Meazza Posted January 14, 2018 Posted January 14, 2018 On 12/21/2017 at 8:30 PM, darling said: ne moze, i muskarac moze da ima max 4. posto kako ces objasniti nesto pet zenama (devojkama): petorici zena? cetirima zenama vec mozes. to mi je dosta islamski, pravo da ti kazem. Pun je nas jezik slicnih ogranicenja.
I*m with the pilots Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 (edited) Da li je vokativ od Kosta - Kosto? Hej Kosto? Kao Mita - Mito. Ja sam tako govorila citav zivot ali nisam sad sigurna, znam da ljudi vrlo cesto kazu isto kao i u nominativu (+ davno me je drugarica ispravila da joj ne govorim Zojo, vec Zoja, a meni to nekako neprirodno) Edited February 15, 2018 by I*m with the pilots
Krošek Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 mislim da nema narocit razlog da se ne kaze kosto. to je pravilno, a kosta u vokativu je prihvatljiv izuzetak. tako valjda zojo isto
James Marshall Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 Idi bre, ja znam neku familiju koja ni Maju ne zove "Majo", možda znaju Maju forumaša
Krošek Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 (edited) Spoiler komplikovano je sa zenskim imenima - npr saro, maro, ali slavice, ali onda snezana i anja. a sve se zavrsavaju sa a u nom Edited February 15, 2018 by Krošek
I*m with the pilots Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 Hvala, dakle pravilno je Kosto. Toliko cesto cujem neke po meni nepravilne ili cudne stvari, da se, kada su vec tako ceste, zapitam ko tu onda gresi, ja ili drugi. Ovo za Zoju prihvatih, kad je vec devojka insistirala, ali maltene svaki put bih krenula da joj kazem "Zojo, .." i onda se u nanosekundi ispravila. Ja inace imam taj obicaj da krenem razgovor ili recenice sa imenom, mnogi su me zezali zbog toga. 7 minutes ago, James Marshall said: Idi bre, ja znam neku familiju koja ni Maju ne zove "Majo", možda znaju Maju forumaša Uh, meni to bas bangavo zvuci, totalno mi nije u duhu naseg jezika da kazem "Maja, hoces u bioskop?"
Krošek Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 nije u duhu jezika, uopste. zojo mora, ne moze zoja, isto tako
darling Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 nikad u zivotu nisam cula da neko kostu zove kosto, i to ja koja sam imala kostadinovica u odeljenju 8 godina!
I*m with the pilots Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 To vi original Beogradjani tako...verovatno i kazete Kosta kratko, a ne Koosta kao mi preko ;D
darling Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 pa da, sigurno je i do akcentovanja. inace ovaj jezik sto nam se vika maternji je nezavrsen, nema resenja za mnogo osnovnih jezickih problema, tako da sam ja u fazonu da se uopste ne opterecujem u svakodnevnom govoru, sta god da kazem, okej je dok me ljudi razumeju, to je moj stil, a kad je sluzbeno pisanije, tu se drzim pravopisa. tvoje kosto na moje kosta za mene je bogatstvo inace siromasnog jezika.
Katikon Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 Kad ste kod imena, kako biste menjali Mia? Sa j ili bez? Ja naginjem ka menjanju sa j, tesko mi je da napisem dat "mii" a ne znam pravilo
darling Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 (edited) pravopis nalaze j. ne moze se izgovoriti bez j. Edited February 15, 2018 by darling
Lena Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 Sad sam i ja gledala Pravopis, to je kada se radi o transkripciji imena. A šta kada neko kod nas da detetu ime Mia? I onda se u dativu dodaje j?
darling Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 (edited) da, naravno, ime mia, mije. miji, miju, mia!, s mijom, o miji. ko zmija, samo bez z radio, radija. nije cudno. Edited February 15, 2018 by darling
Katikon Posted February 15, 2018 Posted February 15, 2018 Hvala i dobro je da je tako. Mnoge drugarice imaju cerke koje se zovu tako i o njima pisu bez "j"
Recommended Posts