Jump to content
IGNORED

Jezičke adoumice™

bus

Recommended Posts

• 1 month later...
Posted

6sur1c.jpg

Da li dobro napisano a, tj sto je izabrano to "pisano" malo a, a ne "stampano" malo a ?

Posted

6sur1c.jpg

Da li dobro napisano a, tj sto je izabrano to "pisano" malo a, a ne "stampano" malo a ?

Kreator fonta je verovatno ukrao neki postojeći latinični i radio samo ćirilična slova koja su nedostajala, a smatrao da "a" ne mora da dorađuje.

Mada mislim da zbog interneta, ovakvo a se sve više odomaćuje (meni npr.ne bode oči uopšte).

A sad stvarni on topic: zar se ne kaže naočari?

Posted (edited)

Verovatno je do fonta

Mada mislim da zbog interneta, ovakvo a se sve više odomaćuje (meni npr.ne bode oči uopšte).

Pa kako to kad je svuda na internetu "a" koje nije na slici?

I btw ko još piše štampano "a" što smo učili u školi, kontam da većina upotrebljava "a" sa slike

Edited by maheem
Posted

A sad stvarni on topic: zar se ne kaže naočari?

Pravilna su oba oblika. Ajmo sad oba oblika kroz padeže :D

Posted

Verovatno je do fonta

I btw ko još piše štampano "a" što smo učili u školi, kontam da većina upotrebljava "a" sa slike

Da, u fontovima za tekstove, u ovim "grafičkijim" koriste ovo zapadno. Deca u USA kad uče da pišu, uče ovo tvoje a iz naočara.
Posted

Verovatno je do fonta

Verovatno ne bih ni ja primetio da me cerka nije pitala "ovo nije a, bar nije cirilica". I ja se zbunio :(

Posted (edited)

Naše su dobro, hvala na pitanju   ^_^

A tu su, ako se javi Meheem, ili ona kojoj sam zaboravio ime, i oznojane najmanje bradavice na svetu.

Edited by Bujodrag
Posted (edited)

Oznojen, ne oznojan. Glagol glasi oznojiti (se), ne oznojati.

Pravilna su oba oblika. Ajmo sad oba oblika kroz padeže :D

Da, oba su pluralija tantum, s tim da je oblik "naočari" i muškog i ženskog roda, za razliku od oblika "naočare" koji je samo ženskog roda.

To znači da je pravilno i "moje naočare" i "moje naočari" i "moji naočari" (ovo poslednje mislim da nikad u životu nisam čuo).

Edited by vememah
  • 1 month later...
Posted

Fransoa Benambua je još pre 900 godina rekao da će se u budućnosti jezici govoriti na teritorijama na kojima su se i do tada govorili jezici ali da ih neće govoriti isti ljudi kao oni koji su ih govorili pre nego što je on to rekao, i da će istorija pokazati da nijedan jezik nije nastao pre nego što je izmišljen, niti je bilo koji jezik izmišljen pre nego što je nastao.

Oslobodimo Copkillaha.

• 2 months later...
Posted

kako se pise lepenski vir, Lepenski vir il Lepenski Vir? 

nisam nasla u pravopisu. ja sam za malo v, al vidim masovno se pise s velikim pocetnim vom.