Jump to content
IGNORED

Razna prakticna pitanja

yolo

Recommended Posts

Posted

Jao svezi lovor! Fantazija! [emoji7]

Jednom sam na pijaci navatala nekog cicu prodavao grane lovora.

Rukola voli vodu to sam shvatila i cesto je poprskam u posudi, ali da je potopom celu nisam znala. Hmm, oke probacu tako.

Sto se tice persuna, ako mi treba vise puta u toku nedelje, vezu dobro pokvasim na cesmi i uvijem gornji deo u ubrus, a donji stavim u casu sa vodim i sve tako smestim u frizider. Promenim ubrus po potrebi, pokvasim opet, ali mi dugo bas traje. Napolju je dosta toplo, bez obzira sto je u casi sa vodom, brze propadne.

Inace kada dobijem iz babine baste dosta persuna ili od rodjake dobro ga operem, osusim i sitno iseckam, pa stavim u kesu sa zipom, izbacim max vazduh, zatvorim i imam ga uvek, pogotovu zimi.

Ove ostae zacine ne zamrzavsm vise, iako imam obicaj da umuljam sa puterom i tako zamrznem celu "kobaju", stvarno fantasticna stvar i dodatak jelima, ali imam zalfiju, ruzmarim i m.dusicu u saksijama, a sve ostalo preko cele godine u Metrou.

• +1 1
Posted (edited)

Dobila sam tonu lovora. Vrlo moguce je i da smo obezbedjeni do kraja zivota. Zena ga je cak i susila, stavila je sve u veliku papirnu kesu i rekla da ostavim tako da se susi dalje, a u posebnu mi stavila proslogodisnji, osusen.

Dajte neke recepte, na sta da trosim ovo blago? Ono gde redovno koristim je Adamova marinada za pacece grudi, i za corbast pasulj koji ne pravim tako cesto koliko bih volela.

---

Super je ova aramova ideja sa kutijicom za led.

Ja obicno jednostavno iseckam zelenis i stavim u kutijice i zamrznem tako.

Edited by I*m with the pilots
Posted

pasulj, gulaš, riblja čorba, pihtije

Posted (edited)

U čorbe ili supe.

Čaj i sirup od lovora.

Ponekad zapalim list lovora kad pozelim da okadim gajbu

Edited by Filozof manijak
Posted
36 minutes ago, I*m with the pilots said:

Dobila sam tonu lovora. Vrlo moguce je i da smo obezbedjeni do kraja zivota. Zena ga je cak i susila, stavila je sve u veliku papirnu kesu i rekla da ostavim tako da se susi dalje, a u posebnu mi stavila proslogodisnji, osusen.

Niste. Ja svake godine donesem iz Novog punu platnenu vreću lovora (sušim ga u tamnoj, provetrenoj prostoriji, može i u krpu da se umota pa da se tako suši) i iznenadim se koliko je taj novi bolji i aromatičniji od prošlogodišnjeg. Može par godina da traje i sasvim izgubi aromu.

Posted (edited)
46 minutes ago, I*m with the pilots said:

na sta da trosim ovo blago

Libum, žrtveni hleb starog Rima

400gr sira (rikota ili neki sličan), 1 jaje, 100gr brašna... Zamesiš, vadiš kašikom komade veličine mandarine i malo ih oblikuješ tom istom kašikom. Redjaš na pleh obložen svežim lovorovim listovima. Na 180, oko 25 minuta i to je to.

Edited by aram
  • +1 2
Posted

Lovor je dobar i protiv bubasvaba :)

Posted

ja hocu da ga gajim ali ne mogu da nadjem sadnicu

Posted

kod branja je bitno da se otkidaju listovi bliži stablu(prošlogodišnji) imaju jaču aromu

dobar je i čaj/šerbet od lovora za kašalj

• 3 weeks later...
Posted

razmišljam da uzmem neki manji rešo za kuvanje svega miomirisnog (pasulj, sarma, teleća čorba itd) na terasi.  da budem iskrena, najviše bih to koristila u jesenjim/zimskim mesecima.

šta kažu forumski oci i majke, da li je to uopšte pametno? ono, temperaturne razlike napolju i u loncu, onda faktor zaboravnosti i zagorele šerpe...

Posted
24 minutes ago, decak Kejt said:

razmišljam da uzmem neki manji rešo za kuvanje svega miomirisnog (pasulj, sarma, teleća čorba itd) na terasi.  da budem iskrena, najviše bih to koristila u jesenjim/zimskim mesecima.

šta kažu forumski oci i majke, da li je to uopšte pametno? ono, temperaturne razlike napolju i u loncu, onda faktor zaboravnosti i zagorele šerpe...

Slow cooker/crock pot koristim na terasi.Kad je hladno napolju,sporo ide jbga.

• +1 1