Jump to content

Jezičke adoumice™

Featured Replies

Klajn veli korejski/Korejac bolje nego koreanski/Koreanac. Ja se tu, bogami, slažem s njim. :D U školskom izdanju Pravopisa samo stoji 'Koreja, Koreje' i 'Korejski rat'.

Edited by Father Jape

a ganci ili ganjani?

možda Ganijci ?

i o ganijcima sam pricao veceras, jer cuh da je neka zena rekla kako je dobila ganijsku narodnu nosnju... dilema i dalje :unsure:

Klajn veli korejski/Korejac bolje nego koreanski/Koreanac. Ja se tu, bogami, slažem s njim. :D
A тако је и настао израз епикурејац, кад су Корејца нуткали да пије. Оно "у" је дошло спонтано.
emo-linknd8.gif

sta je pravilno napisano:1. On je vitez Reda zmaja. 2. On je vitez reda zmaja.3. On je vitez Reda Zmaja. i zasto?

sta je pravilno napisano:1. On je vitez Reda zmaja. 2. On je vitez reda zmaja.3. On je vitez Reda Zmaja. i zasto?
Po mom osećanju za gramatiku - Reda zmaja.Zato što se naziv "institucije" piše velikim slovom.Zato što se, po našoj gramatici, ne pišu, kao kod većineevropskih jezika, sve reči u nazivu velikim slovom (primer; ne Bela Kuća,već Bela kuća).

tako sam nekako i ja mislila. fala.

Da, osim naravno ukoliko je to neki vrlo specifičan zmaj koji se i drugde u tekstu pise 'Zmaj'. Recimo Jovan Jovanović. :D

1. Da li je pravilno ćaleta ili ćala (od ćale)?2. Vokativ od Staša je Stašo ili Staša?3. Doduše se izgovara oštro kao dOduše ili dodUše (kao da se izgovara odvojeno do duše)

• Author

Bez proveravanja (žurim na posao), dakle kako ja govorim>1. ćaleta2. ne poznajem nijednu Stašu. Mogu da kopam kasnije po gramatici. Ja bih lično valjda pre rekao "Staša". 3. dodUše

1. i 3. se slažem.Ovo pod 2 ja govorim sa "o" na kraju, mada me 1 Iva stalno ispravlja da tako ne treba, a 1 Staša se ne buni, kanda joj je prirodno da je ljudi oslovljavaju sa "Stašo"...

Pa mislim da tako i je prirodno. Kad bi od milja zazvali mene (>s_u.gif), kako bi me oslovili?

Ovo pod 2 ja govorim sa "o" na kraju, mada me 1 Iva stalno ispravlja da tako ne treba, a 1 Staša se ne buni, kanda joj je prirodno da je ljudi oslovljavaju sa "Stašo"...
Iva nema pojma. Vokativ od Iva je sigurno Ivo. Skoro je o tome pisao i Ljuba Živkov (mislim da je bilo u Blic-u).Problem sa Stašom je da meni prirodno zvuči Stašo, a moja devojka tvrdi da je Staša (plus devojka koja se zove Staša me je čudno pogledala kada sam je nazvao Stašo).Ovo ćala-ćaleta i meni je logično da je ćaleta, ali skoro sam postavio to pitanje nekim ljudima iz mog kraja (Kolubarski okrug). Oni kažu da je pravilno ćala samo što u BG-u govore pogrešno, pa se to proširilo i na Srbiju.Za doduše bejah u krivu. Mislio sam da se kaže dOduše.