September 13, 2025Sep 13 Ne znam da li to možemo podvesti pod produktivna skraćivanja koja posle nekog vremena budu ozvaničena?valja da -> valjda -> valdaraditi hoću -> radit(i) ću -> radićuPa ćemo za jedno 50 godina da izučavamo promenu kao nepostojano a, gubljenje suglasnika. Možda i da smislimo stručni izraz, na engleskom blending, kod nas možda stopljenica?
September 13, 2025Sep 13 Već postoji glasovna promena gubljenja suglasnika, tj. uprošćavanje suglasničkih grupa. :)"Valda", recimo, umesto "valjda": malo do dijalekata i upliva u svakodnevni govor, malo do fonetske potrebe govornika da izgovara što jednostavnije glasove. Za glas L naslonimo vrh jezika malo o alveole gornjih sekutića.Za Lj jezik zauzima drugačiji položaj i aktivira se njegova veća površina: vrh jezika o donje sekutiće, a gornji deo jezika nežno dodiruje tvrde nepce.Nekada deca i ljudi ne razlikuju j i lj, pa pre za izgovor izaberu j ("jujaška" kod dece) ili rastave lj na l i j.
September 13, 2025Sep 13 10 hours ago, strhnj said:zasto su ti ljudi gadljivi na slovo lj?A onda kod drugih upadne gde ne treba, kao npr. sumLJivo...
September 13, 2025Sep 13 Grupa mnj je malo teža za izgovor, pa se spontano nazalno n eliminiše. :)Sumjivo...a kad brzo ili više puta izgovorimo sumjivo, kao da čujemo sumljivo. :)edit: niko me ništa nije pitao, izvinjavam se na upadima 😶 Edited September 13, 2025Sep 13 by Klara
September 13, 2025Sep 13 Ma opušteno, super su objašnjenja. Je l’ se zna kojom reformom je ozvaničeno jednačenje sluglasnika po zvučnosti u srpski? Koliko uopšte često reformišu pravopis?
September 29, 2025Sep 29 Ogroman XEJT za lenje prevode.Katalog proizvoda je A ovaj drugi mi je još gori jer se zapatio i rasprostranio. Šta fali posetiocima? Eno i na Kalemegdanu pored Sahat kule.Mada zanimljivo da u oba primera je i druga reč strana, ali centar je odavno србски, a i katalog mislim da je virgin među stranim rečima, nema prevod.
September 29, 2025Sep 29 Spisak i katalog nisu isto. Ili nikad nisi pregledao katalog, niti pravio spisak nečega?
September 29, 2025Sep 29 5 minutes ago, Filozof manijak said:katalog = spisak sa fotografijama?Katalozi koje ja gledam imaju još koješta pored imena i fotografije.
September 29, 2025Sep 29 On 13. 9. 2025. at 15:49, Klara said:Već postoji glasovna promena gubljenja suglasnika, tj. uprošćavanje suglasničkih grupa. :)Nevezano za LJ i NJ, ali vezano za gubljenje suglasnika, u Beogradu je "vidimo se" bas cesto "vi'imo se", a ponekad cak "vimo se". U zagrebackom govoru je "nekakvo" uglavnom "neakvo".