Jump to content
IGNORED

Razna prakticna pitanja

yolo

Recommended Posts

Posted (edited)

meni nešto u celoj toj priči oko kvasca nije jasno.prvo, bez kvasca nema fermentacije. ako vam testo ili kukuruzna kaša ili leblelbije fermentišu od stajanja, to nije božija promisao, već posao živih organizama, zapravo kvasaca koji razlažu šećere i dolazi do vrenja.takozvani industrijski kvasac nije ništa ništa drugo već isto to, samo selekcionisan i razmnožen na nekom drugom mestu, a onda dodat u testo ili šta već da nastavi da raste i razmnožava se. identično se dešava i samo od sebe, samo sporije.i zašto se onda tvrdi kako je kupovni kvasac nešto loše?mislim, ja kapiram da je testo napravljeno sa fermentisanim leblebijama ukusnije i drugačije, ali to nema veze sa opštim stavom kako je pekarski kvasac u kocki loš po zdravlje, veštački , industrijski (što je, predrasuda kaže, zlo po sebi), itd...i ako napravite novo testo sa ostatkom starog, opet radite isto to - oživljavate kvasce i razmnožavate dajući im novu hranu (šećere) i oni izazivaju vrenje

Edited by banatjanin
Posted
Ja sam imao ideju da probam da napravim hleb sa testom od prethodog hleba, ali eto jos se nisam usudio da probam.
mozes slobodno...realno se starter moze napraviti od svega skrobnog jer mikrokulture su svuda i vole secer..to je prosto..i jednom kada se uzgoji pocetna kultura se samo treba hraniti dalje ili cak i ne mora, moze se cak osusiti i tako cuvati danima ..
Posted (edited)

ma isto pitanje mene muči, odavnoali eto, na sto mesta po netu (ali nije net neki autoritet, ko banatska taraba otprilike :D ) ali i po nekim knjigama (kod malahova konkretno) da je kvasac ''smrt za creva'' između ostalog.ne znam, možda je fora u tipu gljivica (jer sve su to neke gljivice, valjda) ili u količinied.nadovezala sam se na banatjaninov post, ivy se tu ubacila preko reda :D

Edited by duda
Posted
pa kad zamesim testo za hleb i kada prvi put poraste (ja to radim sa hladnom vodom i ostavim cca 24 sata, mora toliko jer nije industrijski kvasac) premesim ga i deo (cca 1,5 dcl, znači pola neke veće šolje) ostavim u teglici u frižideru i to stoji do daljnjeg, tj. do sledećeg mešenja leba.najviše do sada mi je stajalo 5 dana, samo sam ga izvadila iz frižidera cca sat pre mešenja da ne bude baš ledeno i radi pos'oi da:hleb lepo naraste ali ne baš kao kada bi stavio kupljeni kvasac, ja pravim sa integralnim brašnom, bude divan, malo kiselkast, ma pravi starinski hleb, miriše na prošlost, tj. detinjstvo :ss1:
Takodje.Probaj ovo; kada privi put umesis predtesto sa brasnom i vodom bez soli ostavi malo 20-30 mml vode sa strane. Pokri i ostavi ga 30min da radi. Posle 30 min razmuti so u to malo vode i premesi polako dodajuci vodu i so. To je da das kvascu onaj pocetni udar jer ga so usporava.
Posted (edited)

nisu sve gljivice..ovi mikroorganizmi sto prave te startere su bakterije koje rade fermentaciju a naucili smo do sada koliko su nam dobre bakterije i razne fermentacije..a industrijski kvasac je gljivica i jako je agresivan za nase telo,jako se brzo razmnozavaju i koncentrisane sua realno se nije koristila mnogo u ishrani covecanstva do skoro..kao i mnoogo sto sta,,sa razlogom

Edited by ivy
Posted (edited)

ovo testo što mesim (sa delom od prošlog testa) plašim se neće za 30 min odraditi baš ništa.jako sporo raste.tek posle 8-10 sati se primećuje da je nešto počelo da radi

sto prave te startere
pa ja nisam sa pšenicom uspela da napravim delotvoran starter, već sam ga napravila sa običnim, industrijskim kvascem.zato se pitam da li džaba krečim@banatjanin, da li je tebi uspeo starter sa leblebijom ? Edited by duda
Posted

+1 za kvasac. zar ne bese ono da treba da se jede cist kvasac da je to mnogo zdravo, puno vitamina be?

Posted
+1 za kvasac. zar ne bese ono da treba da se jede cist kvasac da je to mnogo zdravo, puno vitamina be?
aktivni kvasci nisu dobri za jelo, za to služe neaktivne forme
Posted
majku im lihvarsku, istu ovu kesicu sam platio 240 din pre par meseci na drugom mestu. naravno, tamo je vise nema jer narod nije kupovao pa su sve vratili nazad.
Posted
i onda zaradis crevnu kandidu jer su obe gljivice i agresivne i nenormalne za nase telo i finu ravnotezu u crevima
Posted (edited)
prvo, bez kvasca nema fermentacije. ako vam testo ili kukuruzna kaša ili leblelbije fermentišu od stajanja, to nije božija promisao, već posao živih organizama, zapravo kvasaca koji razlažu šećere i dolazi do vrenja.takozvani industrijski kvasac nije ništa ništa drugo već isto to, samo selekcionisan i razmnožen na nekom drugom mestu, a onda dodat u testo ili šta već da nastavi da raste i razmnožava se. identično se dešava i samo od sebe, samo sporije.i zašto se onda tvrdi kako je kupovni kvasac nešto loše?mislim, ja kapiram da je testo napravljeno sa fermentisanim leblebijama ukusnije i drugačije, ali to nema veze sa opštim stavom kako je pekarski kvasac u kocki loš po zdravlje, veštački , industrijski (što je, predrasuda kaže, zlo po sebi), itd...
yup.
i ako napravite novo testo sa ostatkom starog, opet radite isto to - oživljavate kvasce i razmnožavate dajući im novu hranu (šećere) i oni izazivaju vrenje
ne bas sasvim. u kiselom testu ima sem kvasaca i dosta bakterija (one daju kiselinu) sto pravi drugaciji ukus. dok industrijski kvasac ima samo jedan tip, uzgajan u manje-vise sterilnim uslovima u nekoj fabrici.+ kada se koristi kiselo testo nije samo jedan tip kvasca, vec vise, u zavisnosti od toga sta je testo pokupilo iz vazduha, sto onda utice na ukus(npr. kao kod belgijskih lambic piva)
ali eto, na sto mesta po netu (ali nije net neki autoritet, ko banatska taraba otprilike ) ali i po nekim knjigama (kod malahova konkretno) da je kvasac ''smrt za creva'' između ostalog.
pa cak i da jeste smrt za creva, tesko da bi preziveo pecenje hleba, on je prilicno kilav i osetljiv na temperaturu (samo pregrej malo kvasac dok ga spremas na pocetku i ubices ga)
ovo testo što mesim (sa delom od prošlog testa) plašim se neće za 30 min odraditi baš ništa.jako sporo raste.tek posle 8-10 sati se primećuje da je nešto počelo da radi
zato sto ga drzis u frizideru. ostavi ga napolju, da nastavi malo da rade kvasci i bakterije u njemu, onda raste mnogo brze (i dalje ne kao cist kvasac)bitno je smao da ga ostavis u tankim plocicama, da bi se osusio nakon dan-dva, inace ce da pobudja (ovo pisem po secanju sta su moje bake radile) Edited by Zverilla
Posted (edited)
pa cak i da jeste smrt za creva, tesko da bi preziveo pecenje hleba, on je prilicno kilav i osetljiv na temperaturu (samo pregrej malo kvasac dok ga spremas na pocetku i ubices ga)
logično jeste, ali zašto nam onda sveže testo (kvasno) tako teško padne na želudac, a staro ne
zato sto ga drzis u frizideru. ostavi ga napolju, da nastavi malo da rade kvasci i bakterije u njemu, onda raste mnogo brze (i dalje ne kao cist kvasac)bitno je smao da ga ostavis u tankim plocicama, da bi se osusio nakon dan-dva, inace ce da pobudja (ovo pisem po secanju sta su moje bake radile)
ne držim ga u f. već u kuhinji.doduše zamešeno je sa ladnom vodom a temp u kući mi je cca 20 st.ne smeta meni što testo dugo stoji, tako isplaniram, čujem da je to čak jako dobro jer se onda gubi ta štetna fitinska kiselinaed.u frižideru držim samo onaj mali deo koji ostavljam za sledeće mešenje Edited by duda
Posted
ovo testo što mesim (sa delom od prošlog testa) plašim se neće za 30 min odraditi baš ništa.jako sporo raste.tek posle 8-10 sati se primećuje da je nešto počelo da radipa ja nisam sa pšenicom uspela da napravim delotvoran starter, već sam ga napravila sa običnim, industrijskim kvascem.zato se pitam da li džaba krečim
Pa zato sto je 24h malo za taj starter, dodaj na vrh kasicice suvog kvasca da mu pomognes i pusti da fermentira na 20 -21 c.
Posted

pomenuta penjurlija je genericko ime za razlicita testa sa sirom u juznim predelima ove a i bivse otadzbine. ja sam to jeo i u nisu, kao nekakav rolovani, kvalitetniji burek/pitu. ovo sto je zapocelo celu raspravu taj neki hleb sa leblebija starterom je nesto drugo, mozda po formi spada u familiju penjurlija ili pejnirlija ali se razlikuje. fotka koju sam postavio je jedina koju sam nasao na netu a napravljeno je ko zna gde. to prizrensko je po formi hleb, tj pogaca, a ne pecivo, sira ima u naznakama i nije dominantan. poenta ukusa je u testu a ne u tom nadevu odozgo.... prizrenci kojima mogu da verujem kazu da je to autohtona prizrenska stvar

Posted

na kojoj temperaturi da pecem marinirano pile? da li da ga prvo pokrijem folijom pa onda otkrijem ili kako?