kupovao stan trebalo mi za nameštaj(nije neka lova bila 1.5k€)

jednu veliku istinu sam tada naučio na svojoj gluposti, nema leba bez motike. bar ovde u srbiji, kakav q investicioni fond, berza, bit coin. šljakaš, ako možeš štediš kad imaš, samo i isključivo u slamaricu i to je to

• +1 1
Posted

Na štednju i mislim. U fond stavljaš ne da zaradiš neke velike pare, već da skloniš pare od sebe (i žene :D) i da ih zaštitiš od gubitka vrednosti kroz inflaciju.
Ako je u slamarici postoji velika opasnost da ćeš deo toga nekada uzeti za letovanje, auto, šta god. Ovako u fondu su ti pare taman dovoljno daleko da ih nikada ne razmatraš za te opcije.

@djordje geprat Odvajanje u fond kao štednja za nekretninu.

• +1 1
Posted (edited)

Meni pokušali da uvale neki u Intesi, mislim da sam pominjao negde. Urnebesna ponuda je bila.

Generalno, nisam siguran da je to u ovom momentu najbolja ideja.

Edited by mraki
Posted (edited)

u ovom trenutku samo zlato...samo solid :D 

Edited by ivy
  • +1 1
Posted (edited)

Meni su pricali da srebro je sada na ceni. Druga opcija je zemlja. Ali to treba neko da zna da radi sa tim. 

In other news - otvorio danas, nakon mozda mesec dana negledanja, nekretnine u beogradu - cene porasle opet, za 5-10%:isuse:

edit: Najjace je sto se tu vrte neki stanovi koji se ne prodaju vec godinu dana ali su im cenu svejedno digli.

Edited by Shan Jan
Posted

A to bi sad svi da iskoriste situaciju i prodaju neku rupu za ogromne pare… nisam baš siguran da će uspeti. Čini se da je čak i ovaj talas Rusa koji skupo plaćaju prošao.

• 2 weeks later...
Posted

mozda je tako ali je i naj-lowintensiti nacin stednje...misim i to mi je stresno ne mogu jos da istrazujem o fondovima i investicijama o cemu nemam blagog pojma...ionako imam neku crkavicu ali mi se stednja u novcu uopste ne dopada..

mada mi se ne svidja ni sto podpadam pod paniku ali jbga..

nikad necu zaboraviti pricu moje koleginice kada je zivela u Bosni pre rata i zidala kucu pa Srbin ko Srbin sve najbolje u kucu i dobije ona neki novac da polaze vozacki a ona kupi ulazna vrata od nekoliko hiljada maraka dok njena komsinica Adila svaki put kad dobije neki novac kupi sebi prsten i kad se zaratilo njena komsinica svoje zlato u maramce pa sa sobom a njena vrata ostadose na kuci za koju ne posle dobila 1/8 cene samo da je se resi..

Posted (edited)

Pa ok mozda ti je dobra ideja i zlato onda. Mislim da i padne nece drasticno. Ovaj jedan zlatnik tezi 28 grama a kosta 210 000 dinara. Iznajmis sef i cuvas ih tamo i mirna si. 

Ja planiram sa sekom da investiram nesto parica plus kredit u stan na NBGu. Cenim da valjda tu rat ipak nece doci :D Jesu cene stanova precenjene ali mislim da je to prevashodno novogradnja, starogradnja na NBGu moze da se nadje do 2500 evra kvadrat i ne verujem da ce to u buducnosti padati osim ako se neki armagedon ne desi. 

U svakom slucaju nije losa ideja, ako se moze, investirati u razlicite stvari istovremeno - nekretnina, akcije (npr. S&P500), zlato. Tu su ti nekretnine kao teg stabilnosti, akcije idu dobro kada ekonomija raste a zlato kada pada. Tako ja bar laicki to vidim. 

edip: Ne znam kakva su opcija privatni penzioni fondovi, ono za stare dane, mozda i to nije losa ideja. Znam da valjda do 5 ili 6 000 dinara ti se odbija od bruto plate, ne neto, pa samo tu ustedis. 

Edited by Shan Jan
Posted
3 hours ago, Shan Jan said:

Ovaj jedan zlatnik tezi 28 grama a kosta 210 000 dinara.

unca zlata je 31,103g 

• +1 2
Posted
3 hours ago, Shan Jan said:

edip: Ne znam kakva su opcija privatni penzioni fondovi, ono za stare dane, mozda i to nije losa ideja. Znam da valjda do 5 ili 6 000 dinara ti se odbija od bruto plate, ne neto, pa samo tu ustedis. 

Trenutno nikakva: http://www.mojnovac.rs/fondovi.1.html

Ja planiram da u ponedeljak stopiram trajni nalog za mesečne uplate u RF Future posle cca 10 godina redovnog uplaćivanja. Bolje da čuvam pare u fioci, bukvalno.

• Hvala 1
Posted

Bitkoine ne uzimate u obzir?