Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Istorija: 2 svetski rat u Jugoslaviji

Featured Replies

@namenski

Uf, bio si u pravu, što bi mladi rekli 1 transfer blama.

Ispade Ranković mala maca, da ne kažem neobavešten šef službe. Želja da se ušminka za široko javno PTC mnjenje je jedini motiv. Kroz Goli otok i Brione su samo protrčali.

Dobrica i Ranković na klupi pričaju o podeli KiM, to kao da je AV pisao lično ("biće sukoba i dve decenije kasnije")

Gluma je jeziva, gubljenje u potrazi za naglascima i preskakanje sa ekavskog na pokušaje ijekavskog su užasni. Tekst, u igranom delu, pisan za malu decu - mora se navesti puno ime i prezime sa nadimkom svakog po naosob uz pominjanje velikih dogadjaja sa tačnim danom/mesecom/godinom.

Izvalčenje unuke (ex BK voditeljka) sa sve kasetom Tome Zdravkovića još 1 wtf momenat.

• 1 month later...
  • Replies 2.4k
  • Views 286.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Nego, da mi rezimiramo poslednje mesece WW2 u Jugoslaviji, pa sve da se Mel i Samardzic na glavu postave. Beograd, koji su, kako se sada zna, oslobodili Bugari uz pomoc Crvene armije (PKKA), a cemu su

• Pa jeste tesko zamisliti kakav bi bio maj 1945. u Jugoslaviji da Crvena Armija nije prosla severoistokom zemlje. Ali, moguce je, iako je mozda kontraintuitivno, da prolazak Rusa dugorocno nije nesto m

• Lord Protector
    Lord Protector

Sovjeti su imali tenkove, artiljeriju, avijaciju, stotine komada tehnike. 300.000 iskusnih vojnika koji su prosli pakao Istocnog fronta. Najzasluzniji su za oslobadanje Beograda.

Posted Images

imam pitanje... povodom ove halijard operacije, nevažno za film, samo istorijske činjenice me zanimaju... ako je taj aerodrom građen na nekom području, gde su nemci mogli da upadnu relativno lako, tj. da osujete evakuaciju pilota, zauzmu improvizovanu pistu, kako je taj aerodrom radio ceo avgust, a da niko nije dojavio nemcima šta se tu događa, ili su nemci bili ubeđeni da četnici nemaju kapacitet za to pa nisu obraćali pažnju na dojave

20 hours ago, Kristalno jasna said:

imam pitanje... povodom ove halijard operacije, nevažno za film, samo istorijske činjenice me zanimaju... ako je taj aerodrom građen na nekom području, gde su nemci mogli da upadnu relativno lako, tj. da osujete evakuaciju pilota, zauzmu improvizovanu pistu, kako je taj aerodrom radio ceo avgust, a da niko nije dojavio nemcima šta se tu događa, ili su nemci bili ubeđeni da četnici nemaju kapacitet za to pa nisu obraćali pažnju na dojave

Naleteli su neki Nemci na chetnike neplanirano, bio je neki manji okrshaj tu gde su neki chetnici izginuli... ne znam da li i Nemci.

PItanje je da li su prosto taktizirali i Nemci do te tachke vec da ne ulaze gde ne moraju.

Nije bash bila izvesna pricha, Britanci uostalom nisu hteli ni da pokushaju da izvlache svoje pilote.

glavna misterija mi je kako se sačuvala tajnost gradnje aerodroma, logično mi da bi Švabe htele da preduzmu opsežnu akciju zauzimanja aerodroma , a u isti mah i pretresanje celog kraja u potrazi za pilotima, da su znale za taj plan...

.... po jednoj teoriji, avgusta 1944. Nemci nisu imali dovoljno snaga da vrše ofanzivne operacije zarobljavanja u centralnoj Srbiji , jer su im snage bile razvučene do maksimuma.

• 1 year later...

image.png

Dakle, Zadar, iz clanka ing. arh. J. Seissela.

Edited by makaronee
58. str.

• 8 months later...

Sad sam brutalno isprozivan na rucku od SFRJ ekipe (+ slovaci) za verovanje u mit da je Crvena armija doprinela oslobadjanju Jugoslavije u drugom svetskom.

Kao jesu oni ucestvovali ali srpski je mit da su bili neka prevaga.

1 hour ago, bags said:

Pa jeste tesko zamisliti kakav bi bio maj 1945. u Jugoslaviji da Crvena Armija nije prosla severoistokom zemlje. Ali, moguce je, iako je mozda kontraintuitivno, da prolazak Rusa dugorocno nije nesto mnogo promenio. Da njih nije bilo, Beograd bi sigurno bio kasnije oslobodjen, a cetnici bi duze polagali nade u to da ce oni da pobede. Ali, s obzirom da je odluka Saveznika da se presaltaju sa Draze na Tita donesena pre ulaska Crvene Armije, skoro je sigurno da bi NOVJ na kraju svakako prevagnula nad JVuO. Druge alternativne scenarije, tipa fantazmogarije nekih NDH duznosnika o dogovoru sa saveznicima necemo da razmatramo jer naprosto ne deluje da je to ikada bila ozbiljna opcija. Ni tajming potpunog oslobodjenja zemlje ne bi bio nesto mnogo drugaciji jer smo se i sa tom malom pomoci Sovjeta oslobodili tek 6 dana posle kapitulacije.

Sovjeti su imali tenkove, artiljeriju, avijaciju, stotine komada tehnike. 300.000 iskusnih vojnika koji su prosli pakao Istocnog fronta. Najzasluzniji su za oslobadanje Beograda.

Meni se iz svega cini da su oni bili game changeri.

5 hours ago, bags said:

Sad sam brutalno isprozivan na rucku od SFRJ ekipe (+ slovaci) za verovanje u mit da je Crvena armija doprinela oslobadjanju Jugoslavije u drugom svetskom.

Poruci skrbavom purgeru da slobodno moze da se napusi kurca jednom Aleksandru Managadzeu u 106. godini zivota

Zavisi gde i šta. Dalmaciju je u potpunosti oslobodilia NOVJ, negde u ovo doba 1944. CA je imala veću ulogu od istoka, preko Beograda ka severu. Sve je bilo prevaga, jer da je sa bilo koje strane bilo manje pomoći ili borbi, rat bi trajao duže i bio krvaviji za ostale. Pogledaj kad je oslobođeno Sarajevo, branili su ga kao da je Berlin, bog te pita zbog čega.

9 hours ago, bags said:

Jel taj strong bilif sa njihove strane veza specificno za Jugoslaviju? Kao svugde su bili kljucni, ali Jugoslavija onako razbucana i satrvena i njeni super naoruzani partizani oduvali bi nemacke tenkove, partizanska eskadrila potukla bi im avijaciju a Prle i Tihi resili SS trupen i bez ruske pomoci. VIde nas kao neki izuzetak kapiram? rolleyes

3 hours ago, Engineer said:

Pogledaj kad je oslobođeno Sarajevo, branili su ga kao da je Berlin, bog te pita zbog čega.

To je bilo čvorište za povratak trupa iz Grčke, ako se dobro sećam.

10 hours ago, Mel said:

Jel taj strong bilif sa njihove strane veza specificno za Jugoslaviju? Kao svugde su bili kljucni, ali Jugoslavija onako razbucana i satrvena i njeni super naoruzani partizani oduvali bi nemacke tenkove, partizanska eskadrila potukla bi im avijaciju a Prle i Tihi resili SS trupen i bez ruske pomoci. VIde nas kao neki izuzetak kapiram? rolleyes

Bezveze se i doslo na tu temu. Kolega Slovak pljuvao po Rusima kao obicno (secanja njegovog tate na sovjetsku okupaciju), ostali se rado prikljucili (bacanje nekih procenata koliko ljudi u Rusiji zivi ispod svakog nivoa => 80%) i onda je kolega iz Hrvatske izbacio kako samo jos Srbi i Madjari veruju o mitovima o dobrim Rusima. I naveo primer kako mi godinama gutamo taj mit o ruskom oslobodjenju. I onda se malo razvila diskusija gde treci kolega pitao ChatGPT i ovaj potvrdio da crvena armija nije bila potrebna.frust