September 29, 2025Sep 29 Ni ja nisam čula takvo skraćivanjeAli sam čula a i sama koristim naročito u pisanju… ste bili?… ste se čuli?
November 11, 2025Nov 11 Ok, ovo reci juhu za podravka supu je vrrrrlo iritantna reklama.Ali negde 2007/2008 odemo na Hvar, sa detetom uzrasta 4-5 godina.Naše dete nema problem sa hranom, jede sve što je se posluži.To veče u hotelu pileća supa na meniju. Moje dete jede normalno, dok za susednim stolom nije stiglo dete koje traži "juhu".Majko mila, ta drama "hoću i ja juhu, dali ste mi običnu supu", od strane petogodišnjaka, objašnjavanje da je to isto ...
November 12, 2025Nov 12 9 hours ago, Emma said:Ok, ovo reci juhu za podravka supu je vrrrrlo iritantna reklama.Ali negde 2007/2008 odemo na Hvar, sa detetom uzrasta 4-5 godina.Naše dete nema problem sa hranom, jede sve što je se posluži.To veče u hotelu pileća supa na meniju. Moje dete jede normalno, dok za susednim stolom nije stiglo dete koje traži "juhu".Majko mila, ta drama "hoću i ja juhu, dali ste mi običnu supu", od strane petogodišnjaka, objašnjavanje da je to isto ...Moji klinci gledaju na YT crtane i dođe im često neki sa hrvatskom sinhronizacijom, pa su dosta ukačili - ispitivala sam ih, znaju dosta.Elem, sin sad kadkad sam pita "Kaj je ovo?", to mi je onako, pola fora, a pola normala. Kao isto je (i jeste).
November 12, 2025Nov 12 Tako je drug u osnovnoj školi ranih 2000ih u celom pismenom zadatku iz srpskog pomešao č i ć. “Na fizićkom radimo ćućnjeve…”
November 12, 2025Nov 12 48 minutes ago, FOX river said:Tako je drug u osnovnoj školi ranih 2000ih u celom pismenom zadatku iz srpskog pomešao č i ć.“Na fizićkom radimo ćućnjeve…”Heh, imao je i moj sinak tu fazu - prosla ga je kad je ucio da recituje Cvrcka od Vladimira Nazora.
November 12, 2025Nov 12 2 hours ago, FOX river said:Tako je drug u osnovnoj školi ranih 2000ih u celom pismenom zadatku iz srpskog pomešao č i ć.“Na fizićkom radimo ćućnjeve…”Iz nekog, meni nepoznatog, razloga, u Hrvatskoj imaju probleme mesanja č i ć.
November 12, 2025Nov 12 Неки дијалекти не разликују гласове ч и ћ. Мислим да је то архаична особина - као у источнословенским језицима где не постоје два гласа.
November 12, 2025Nov 12 Gde nema oba, ne čuju razliku. Važi za engleski, nemački, rumunski. Čini mi se da je u Hrvatskoj č mekše i onda se lako zameni za ć.
November 12, 2025Nov 12 6 hours ago, dragance said:Iz nekog, meni nepoznatog, razloga, u Hrvatskoj imaju probleme mesanja č i ć.Zato što se ta dva glasa razlikuju u (novijim) štokavskim dijalektima, koji istorijski obuhvataju samo jedan manji deo Hrvatske.
May 18May 18 Author On 12. 11. 2025. at 18:18, mustang said:Nikad ne znam da li je pravilno uzbrdo ili uz brdoRekao bih da možeš da se penješ uzbrdo, dok te put vodi - uz brdo. Edited May 18May 18 by makaronee