Jump to content

Jezički XEJT

Featured Replies

sto samo podgoricki? imas toga i u hn vec 10 godina, znaci metastaziralo je. kad cujem klince kako se kunu 'ostrogami' smraci mi se, tita mi :D
ostrogami, slava mu i milos'. ako kazes t na kraju, razgoropadis svetog vasilija, slava mu i milos'.

e, da. slava mu i milos :D

vrši nužduuživalac nikotina i opojnih drogauživalac penzije (pa i peMzije)odnos (onaj odnos) ("Zamislite, druže sudija, ja žena od 50 godina, prosvetna radnica, a on meni, da prostite, traži da imamo odnos" ... "Dobro drugarice, nemojte da plačete, molim službu da isprazni sudnicu!")

imanje odnose ja prihvatljivije od imanja seksa.

A tek snošaj.

sto ne podnosim marketiske reci, smisljene jer im postojece nisu bile dovoljno atraktivne, sve noseci se devizom ako dovoljno puta ponavljas, rec ce postati. tvrdokorna na primer. a i ona akcija sto se primila ko zamena za rasprodaju mi stvarno ide na onu stvar.

• 5 weeks later...

+ 1Još me jako nervira što se toliko upotrebljava reč "edukacija". Mislim, može i tako da se govori, ali mi je odvratno i ne vidim zašto ne bi bilo "obrazovanje" ili "vaspitanje" u zavisnosti od slučaja.

Još me jako nervira što se toliko upotrebljava reč "edukacija". Mislim, može i tako da se govori, ali mi je odvratno i ne vidim zašto ne bi bilo "obrazovanje" ili "vaspitanje" u zavisnosti od slučaja.
E, ali "edukacija" je našlo svoje mesto, i nema veze s obrazovanjem ni vaspitanjem.Ako neko kaže "ministarsrvo edukacije", da, to je debilizam, ali ne kapiraš li kako "edukacija" pokriva značenje, koje nema veze s obrazovanjem i vaspitanjem?

segment (u rečniku radio voditelja); "kako i na koji način", često po nekoliko puta uzstopce

E, ali "edukacija" je našlo svoje mesto, i nema veze s obrazovanjem ni vaspitanjem.Ako neko kaže "ministarsrvo edukacije", da, to je debilizam, ali ne kapiraš li kako "edukacija" pokriva značenje, koje nema veze s obrazovanjem i vaspitanjem?
Nemam pojma, jel' možeš da daš neku rečenicu kao primer?

Edited by kobni zelaya

Evo.Edukacija se zapatila u jeziku jer - po načelu jezičke ekonomije - ne znači isto što i pomenute dve.Reč se koristi za sticanje znanja, za koje se potreba ukazala ad hok. I koje se sticanje obavlja na kursevima, treninzima, seminarima i sl.Npr.Edukacija profesora istorije u osnovnim i srednjim školama (oni su već obrazovani).Edukacija knjigovođa u primeni pdv-a.Edukacija profesora (i akademika, dakle superobrazovanih) u korišćenju računara.Edukacija saobraćajnih policajaca koji primenjuju ona ćeresala i štatijaznam.Eudakcija menadžera u poslovnoj komunikaciji i zakonima EU.Itd.Rekao bih - samo obrazovan čovek može da se edukuje.mada i tu ima iznimka.Edukacija đubretara u rukovanju modernim kamionima, je l tako'.

To nije definicija edukacije, bar ne po Vujakliji gde kaže čak mnogo manje od ovoga što ja tvrdim. Ovako:edukacija (l. educatio) - vaspitanje, odgoj, odgajivanje, podizanje. Svejedno nisi mi dao čitave rečenice kao primer, već samo delove. Ipak mogu da sve te edukacije zamenim ovako:Obrazovanje (podučavanje) profesora istorije u osnovnim i srednjim školama (oni su već obrazovani). - ovde nije baš jasno o čemu se tačno radi - kada bi napisao u čemu se ovi edukuju mogao bih da stavim tačnu reč.Učenje knjigovođa primeni pdv-a.Učenje profesora (i akademika, dakle superobrazovanih) korišćenju računara.Edukacija saobraćajnih policajaca koji primenjuju ona ćeresala i štatijaznam. - ovo nisam razumeo pa ne znam šta da stavimUčenje menadžera poslovnoj komunikaciji i zakonima EU.I obrazovan čovek se može nečemu naučiti. I obrazovan čovek se može vaspitati. I vaspitanog čoveka moguće je obrazovati. (varijacija je mnogo, može se izabrati u zavisnosti od smisla. Učenje đubretara rukovanju modernim kamionima. Mada ovo spada i u obrazovanje đubretara.Edit - ali, inače, ovi primeri koje si dao i nisu tako česti - mnogo češče se čuje - "Na našem fakultetu dobićete edukaciju" ili "kod nas se edukacija odvija u četiri školske godine" Jasno je da u oba slučaja lako menjam ovo rečju "obrazovanje"I još jedan edit - mislim da pogrešno ograničavaš značenje reči "obrazovanje" Neko je na primer visoko obrazovan, jer je završio fakultet, a sad hoće da dobije dalje obrazovanje pa je upisao magistarske studije. Kada je završio magistarske studije zaposlio se u srednjoj školi kao profesor, ali je ubrzo dao otkaz da bi nastavio obrazovanje (doktorat) u inostranstvu.

Edited by kobni zelaya

Obrazovanje (podučavanje) profesora istorije u osnovnim i srednjim školama (oni su već obrazovani). - ovde nije baš jasno o čemu se tačno radi - kada bi napisao u čemu se ovi edukuju mogao bih da stavim tačnu reč.čoveka moguće je obrazovati.[/i] (varijacija je mnogo, može se izabrati u zavisnosti od smisla.
Mislio sam na period posle 1990, kada se menjao program istorije "u skladu s demokratskim promenama", pa se istorija nije učila kao u vreme Tita.
Edukacija saobraćajnih policajaca koji primenjuju ona ćeresala i štatijaznam. - ovo nisam razumeo pa ne znam šta da stavim
fotoaparati i sukladna oprema modernih saobraćajaca Jeste Vujaklija to napisao, ali ja želim da kažem da se polako kristališe ovakva upotreba reči edukacija.U stvari sinonima i nema u jeziku, a zbog načela jezičke ekonomije.Na primer, fundament - osnova - baza - temelj, te 4 reči ne bi postojale u jeziku da između njih ipak ne postoje razlike, makar i samo suptilne.Koliko god ti se činilo da su to sinonimi, ali probaj da nasumice uzmeš nekoliko pari "sinonima" (tako su nas učili kad smo bili mali, da postoje sinonima i antonimi, ali nije ipak tako), dakle probaj da uzmeš nekoliko pari "sinonima" i variraj ih u iskazima pa ćeš videti da postoje razlike u značenjima, makar u nijansama.

Pa ja i ne tvrdim da su edukacija, obrazovanje, vaspitanje, učenje, podučavanje, itd - sinonimi. Ali sam siguran da ne postoji smisao gde reč edukacija ne bih mogao da zamenim nekom od ovih reči. Mislim, naravno na ona značenja u kojima se reč edukacija upotrebljava. Podučavanje profesora novom nastavnom planu i programu. Mada je valjda bolje - Obaveštavanje profesora o promenama u nastavnom planu i programu. Učenje policajaca da rukuju novom aparaturom je istovremeno i deo obrazovanja svakog policajca, npr. Naravno, ne tvrdim da je "edukacija" nepravilno. Samo je ružno. A nepotrebno.edit - suština je da se reč edukacija danas, u stvari koristi tamo gde bi se koristila engleska reč "education" - za koju mi imamo ove druge reči. Prosto se konstrukcija koja je više engleska prenosi u naš jezik. Ti na primer kažeš - Edukacija profesora u korišćenju računara. (Education in usage of computers) Dok je više u duhu našeg jezika (ili je, barem stilski lepše) - Učenje profesora korišćenju računara.

Edited by kobni zelaya

Rekao bih - samo obrazovan čovek može da se edukuje.mada i tu ima iznimka.Edukacija đubretara u rukovanju modernim kamionima, je l tako'.
U svakoj filijali NSZ-a postoje plakati koji pozivaju Rome da razne kurseve doskolavanja, prekvalifikacije i td. Elem, na njima ogromnim slovima pise EDUKACIJA, INKLUZIJA i neka treca fensi komplikovana rec i onda ispod sitnim slovima o cemu se zapravo radi... tako da je legitimno da se i djubretari edukuju :fantom: