aram Posted March 5 Posted March 5 Pomagajte! ne sećam se ni da li je priča ni da li je roman, ali se sećam da je izdato kod nas tamo negde sredinom osamdesetih. nekakva post-apokalipsa, neki likovi totalni autsajderi od kojih svaki ima nekakvu moć (telekineza, pirokineza i sl.) se susreću i praktično povezuju u nekakav simbiotički organizam. mislim da je tu bilo i dece i autističnih likova. pali li se nekom lampica?
Zis Posted March 5 Posted March 5 Theodore Sturgeon: More Than Human? (biblioteka Kentaur, Više nego ljudski, jel) 1
djili Posted March 24 Posted March 24 RIP Vernon Vinge. Napisao između ostalog Fire Upon The Deep, preporučujem ko nije čitao. 1
goofs Posted April 14 Posted April 14 Dogurao do kraja treći deo “Problema 3 tela”, nisam nešto zadovoljan, mislim da je najslabija od tri dela i usudio bih se čak reći da može da se stane posle druge knjige. Malo je drugačiji ton ove knjige, ima više ličnog i emotivnog doživljaja u odnosu na prva dva dela, glavna likuša mi je dosadna, fali mi Daiši, a kroz sve se prožima i neka uvrnuta ljubavna priča za koju apsolutno nisam bio zainteresovan. I dalje ima zanimljivih naučnih ideja i postavki, ali su manje zastupljene i u okruženju koje nam više nije toliko prirodno, pa su manje vau. Možda 1/5 radnje se naslanja na epilog druge knjige, i to mi je bilo ok da pročitam, verovatno najbolji deo. Ostalo vodi nekom epilogu koji je u suštini sasvim ok, ali je dosadno napisan, poslednjih 150 strana se baš vuku. Tjah, šteta. I dalje mislim da je ovo sasvim pristojan SF serijal, ali nije krema svih krematm. 1
zorglub Posted September 25 Posted September 25 Gde u BG kupiti Neuromancera na srpskom? U pitanju je očajnički pokušaj da juniora privučem knjizi, te bih bio zahvalan i na svim predlozima za dobar SF koji se lako čita, makar bio i nekakav cyberpunk Koeljo u pitanju.
Boksi Posted September 25 Posted September 25 20 minutes ago, zorglub said: Gde u BG kupiti Neuromancera na srpskom? U pitanju je očajnički pokušaj da juniora privučem knjizi, te bih bio zahvalan i na svim predlozima za dobar SF koji se lako čita, makar bio i nekakav cyberpunk Koeljo u pitanju. Antikvarne knjige ili na Sajmu, počinje 19.10. 1
Vapad Posted September 25 Posted September 25 Autostoperski vodič kroz galaksiju je SF i prilično se lako čita, prvih 15tak puta, poste neke delove prelećeš. Neuromanser ima na KP ali je brutalno skup. A.... hm... a da li bi bio zainteresovan da čita sa tableta (ako imaš tablet)? Ima polarisov disk ... negde na netu, da ne ofiram... verovatno nije baš najlegalnije. Ali da se guglati lagano. Tamo ima čitav Neuromanser serijal i verovatno je dobar prevod. Buduća istorija nije loš serijal, mada zavisi koliko godina ima, Ali "Putevi se moraju kretati" u prvoj i "Rekvijem" i "Takođe šetamo pse" u drugoj, very nice, a ima još dobrih. Sabrani roboti nije loša knjiga, kraće priče, malo promena tempa i sve to, ali jeste pokatkad malo dated, može da dosadi. Uzdizanje Dejvid Brina je fantastičan serijal, ljudi, šimpanze i delfini u svemiru, high stakes, sasomange... samo ponekad ima trinarnih pesmica koje smaraju. Lepo za čitanje je SF Priče od '84. do '86. i Polarisova SF antologija od '93. do '98. U SF pričama iz 1985. npr ima pregršt dobrih kratkih priča, onako, da te pokrenu, rekao bih da je najbolja kompilacija. Ima čak jedan od matorog Dž.R.R. Martina pored drugih baš velikih imena, odlična zbirkica. 2 1
zorglub Posted September 25 Posted September 25 Hvala svima, ima da se kupi samo treba guglati "Neuromant" Glupi Bosanac. "Vodič" imam, ali to ću mu dati kad i ako ovo pročita. Trenutno se samo razmišljam da li da kupim izdanje na srp ili eng. Pošto sve što inače čita, a to su mange i light novels (jbg, kriv sam), je na engleskom. Zato mu je maternji vokabular takav da se bukvalno poštapa engleskim kad nešto želi da objasni. SF i cyberpunk pre svega jer od malih nogu voli Star Wars filmove, a sada mu se baš svideo i Blade Runner, tj. oba. @Vapad Hvala još jednom, ovo će mi ostati za posle, ako mu se primi knjiga.
Boksi Posted September 25 Posted September 25 (edited) 11 minutes ago, zorglub said: Hvala svima, ima da se kupi samo treba guglati "Neuromant" Glupi Bosanac. Isto Onda samo obrati pažnju na prevod, da ne bi loš prevod pokvario doživljaj. Edited September 25 by Boksi
zorglub Posted September 25 Posted September 25 Pa to, samo me to brine. Pametnjakoviću inače srpski ionako neće trebati jer će da zapali čim bude mogao, kaže 1
Svemir Zeka Posted September 25 Posted September 25 1 hour ago, zorglub said: Gde u BG kupiti Neuromancera na srpskom? U pitanju je očajnički pokušaj da juniora privučem knjizi, te bih bio zahvalan i na svim predlozima za dobar SF koji se lako čita, makar bio i nekakav cyberpunk Koeljo u pitanju. Koliko junior ima godina?
LaLinea Posted September 25 Posted September 25 @zorglub Klark Odiseje ili Asimov Roboti serijal. To je mene kao tinejdzerku zauvek uvuklo u sf. Skoro sam ih citala ponovo, sa jednakim zarom. Cyberpunk treba da dodje kasnije, kad si vec navucen na zanr, makar meni tako izgleda 4
ToniAdams Posted September 26 Posted September 26 Ja iskr nikad nisam završio Neuromansera, bukvalno u top 5 najtežih knjiga za čitanje, da ne kažem najdosadnijih. Ni sa jednim Dikom npr. nisam imao takvih problema, no homo (Dik kapirate xexexex). 1 1 1
Recommended Posts