Jump to content
IGNORED

Jezičke adoumice™

bus

Recommended Posts

Posted (edited)

Klajn veli korejski/Korejac bolje nego koreanski/Koreanac. Ja se tu, bogami, slažem s njim. :D U školskom izdanju Pravopisa samo stoji 'Koreja, Koreje' i 'Korejski rat'.

Edited by Father Jape
Posted

i o ganijcima sam pricao veceras, jer cuh da je neka zena rekla kako je dobila ganijsku narodnu nosnju... dilema i dalje :unsure:

Posted
Klajn veli korejski/Korejac bolje nego koreanski/Koreanac. Ja se tu, bogami, slažem s njim. :D
A тако је и настао израз епикурејац, кад су Корејца нуткали да пије. Оно "у" је дошло спонтано.
Posted

sta je pravilno napisano:1. On je vitez Reda zmaja. 2. On je vitez reda zmaja.3. On je vitez Reda Zmaja. i zasto?

Posted
sta je pravilno napisano:1. On je vitez Reda zmaja. 2. On je vitez reda zmaja.3. On je vitez Reda Zmaja. i zasto?
Po mom osećanju za gramatiku - Reda zmaja.Zato što se naziv "institucije" piše velikim slovom.Zato što se, po našoj gramatici, ne pišu, kao kod većineevropskih jezika, sve reči u nazivu velikim slovom (primer; ne Bela Kuća,već Bela kuća).
Posted

tako sam nekako i ja mislila. fala.

Posted

Da, osim naravno ukoliko je to neki vrlo specifičan zmaj koji se i drugde u tekstu pise 'Zmaj'. Recimo Jovan Jovanović. :D

Posted

1. Da li je pravilno ćaleta ili ćala (od ćale)?2. Vokativ od Staša je Stašo ili Staša?3. Doduše se izgovara oštro kao dOduše ili dodUše (kao da se izgovara odvojeno do duše)

Posted

Bez proveravanja (žurim na posao), dakle kako ja govorim>1. ćaleta2. ne poznajem nijednu Stašu. Mogu da kopam kasnije po gramatici. Ja bih lično valjda pre rekao "Staša". 3. dodUše

Posted

1. i 3. se slažem.Ovo pod 2 ja govorim sa "o" na kraju, mada me 1 Iva stalno ispravlja da tako ne treba, a 1 Staša se ne buni, kanda joj je prirodno da je ljudi oslovljavaju sa "Stašo"...

Posted

Pa mislim da tako i je prirodno. Kad bi od milja zazvali mene (>s_u.gif), kako bi me oslovili?

Posted
Ovo pod 2 ja govorim sa "o" na kraju, mada me 1 Iva stalno ispravlja da tako ne treba, a 1 Staša se ne buni, kanda joj je prirodno da je ljudi oslovljavaju sa "Stašo"...
Iva nema pojma. Vokativ od Iva je sigurno Ivo. Skoro je o tome pisao i Ljuba Živkov (mislim da je bilo u Blic-u).Problem sa Stašom je da meni prirodno zvuči Stašo, a moja devojka tvrdi da je Staša (plus devojka koja se zove Staša me je čudno pogledala kada sam je nazvao Stašo).Ovo ćala-ćaleta i meni je logično da je ćaleta, ali skoro sam postavio to pitanje nekim ljudima iz mog kraja (Kolubarski okrug). Oni kažu da je pravilno ćala samo što u BG-u govore pogrešno, pa se to proširilo i na Srbiju.Za doduše bejah u krivu. Mislio sam da se kaže dOduše.