Jump to content
IGNORED

Aerodromi i letenje

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted

da da, nudi se Helsinki za presedanje (inače ja bila par puta ali samo kao krajnji cilj, nisam presedala niti se mnogo muvala po aerodromu) i kao što rekoh dosta dobra vremena u svakom smislu (i samo to jedno presedanje)

pa reko da proverim je li sve to normalno hehe

Posted

Pohvale za ideju Finaca, dokaz da mow strateški da se razmišlja i dalje. Živo me zanima koliko je dugačak let iz Helsinkija za Naritu npr.

Uzgred jel neko imao šanse da chekira i uporedi aerodrom u Helsinkiju sa Oslom ili Stokholmom?

Posted

koliko ja na brzinu videh, od Helsinkija do Osake je oko 10h (neka me ispravi neko ako se zeznuh)

Posted

Uzgred jel neko imao šanse da chekira i uporedi aerodrom u Helsinkiju sa Oslom ili Stokholmom?

Ja bio u sva tri [+ Kopenhagen] i nema nekih velikih razlika - svi su standardno skandinavski efikasni.

Jedna mala razlika - ko ima pristup u Finnair Premium lounge u Helsinkiju, od poslednjeg renoviranja imaju i saunu u njemu :)

Živo me zanima koliko je dugačak let iz Helsinkija za Naritu npr.

koliko ja na brzinu videh, od Helsinkija do Osake je oko 10h (neka me ispravi neko ako se zeznuh)

Ja sam Fincima leteo Helsinki-Osaka [nesto malo preko 9h letenja] i Nagoja-Helsinki [nesto malo ispod 10h letenja].

I pre toga JAL-om Helsinki-Narita-Helsinki, 9 sati do Japana, 9 i po sati nazad.

Posted

Skroz korektan flight time, nema greške.

Živ nisam kakva je klijentela na tim letovima.

Hvala na odgovorima, chekirao sam sve i ja osim Helsinkija pa me zanimalo jel manji kapacitetom od ostalih.

Posted

air serbia na seremetjevu. pratili smo se u stopu do odletanja, ja u peking, as za bgd

zFTv9O7.jpg

7gSpZDU.jpg

ueWEqDW.jpg

Posted

Oni nisu kasnili pola sata.

Sent from my iPad using Tapatalk

• 2 weeks later...
Posted

da li je društveno prihvatljivo popiti valijum/bensedin/slično u avionu? (da bi se lakše pregurao dugačak let i vremenska razlika)

plus, da li hapse u Japanu ako ti pronađu tabletu-dve narečene supstance?

Posted

Apropo unosenja u avion/Japan, vidi ovde:

http://www.mhlw.go.jp/english/policy/health-medical/pharmaceuticals/01.html

da li je društveno prihvatljivo popiti valijum/bensedin/slično u avionu? (da bi se lakše pregurao dugačak let i vremenska razlika)

Verovatno ni prva ni poslednja koja bi to uradila, ali da li znas kakvi bi bili efekti?

Posted

Ne znam kakvo je stanje, ali taj duzi let bi mozda mogla lakse da podneses ako kupis npr. mesto do izlaza, gde nema nikog ispred tebe i gde mozes da, ako ima izbocenog dela od vrata, stavis noge na isti, ili ako nema spustis ranac/koferce i drzis noge na njemu (tokom leta, ne i poletanja i sletanja). To zadovoljstvo nije toliko skupo u principu.

Mi smo navedeno uradili za Iberiju i let od Madrida do Lime i u odlasku maltene da nisam ni osetila da smo bili u avionu preko 11h, takodje smo uspeli posteno da spavamo. Uzeli smo prvi par takvih sedista, na pocetku ekonomske klase tako da je to bilo jos bolje nego druga takva mesta, jer u tom delu nije bilo toaleta za ekonomsku klasu pa je vrlo mali broj ljudi prosao pored.

---------

Iberijin paket Frankfurt - Madrid - Lima je prosao dosta dobro, i vredelo je doplatiti za mesta pored izlaza (moje do prozora 33 evra a drugo 70 i kusur). Sam avion do Lime je bio relativno komforan, probala sam obicno sediste u ekonomskoj klasi i nije delovalo skuceno.

Uglavnom ne koristim IFE, ali sam pogledala izbor filmova i nije delovalo lose uopste, takodje mi je sam tablet delovao mnogo bolje u smislu kvaliteta u odnosu na ono cega se secam od pre 10 godina. Hit mi je bila kamera na repu aviona tokom poletanja i sletanja, nisam to do sad dozivela :)

S druge strane, u odlasku smo iz Frankfurta do Madrida imali neki krs od aviona, moja kolena su dodirivala sediste ispred, a ja sam niska osoba. Ne secam se skucenijeg leta od tog, mislim da je avion bio A319. Posle u povratku je bilo okej.

U Peruu smo do Kuska leteli kompanijom Star sa malim avionom koji je bio skroz super i iz Arekipe LATAM (LAN) koji je bio kao prosecan kraci evropski let u ekonomskoj klasi uobicajenih kompanija.

Starov dzambolino nije bio bucan koliko sam ocekivala (mozda je pomoglo i to sto smo bili u prvim redovima), a takodje mi je delovalo kao da su zaboravili da su mogli da uguraju jos dva reda u avion jer je mesta izmedju bilo koliko hoces. Sedela sam prvo nekoliko minuta kao u cudu, pitajuci se sta ovde ne stima :lol:

Posted

bolje popi flašicu dve vina uz klopu i odgledaj neki film. 

Posted

Ja sam za tu namenu nosio tablete valerijane. Pa sam onda te tablete gurao u onaj mali dzepic na farmerkama (da mi budu blizu ako hocu da se uspavam, da ne moram da kopam po prtljazima.) I onda sam poceo da brinem da nece da me na kontrolama zajebavaju za to, kakve su to sumnjive droge na mojoj personi... ali, nikad nisam imao problema. Doduse, ni valerijana me ne bi uspavala, nego, onako, bacila u neki poludremez... U kome let od 24 sata izgleda kao da traje 317 sati. :isuse: Treba mi neka jaca droga™ (za put).

Posted (edited)

joj :D ja na mom jedinom dugom letu do sad (Pariz-San Francisko i nazad) probala u povratku neku američku drozu (zaboravih potpuno kako se zvalo), i niš mi nije uradila nego sam posle bila zombi* nekih nedelju dana (i ustajala u 6 ujutru, ja, prirodno, u 6 ujutru, eeeej!)

*ne zbog droge, ista™ nije vredela nič, nego zbog vremenske razlike jer nisam odspavala u avionu kad je trebalo

tako da se generalno malo plašuckam letenja na istok, pri čemu ovog puta ne mogu dopustiti zombiranje od nedelju dana jer je konferencija :D

pa mi palo napamet da uzmem neku oprobanu drogicu koju sam povremeno već koristila i znam efekte (budem 3-4 sata malo ošamućena, opuštena i pospana, i dobro spavam, ali nisam obeznanjena -- mada, vrlo verovatno bi se moglo primetiti da sam nešto uzela)

vino -- nema šansi da me uspava (i alkohol uopšte), od njega postajem blesava i brbljiva (tj više nego uobičajeno), a za spavanje bi morala malo veća <upitna> količina...

inače sam let kao let me ne "plaši", nisam imala nikakvih problema ni prošli put u tom smislu, a i išla sam par puta autobusima po Jevropi što je još gore

ali činjenica da treba da stignem  za mene u 2 noću a realno će biti 10 ujutru me plaši...

Edited by Hjortron
Posted

nemoj mnogo o tome da razmišljaš.

meni je generalno lakše kada putujem sa zapada* na istok.

povratak je već druga priča, ali to ima veze i sa činjenicom da se vraćam na posao.

ako misliš da bi ti bilo lakše uz neki sedativ onda ne oklevaj.

u suštini, najviše me umore presedanja i čekićanja po aerodromima.

* jak mi srbija zapad

Posted
meni je generalno lakše kada putujem sa zapada* na istok.

Blago tebi, mene to lepo poremeti bar nedelju dana [budan do 3am, dusa mi spava u 3pm].

Idem sledece nedelje turu oko cele planete na zapad, pa cemo da vidimo je li to ok :D

A onda sledeceg meseca opet ceo krug, ali na istok :(