Lutador Posted May 30, 2010 Posted May 30, 2010 Sjajni anagrami :D Favorit: O, KOD ŽENETINE GORILE JOŠ MI BANE I TAŠTA!
Quizmaster Posted July 9, 2010 Posted July 9, 2010 (edited) Povodom osmog rođendana foruma ENIGMA CAFE organizujem nagradno takmičenje za ljubitelje enigmatike, pod nazivom "Slovna spajalica". Propozicije su sledeće:1. Nagradno takmičenje "Slovna spajalica" biće održano u ponedeljak, 12. jula 2010. na forumu ENIGMA CAFE. Takmičenje će trajati od 20 do 21 čas. 2. Domaćin foruma i sudija takmičenja Zoran Radisavljević svakih deset minuta davaće novu kombinaciju (u 20:00, 20:10, 20:20, 20:30, 20:40 i 20:50), koja će moći da se vidi u forumskoj poruci.3. Svaka kombinacija sastoji se od slova u kvadratu 4x4. Za svaku kombinaciju takmičar ima dva zadatka:a) Izborom početnog slova i kretanjem na susedna polja (poput šahovskog kralja) potrebno je pronaći što dužu ispravnu reč. Prilikom kretanja je dozvoljeno da se preko istih polja prelazi dva ili više puta.b) Od 16 slova koja čine kombinaciju potrebno je da se anagramiranjem pronađe što duža ispravna reč. Svako polje (slovo) iz kombinacije može se iskoristiti samo jednom.4. Za svaku kombinaciju takmičari imaju na raspolaganju deset minuta za rešavanje, a za to vreme treba da sastave što dužu spajalicu i što duži anagram. Oba rešenja šalju se u predviđenom vremenu na mejl [email protected], sa naznakom šta je pod a), a šta pod b). Maksimalno dozvoljeno kašnjenje je jedan minut, ali onda će se osvojeni poeni za tu kombinaciju prepoloviti. Za svaku kombinaciju takmičar može da pošalje samo jedno rešenje spajalice i samo jedno rešenje anagrama. 5. Bodovanje izgleda ovako:a) Ispravna spajalica donosi svakom takmičaru onoliko poena koliko je dugačka složena reč. Takmičar koji složi najdužu spajalicu dobiće bonus od tri poena. Ukoliko više takmičara pošalje najdužu spajalicu, bonus dobija najbrži. b) Takmičar koji u zadatoj kombinaciji pronađe najdužu anagramnu reč dobiće kao nagradu tri poena. Ostali takmičari ne dobijaju poene. Ukoliko više rešavača pošalje najdužu anagramnu reč, tri poena dobiće onaj ko je bio najbrži.6. Takmičarima se skreće pažnja da ovo nije kvizovka, te da će se priznavati samo postojeće reči iz rečnika i one koje su pravilno izvedene i u duhu jezika. U obzir dolaze reči kakve se priznaju na kvizovima poput "Brojke i slova" (zajedničke imenice u nominativu jednine i množine, glagoli u infinitivu, pridevi, itd). 7. Rezultati takmičenja biće objavljeni nakon provere ispravnosti reči i obračunavanja poena. Tri najuspešnija takmičara za nagradu će dobiti neku lepu knjigu, kao i još dva srećna dobitnika. Edited July 9, 2010 by Quizmaster
Quizmaster Posted July 9, 2010 Posted July 9, 2010 Evo jedne kombinacije za vežbu uoči takmičenja, a još jednu daću u subotu uveče.Ja sam uspeo da za deset minuta pronađem spajalicu od 9 slova i anagramnu reč od 12 slova. Možete li da u predviđenom vremenu složite nešto bolje?
Quizmaster Posted August 7, 2010 Posted August 7, 2010 (edited) Dragi forumaši, zadovoljstvo mi je da vas obavestim da je nakon duge i temeljne pripreme konačno odštampana moja knjiga WORLD OF ANAGRAMS, čiji izdavač je BeoSing iz Beograda. Na 193 strane (format A4, tvrd povez, šiveno) knjiga sadrži preko 2.700 zagonetaka vrhunskih majstora enigmatike. Oko 90% čine anagrami na engleskom jeziku, a ostatak knjige su radovi na italijanskom, francuskom, nemačkom, srpskom, hrvatskom, španskom, holandskom, norveškom, latinskom, grčkom. Najistaknutiji autori, njih tridesetak, imaju svoje posebne strane sa kratkim biografijama i izabranim radovima. Pored klasičnih anagrama, knjiga sadrži i razne varijacije anagrama, anegdote, ilustracije, što sve čini jedinstven ugođaj. Divno osmišljen dizajn, kao i precizni crno-beli otisci na sjajnoj kunstdruk-hartiji, daju knjizi i umetničku dimenziju.U svetskoj enigmatskoj literaturi ovo je sasvim sigurno najbolja i najsveobuhvatnija knjiga o anagramima, te je izvesno da sam obezbedio trajno mesto u istoriji svetske enigmatike. Premda mi novac nije bio glavni motiv, nadam se da ovo može biti i profitabilan projekt, jer uložio sam veoma mnogo energije i vremena, a na kraju sam i lično finansirao štampanje 1.000 primeraka knjige. Mada već imam status enigmatske legende u Srbiji, kao i zapaženih uspeha na međunarodnim takmičenjima, ovo što sam uradio je nešto mnogo značajnije, i lako je moguće da će knjiga WORLD OF ANAGRAMS biti moje životno delo. Međutim, knjiga neće proslaviti samo mene, nego je značajna i po tome što afirmiše enigmatiku sa ovdašnjih prostora. U društvu zemalja sa velikom enigmatskom tradicijom, Srbija i Hrvatska predstavljene su kao zemlje u kojima su anagrami na veoma visokom nivou, maltene rame uz rame sa onim na engleskom jeziku. Srbija, povrh svega, može se pohvaliti i da jedina ima redovni šampionat države za anagramiste, koji se ove godine održava deveti put.Cena knjige je 20 evra, a članovi foruma Parapsihopatologija mogu da je nabave za 15. Moram reći da je to minimum ekonomske isplatljivosti i da knjiga vredi mnogo, mnogo više, te da bi svaki istinski ljubitelj enigmatike trebalo da je ima u svojoj biblioteci. Edited August 7, 2010 by Quizmaster
расејан Posted August 7, 2010 Posted August 7, 2010 Dragi forumaši, zadovoljstvo mi je da vas obavestim da je nakon duge i temeljne pripreme konačno odštampana moja knjiga WORLD OF ANAGRAMS, čiji izdavač je BeoSing iz Beograda. Е, свака част! А таман сам дошао на ову тему да те питам кад ће књига :)
korindjar Posted August 7, 2010 Posted August 7, 2010 (edited) super zoki Edited August 7, 2010 by Hustler
Duci Simonovic Posted August 7, 2010 Posted August 7, 2010 ja bih je mozda i uzeo, al jedino sa potpisom i posvetom, da budem baja
Quizmaster Posted August 7, 2010 Posted August 7, 2010 ja bih je mozda i uzeo, al jedino sa potpisom i posvetom, da budem bajaNo hay problema, señor Baya! :)
Quizmaster Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 (edited) Evo i nekoliko isečaka iz knjige, tek toliko da vas ubedim kako je vredi naručiti ;) Edited August 10, 2010 by Quizmaster
slepa živana Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 mogo si baš i nešto drugo da obučeš. misliće ljudi da si lud :Dčestitke za marljivost! svaka čast.
Recommended Posts