Jump to content
IGNORED

Jezičke adoumice™

bus

Recommended Posts

Posted

Krenuh od prve strane da čitam temu, te naleteh na dugogodišnju nedoumicu već na prvoj strani.Pojašnjenje.Svuda nalećem na tu reč. Da li neko može da objasni ili da razjasni pojašnjavanje?

Posted
Krenuh od prve strane da čitam temu, te naleteh na dugogodišnju nedoumicu već na prvoj strani.Pojašnjenje.Svuda nalećem na tu reč. Da li neko može da objasni ili da razjasni pojašnjavanje?
jasno ti uglavnom, ali ne sasvim. pojašnjavanjem ti postaje jasnije i jasnije, dok ti se skroz ne razjasni. sve skapiraš. jasno?
Posted

Jasno ili ne, tu ne vidim prostor za postepenost koju bi pojašnjavanje podrazumevalo, pa samim tim i ne razumem isto.

Posted
Jasno ili ne, tu ne vidim prostor za postepenost koju bi pojašnjavanje podrazumevalo, pa samim tim i ne razumem isto.
aha, tebi nije jasno pojašnjavanje kao različito od pojašnjenja? i pojašnjavanje traje, makar kratko. na kraju pojašnjavanja, dobiješ pojašnjenje.
Posted
pojasniti = približiti razjašnjavanju. to činiti do konačnog razumevanja. može li ovako?
Posted
Зар није правилно чак штавише дапаче?
cak stavise naprotiv -_- .pojasniti je glagol isplivao devedesetih, cini mi se, ili sam tad postala alergicna na njega. glupom svetu je stalno trebalo nesto pojasnjavati. nikako da razumeju ako im se samo objasni ili razjasni. ubrzo je stigao i vrhunac kulminacije: dodatno pojasniti :bee: poz
Posted

Ja nemam ništa protiv, ponekad i upotrebim tu reč, ali me ubode u uvo zato što mislim da ne može da postoji.Nešto objašnjavam dok ne postane jasno. A tačka kada postane jasno je granica između jasno i nejasno. Tu nema postepenosti.

Posted
ubrzo je stigao i vrhunac kulminacije: dodatno pojasniti :bee:
hoće čovek da naglasi sopstvenu ljubaznost u činu pojašnjavanja. tako meni jedan novinar objasni da štaviše naglašava čak. računam da je isto.
Nešto objašnjavam dok ne postane jasno. A tačka kada postane jasno je granica između jasno i nejasno.
ti si neki baš strpljiv čovek.
Posted
ti si neki baš strpljiv čovek.
To što napisah nije povezano sa mojim karakterom, već sa logičkom nemogušću postojanja pomenute reči.Sumrak postoji, zato što postoji postepeni prelaz iz dana u noć. Pojašnjavanje ne može da postoji, zato što ne postoji mogućnost da nešto bude pomalo jasno. Ili je jasno ili nije.
Posted
Pojašnjenje.Svuda nalećem na tu reč. Da li neko može da objasni ili da razjasni pojašnjavanje?
Ја мислио да то има неке везе са појасом, кад сам први пут чуо. Онда сконтам да то није придев ("појасни", као нешто у вези са "широкопојасним"), него глагол.
pojasniti je glagol isplivao devedesetih, cini mi se, ili sam tad postala alergicna na njega. glupom svetu je stalno trebalo nesto pojasnjavati. nikako da razumeju ako im se samo objasni ili razjasni.
Још осамдесетих. Недопечени политичари приправници, надобудни млади каријеристи. Хватали сваку језичку моду коју чују од својих узора, те се ова глупост раширила, уз педесет других (заживети, овладавање целином, петнаест значења за "реализовати" итд).Ваљда су сматрали да су им саговорници а приори паметни и да не треба ништа да им се објашњава, могли би чак и да се увреде, него онако, мало, као кад се дете мало помази (а не размази), да појасне. Ионако никад ништа нису радили озбиљно и до краја, него само мало више него прошли пут, колико да се осети некакав напредак, 0,01% је довољно.
ubrzo je stigao i vrhunac kulminacije: dodatno pojasniti bee.gif
Мислиш на климакс врхунца кулминације, или онај обичан врхунац?
Posted (edited)
To što napisah nije povezano sa mojim karakterom, već sa logičkom nemogušću postojanja pomenute reči.Sumrak postoji, zato što postoji postepeni prelaz iz dana u noć. Pojašnjavanje ne može da postoji, zato što ne postoji mogućnost da nešto bude pomalo jasno. Ili je jasno ili nije.
Složiću se s tobom da je reč o kojoj razgovaramo nespretna, novokomponovana ili nešto treće. Ali ne mogu da se složim da je nešto jasno ili nije i da ne može da bude delimično jasno. Bilo da se radi o teoriji iz fizike ili nečijem postupku, sasvim je moguće da samo donekle razumem. Edited by leto je
Posted

Onda predlažem da pokušaš da objasniš ono što donekle razumeš nekome kome ništa nije jasno.Ne radi to tako. Ako nešto delimično razumeš, to znači da ne razumeš uopšte, pardon maj frenč.

Posted
Ne radi to tako. Ako nešto delimično razumeš, to znači da ne razumeš uopšte, pardon maj frenč.
Ко то треба да помилује твоју Францускињу?
Posted

Eto vidiš kako je nezgodno kada je do pola jasno.

Posted
Onda predlažem da pokušaš da objasniš ono što donekle razumeš nekome kome ništa nije jasno.Ne radi to tako. Ako nešto delimično razumeš, to znači da ne razumeš uopšte, pardon maj frenč.
Sad vidim da te ništa ne razumem.