Jump to content
IGNORED

Jezičke adoumice™

bus

Recommended Posts

Posted

Pretpostavio sam da znaci unajmiti, ali sam se pitao kako funkcionise "u sluzbi" be hired sto je navedeno kao jedan od mogucih prevoda. Vememah nasao primere i sad je jasno. Hvala.  :)

Posted

Kad neki državni službenik stupa na dužnost kaže se da je novonaimenovan, najčešće ambasador.

Posted

Ovo što koksi spominje je žargon, svakako nije reč o književnoj upotrebi.

da, verovatno. 

inače "moje" naimati (se) vuče analogije sa  voleti i navoleti (se), živeti i naživeti (se), pevati i napevati (se) i sl.

• 2 weeks later...
Posted

kako je mnozina od sou? souovi? souoovi? soui?

Posted

Šouovi, kaže Šipkin Pravopisni rečnik. Uz to u jednini ide šoua, šouu...

Posted

Klajn u nekom starom izdanju Recnika jezickih nedoumica lukavo zakljucuje da je šou anglicizam s cijom se upotrebom preteruje....O mnozini nista.  :dry:  Dakle, cenim da ne treba preterivati ni sa mnozinom.

Salu na stranu, meni meni vrlo ruzno i gotovo neizgovorljivo zvuci šouovi, pa bih to u govoru radije preskocio.

Posted

souovi je iz mene izaslo prirodno, al su mi se uredski jezicari usprotivili tvrdeci da se kaze soui, po analogiji s intervjui.  :wacko:

mada, taj pravopisni recnik je objavljen pre vazeceg pravopisa, tako da njegova zapravo nije zadnja, ali, posto u pravopisu nisam nasla, onda cu se pozvati na recnik i upisati sebi jos jedan plus. 

fala.

Posted

Nije, ali je konsultant i supervizor bio Klajn, pa je snaga argumenta slična kao da se pozivaš na nešto što stoji u RJN-u, a nema ga u pravopisu.

Posted

Kako bi isao prisvojni oblik od zenskog imena Bruk? (Kao Jelena -> Jelenin (jedn))

Zelim da kazem ~rukopis od Bruk.

Posted (edited)

Hmm, teško je izvesti prisvojne prideve od nekih stranih imena. Brukin, sa sve velikim slovom, ne zvuči dobro. ☺ Bruka.

Da probaš neku složeniju konstrukciju poput 'tekst koji je napisala Bruk'? Jeste rogobatno, ali ne znam kako bih drugačije to rešila.

Edited by Frau Gabrijela
Posted

zasto ti brukin ne zvuci dobro? rec ko svaka druga.

Posted

+1

Meni zvuci sasvim normalno, posto u siroj familiji imam jednu Bruk, i kad pricamo na srpskom, x puta smo rekli 'Brukino' ovo-ono. Mislim, to joj je ime, sta sad da se radi.