Topola Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 (edited) Ja mislim da ti imas problem sa nikom i avatarom, meni ne smeta koliko tebe diskredituje.Da, a propos tog samospaljivanja na Jelacicu... U Zg sam dosao letos posle dugo vremena, poslednji put pre toga sam bio na Jelacicu krajem maja 1991. , uleteo tada u neke demonstracije, kolege iz BBB skandirale "Srbe na vrbe", bese uzbudljivo, Borovo selo, i to, a ljubitelj vojne istorije poput tebe bi tu nasao i obilje zanimljivih detalja poput nacistickih znacki po fajerkama okupljenih, itd.A propos jebanja mame genocidnim Hrvatima, da ti iskreno kazem, nisam bio nesto previse spreman na to, naime, u Zg sam tog dana dosao iz Rijeke, proveo sam tamo citavo popodne u razgovoru sa jednim starim gospodinom Petrom Stipeticem, krepkim 92-godisnjakom, bivsim pripadnikom Pavelicevog telesnog zdruga, prezivelim sa Blajburga i Kriznog puta, i to, cuo si mozda. Svasta se napricasmo gosn Stipetic i ja, o ratu najvise... Ustase, Srbi, Pavelic u Gospicu, itd. I meni bilo malo neobicno, sedim sa covekom koji je bio pored Pavelica... Valjda me oborio taj ugodan razgovor i njegova pohvala mom poznavanju situacije, pa kad sam stigao na Kaptol vise nisam bio ni za pesmu ni za vendetu. Kapis? Edited November 30, 2013 by Topola
Prospero Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 Društvo | ponedeljak 2.12.2013 | 21:25Naredio streljanje 19 zemljakaIzvor: BlicBeograd/Zaječar -- Živan Vasiljević, član predsedništva SKJ i predsednik Skupštine SR Srbije, naredio je ubistvo 19 žitelja iz svog rodnog sela na kraju Drugog svetskog rata.Ilustracija (sxc.hu, arhiva) Ovo su, kako piše Blic, otkrili svedoci, ali i potvrdile sada otkrivene arhive Ozne.Kako je otkriveno, Vasiljević je kao okružni sekretar KP decembra 1944. lično hapsio svoje komšije koji su kasnije streljani u osvetu za ubistvo njegovog oca Radomira, koji je stradao januara 1944. u sukobu sa lokalnim četnicima Koste Pećanca.Streljani meštani sela Planinice kod Zaječara, nisu imali veze sa ubistvom njegovog oca i nisu bili borci nijedne zaraćene strane. Među streljanima je bio i Petar Radojković (53), u čijoj se kući od nacista krila majka Živana Vasiljevića tokom rata."Mog dedu je lično uhapsio Živan Vasiljević i odveo ga u Zaječar gde je ubijen. Ni danas ne znam gde mu je grob. Sreo sam Vasiljevića i izvinio mi se. Rekao mi je: “Nije trebalo to sve da se desi. Tačno je da sam odveo tog dedu u Zaječar. Nisam samo ja kriv što je ubijen", priča za “Blic” Vidoje Radojković (71), unuk ubijenog Petra.On kaže i da mu je ubica dede zahvalio što su prihvatili da kriju njegovu majku."Živan mi je zahvalio i rekao kako mu je majka kazala da se krila kod nas i kako je mene čuvala četiri meseca. Deda nije krio samo njegovu majku već i mnoge partizane i njihove porodice", kaže Radojković.Istoričari su do danas sakupili brojna svedočenja o krajnje svirepim načinima mučenja zatvorenika Ozne u Zaječaru. Majka Petra Jelenkovića iz Zagrađa svedočila je da je čistila sobu za mučenje u zatvoru Ozne kod zgrade Suda u Zaječaru gde su ljude mučili. Osim krvničkog prebijanja, njih su, između ostalog, vešali za polne organe.Petra Radojković, odlikovani veteran ratova 1912-1918, bio je zatvoren u Zaječaru pre streljanja. On je inspirisao Stevana Jakovljevića, koga je poznavao, za lik “Pere Tobdžije“ u romanu “Srpska trilogija”. Između dva rata bio je biran sa predsednika seoske opštine.Rehabilitovan je 2007, iste godine kada je umro Vasiljević, ali je celokupna imovina porodice Radojković i dalje konfiskovana.Živan Vasiljević živeo je 87 godina. Rođen je u Planinici, kao student pridružio se komunistima. Do 1978. je bio predsednik Skupštine SR Srbije. Streljali po rodnim mestimaDr Srđan Cvetković, autor izložbe “U ime naroda” koja će biti predstavljena srpskoj javnosti u Istorijskom muzeju Srbije od marta 2014, kaže da je to samo jedan od hiljada slučajeva ljudi koji su stradali u vihoru ratne osvete i revolucionarnog zanosa."Razlozi su bili ideološke prirode, ratna osveta, a negde su lokalni funkcioneri bili vođeni ličnim razlozima i lukrativnim motivima pa su se brutalno obračunavali sa svojim komšijama i sugrađanima. Veliki broj streljanih je u rodnim mestima Oznaša. Tako je u Planinici odakle je Vasiljević bilo 19 streljanih, u Sumrakovcu kod Boljevca odakle je lokalni šef Ozne Miodrag Cojić, 15, a u Bučiju rodnom mestu Momčila Sibinovića, šefa Ozne Knjaževac, njih 14", kaže Cvetković.
Topola Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 paravojske u uniformama raspale vojske Kraljevine Jugoslavije tokom aprilskog sloma, snimci nemačkih vojnika iz mesta Žepče (izmedju Zenice i Doboja) i Travnika, oba u BiH. Snimak iz Travnika datovan kao 15. april, Žepče nema egzaktni datum osim što je reč o snimku iz aprilskog rata... Žepče:Travnik:
Topola Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 u slučaju snimka iz Žepča, verujem da je reč o vojnicima pripadnicima nemačke nacionalne manjine, Folksdojčerima, koji su mobilisani i zatim mirno sačekali svoje zemljake, i ovde čekaju da budu prebačeni natrag kućama...Isti autor je napravio i ovaj snimak, takodje u Žepču, u zimu iste godine, 1941. Tu već nema dileme kojoj formaciji pripadaju "prijatelji iz Žepča".
pere urban x Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 Травничка хроника...пијуком на бисту блаженопочившег краља Александра?Лепо.
Roger Sanchez Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 (edited) Ekipa u Travniku mi liči na Seljačku zaštitu koja se malo dodatno opremila kod Žandarmerije... Edited December 3, 2013 by Roger Sanchez
pere urban x Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 Društvo | ponedeljak 2.12.2013 | 21:25Naredio streljanje 19 zemljakaIzvor: BlicBeograd/Zaječar -- Živan Vasiljević, član predsedništva SKJ i predsednik Skupštine SR Srbije, naredio je ubistvo 19 žitelja iz svog rodnog sela na kraju Drugog svetskog rata.Ilustracija (sxc.hu, arhiva)Ovo su, kako piše Blic, otkrili svedoci, ali i potvrdile sada otkrivene arhive Ozne.Kako je otkriveno, Vasiljević je kao okružni sekretar KP decembra 1944. lično hapsio svoje komšije koji su kasnije streljani u osvetu za ubistvo njegovog oca Radomira, koji je stradao januara 1944. u sukobu sa lokalnim četnicima Koste Pećanca.Streljani meštani sela Planinice kod Zaječara, nisu imali veze sa ubistvom njegovog oca i nisu bili borci nijedne zaraćene strane. Među streljanima je bio i Petar Radojković (53), u čijoj se kući od nacista krila majka Živana Vasiljevića tokom rata."Mog dedu je lično uhapsio Živan Vasiljević i odveo ga u Zaječar gde je ubijen. Ni danas ne znam gde mu je grob. Sreo sam Vasiljevića i izvinio mi se. Rekao mi je: “Nije trebalo to sve da se desi. Tačno je da sam odveo tog dedu u Zaječar. Nisam samo ja kriv što je ubijen", priča za “Blic” Vidoje Radojković (71), unuk ubijenog Petra.On kaže i da mu je ubica dede zahvalio što su prihvatili da kriju njegovu majku."Živan mi je zahvalio i rekao kako mu je majka kazala da se krila kod nas i kako je mene čuvala četiri meseca. Deda nije krio samo njegovu majku već i mnoge partizane i njihove porodice", kaže Radojković.Istoričari su do danas sakupili brojna svedočenja o krajnje svirepim načinima mučenja zatvorenika Ozne u Zaječaru. Majka Petra Jelenkovića iz Zagrađa svedočila je da je čistila sobu za mučenje u zatvoru Ozne kod zgrade Suda u Zaječaru gde su ljude mučili. Osim krvničkog prebijanja, njih su, između ostalog, vešali za polne organe.Petra Radojković, odlikovani veteran ratova 1912-1918, bio je zatvoren u Zaječaru pre streljanja. On je inspirisao Stevana Jakovljevića, koga je poznavao, za lik “Pere Tobdžije“ u romanu “Srpska trilogija”. Između dva rata bio je biran sa predsednika seoske opštine.Rehabilitovan je 2007, iste godine kada je umro Vasiljević, ali je celokupna imovina porodice Radojković i dalje konfiskovana.Živan Vasiljević živeo je 87 godina. Rođen je u Planinici, kao student pridružio se komunistima. Do 1978. je bio predsednik Skupštine SR Srbije.Streljali po rodnim mestimaDr Srđan Cvetković, autor izložbe “U ime naroda” koja će biti predstavljena srpskoj javnosti u Istorijskom muzeju Srbije od marta 2014, kaže da je to samo jedan od hiljada slučajeva ljudi koji su stradali u vihoru ratne osvete i revolucionarnog zanosa."Razlozi su bili ideološke prirode, ratna osveta, a negde su lokalni funkcioneri bili vođeni ličnim razlozima i lukrativnim motivima pa su se brutalno obračunavali sa svojim komšijama i sugrađanima. Veliki broj streljanih je u rodnim mestima Oznaša. Tako je u Planinici odakle je Vasiljević bilo 19 streljanih, u Sumrakovcu kod Boljevca odakle je lokalni šef Ozne Miodrag Cojić, 15, a u Bučiju rodnom mestu Momčila Sibinovića, šefa Ozne Knjaževac, njih 14", kaže Cvetković.Документа, молим.Треба нам заведено наређење у коме Живан тражи да се стреља 19 комшија, потписано и оверено.Има? Нема? Довиђења.
Topola Posted December 30, 2013 Posted December 30, 2013 Na ovoj slici iz juna 1941. se vidi vođa SS-a, Himler (sredina, s naočarima), u poseti logoru Mauthauzen, sa komandantom logora Cirajsom (desno). Ali ko je još tu bio u njegovoj pratnji: celo vođstvo elitne Vafen-SS divizije "Das Rajh" (čijih je samo devet pripadnika dva meseca ranije zauzelo Beograd grad na blef). Sasvim levo, nasmejan, je Oto Kum - budući komandant "Princ Eugen" divizije, a posle rata uspešni biznismen i osnivač organizacije Vafen-SS veterana. Do njega je Hans Kempin, budući komandant dve od poslednjih SS divizija (koji je dve godine kasnije jednom prilikom uslikan u svojoj vojnoj školi u Češkoj i sa komandantima "Princ Eugen" divizije, Flepsom i Kumom). Iza Kempina viri Fric Klingenberg, onaj koji je sa osmoricom svojih ljudi zauzeo naš glavni grad i držao ga u svojim rukama skoro čitav jedan dan (poginuo je kao komandant 17. SS divizije). Između Himlera i Cirajsa je treći čovek SS-a, Karl Volf, koji nas je posetio zajedno sa Himlerom u Kraljevu 1942. I sasvim desno u pozadini, sa naočarima, stoji August Šmidhuber, budući komandant divizija "Skenderbeg" i "Princ Eugen".Pozdrav za nase enciklopediste.
Topola Posted December 30, 2013 Posted December 30, 2013 Jedna malo poznata fotografija iz Kraljeva, oktobar 1942. Cela "ekipa" je tu (s leva): zločinci dr Emanuel Šefer (šef SD-a, onaj što se hvalio da je jedini uspeo jednu veliku evropsku prestonicu, tj. naš Beograd, da etnički očisti od Jevreja - za šta je posle rata dobio samo 6 godina robije), Majsner i Himler (u prvom planu: potiljci Flepsa i Volfa)Izvinjavam se nasem forumskom ekspertu enciklopedisti koji je verovatno i sam hteo da ovde prikaze ovaj redak snimak, ali sam ga preduhitrio...
Topola Posted December 30, 2013 Posted December 30, 2013 Americka armija ulazi u Sloveniju, maj 1945:Americka armija u Sloveniji, jun 1945:
Topola Posted December 31, 2013 Posted December 31, 2013 Jedan vrlo redak prizor: vojnik 7.Waffen SS divizije Princ Eugen sa sahovnicom na rukavuDa bi bilo jasno kako i odakle, moze da objasni ova citulja:
Recommended Posts