Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SF i fantasy

Featured Replies

"Odraslija verzija City of Amber"

• Replies 1.2k
  • Views 153.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• burekdzija
    burekdzija

Otisao eto skoro neprimetno, bio je majstor stare skole da isprica pricu. Nek pociva u miru i hvala mu za sva dela, mnogo volim da ga citam.

• Posle ovoga     Silveberg nije autor za propustanje.

• Ian Mancunian
    Ian Mancunian

Preminuo Den Simons

Posted Images

1 hour ago, Svemir Zeka said:

Jel čitao neko trilogiju Silos?

1 hour ago, goofs said:

Ja se baš nećkam, uzeo sam prve dve knjige u ČK, ali mi je serija jako zabavna za gledanje pa ne želim da pokvarim iskustvo. No s druge strane, jako me zanima šta se desilo, a to piše u knjigama dry

Kupio ja devojci za novu godinu. Zadovoljna je, ima razlike u odnosu na seriju, naravno, ali je i dublje, nije wow wow vidi ovo ali je prilično zadovoljna. Serija je isto ok(ish).

2 hours ago, Svemir Zeka said:

Nisam ni znala za seriju ) preferiram knjige kad ima i jedno i drugo. Digitalni ugljenik nikad nisam završila, Liju Cisina isto isuse i sad neću da gledam serije dok ne pročitam knjige. Khm...ko zna kad rolleyes

Li Ćisina sam čitao, serija mi je negledljivo loša. Ne znam da li je i ostalima takva, ili samo čitaocima knjige.
Silos me, s druge strane, baš dobro vozi, najvećim delom jer se izjedoh živ da vidim šta će da bude. Plus Apple bolje radi SF serije od Netflixa.

Jel treca knjiga Silosa jos nije prevedena?

On 27. 2. 2026. at 21:30, Ian Mancunian said:

Preminuo Den Simons (

Tek sam sada videla ovu vest i to potpuno slučajno. Šta ti je život u Srbiji i u svetu u ovom trenutku, ne možeš da ispratiš šta se sve događa.

Baš me pogodila ova vest, da tako neprimetno ode jedan od meni najdražih pisaca sf-a. Onda je ovo pravi momenat da se obnovi Hiperion.

Da, i ja sam se bas smorio. Da mi zena nije rekla (koju btw. sf i horor uopste ne zanimaju), ne bih ni znao.

A upravo citam neoficijelnu kolekciju svih njegovih kratkih prica :( Definitivno moj omiljeni pisac

• 1 month later...

Zadnja knjiga koju sam čitao bila je od Endija Vira, Projekat očajnički pokušaj. Knjiga je baš pitka, ima dosta naučne terminologije koja je opisana da bude interesantna i da mogu i ljudi koji se ne interesuju za nauku da lako shvate, kako svemir funkcioniše. Ono po čemu se zaista knjiga izdvaja jeste odnos glavnog lika sa još jednim. Nisam u skorije vreme video prikaz neverovatne empatije i zanimljivog "prvog kontakta". Može da se pročita kroz par dana bez problema, a i nekako imam osećaj da ću je kroz par godina pročitati ponovo. Filmska adaptacija je odlična, i nju isto preporučujem pošto pročitate knjigu. :D

• 2 months later...

Ženidba Dušanova, auuu nisam ja ovo dobro čitao. Ovo nema u Igri prestola i Gospodaru prstenova, next level shit.

Priča ide, znate, ženi se car Dušan, Todor vezir prstenuje Roksandu đevojku (Roksanda je inače po ženi Aleksandra Makedonskog jer je neka ta čuvena srpska biografija Aleksandra bila srednjevekovni bestseler, malo sam istražio). Prstenuje je, malo je sumnjivo, po mraku. Kad da dođu svatovi koliko da dođe? Kad god, koliko god, ali Mleci kažu ne mogu dva sestrića oni su pijanice i šibaju se mnogo. Car kaže jebem ti sestriće kad ih svi mrze, čim se vratim obesiću ih.

A sestrići su niggas, znaju nešto se gadno sprema čim njih ne zovu, oni za gadno i služe. I kažu mami: Mama, sumnjivo je nas ne zovu, nešto planiraju.

Mama kaže: Mnjeh, nije problem, imate vi trećeg brata (???). Za ne daj bože. On je najzajebaniji, živi u planini, njega niko ne zna. Car, braća, niko. Indijanac. Nema konja, gde on živi konj ne prolazi, peške juri medvede i tako.

Pišite mu, ali on se ne cima ovako nego javite da umirem. Taka i taka stvar, mi se ne znamo ti si nam burazer, umire keva. Ovaj dođe, šta je kevi? Ništa. Koji vam je kurac, jeste vi izgoreli po glavi? Ma ujak se ženi, nešto je sumnjivo. Aha. O kej.

Evo ti konj, odličan konj al on bleji s carevim konjima, pazi da se ne otkači da ne ode kod njih, da te ne provale. Dobro. I obuci neka krzna najgora, natuci šubaru, reci da si Bugarin. Naravno da se prerušavam, nisam veverica.

Deep state tajni sin, vukovi ga odjajili za kataklizmu. Ne zna niko da postoji. Duh. Car ga ne zna jer je car debil on će da se izlane, a država je ozbiljna stvar. To u filmovima nema.

Ide on, kampuje solo, ne meša se s pacerima. Ako neko ne da vino oće otme konja našamara ga da niko ne vidi. Jao izvini, šta izvini smrade. Žohari...

Naravno zakunta konji odu stanu sa carevim, jebe se njemu, on ima naviku popodne dremka.

Kad su krenuli oni čelindži to sve rutinski. Kojoj ovci svoje runo smeta, onde nema ni ovce, ni runa. Odvede Roksandu caru, da joj ne bi ruke odseko samo mu još fali neka šminkerka tu da ga drka. I da mu još jednu grupi, a treću sebi u kamp jer je jasno da taj jebe.

I onda ide najjači deo. Svi ga hejluju ali on kaže stani sad. Ima jedna stvar, slušajte me sad pažljivo. Oni drže tu jednog, Balačko se zove, ima tri glave bljuje vatru led. Znam ga ja odavno (odakle ga zna?). Znam ja s njim ali vi ste kilavi vi sad malo tutanj ovo je stvar službe. Ja sam inače taj i taj. To ne treba da znate, ali sad nema veze.

Kad gle i Balačko zna njega, kakav Bugarin majmuni. To je Miloš Vojinović lično, dajte da se hitno nešto radi.

I dobro, posle naravno Srbin pobedijo ali realno što ne bi kad je pesma vrh vrhova. Premium fantastika, da je neko pametan taj film da snima a ne ova sranja. Jebote, tajno dete iz planine, bodigard za esktremne situacije. Careva šveca rađa svoju tajnu službu, jer je ovaj debil. I te što je rodila, a zna ih i zna da ga brane, bi da obesi jer ih olajavaju Mleci. Ne može se država prepustiti muškarcima, zna se kako se vodi politika. Jes ti lud?

Edited by Hermetico

@Hermetico imas i u strip adaptaciji Djordja Lobaceva. D