Jump to content

Prehrambena YU nostalgija

Featured Replies

2 hours ago, darling said:

slobodno kupi te amarete, bzvz su ko svaki drugi industrijski amareti od kostica kajsije, mislim, to ima aromu, slatki su, imaju svrhu u zivotu zene, jedan-dva uz kafu, kranc za sizkejk, i tako dalje, al da ces zdrati celu kesu, neces.

kao kroz maglu se secam da mi je keksi otkrio kako su se zvali ti lesnik mak(a)roni u zutoj kesi koje sam i ja volela, retko jela, mozda tek par puta u zivotu, al su se urezali na zauvek, i ko ih je proizvodio, ali sam, naravno, zaboravila, eto, moglo bi biti odgovora u keksijevim rukopisima

sad bih rekla da su to bili padobranci bez krema, odnosno skelet padobranca s lesnicima, sto se pravi lako.

Znaci nista od prezderavanja :(

Darlinge, jesi pravila amarete kuci, vrijedi li, ili da se drzim ove dostupne industrije?

26 minutes ago, morgana said:

Znaci nista od prezderavanja :(

Darlinge, jesi pravila amarete kuci, vrijedi li, ili da se drzim ove dostupne industrije?

industrijski su od semena kajsije, a amareti domaci i zanatski od badema, naravno da se isplati :) jednostavno je, badem, belance, secer, amareto, izguglaj, nemam ovde recept po kom sam radila, nasla sam na netu, al nema nista posebno u njima, snaces se i sama.

ovaj industrijski ima svoju vrednost za te pare, ukus cijanida i dosta secera da se umace u gorku kafu, ne fali nista :)

ne znam koje si jeo, al sam ih svojevremeno videla u finima i kod francuskinja (koje su napustile bg). jos bi ih trazila kod gdje mirkov, eventualno kod bojane bukvic u la praline. 

ah, zajeb, sori.

kolko znam, krenule su u sirenje posla s nekim investitorom, cavrljala sam s jednom od njih jedared, trebalo je da otvore 4 prodaje u bogatim delovima grada i centralnu proizvodnju, oglasile su da im trebaju ljudi za obuku, i onda je sve stalo. verovatno ispaljene. na fejsu pise da se nadaju da ce se vratiti 2020. ako nadju kintu.

Edited by darling

• 5 months later...
On 16.5.2012. at 17:56, dùda said:

najbolja salama ikadgavrilovic-zimska-large.jpg

+1 ja sam ovo otkrio ove godine tek posto je carnex ubio svoju zimsku salamu.

• 4 months later...

- Некада се продавала конзервирана риба у великим конзервама. Били су велики комади унутра. Колика је била тежина тих конзерви? Не мања од 1кг? И које рибе су конзервиране?

- Може ли се наћи негде сарага у БГ-у?

Šta će ti to? Ako ti je baš stalo, neka ti neko donese iz CG, sa Skadarskog ili iz MK, sa Prespanskog jezera, tamo ih zovu cironke. 

Veoma volim ribu, a inače svakakve egzotične stvari trpam u usta, malo šta mi je gadno, ali saragama ili cironkama nisam uspeo da nađem smisao ni svrhu. Kako god da ih spremi, struktura piljevine i ukus trule ribe. 

Inače, to je Alburnus alburnus na latinskom, odnosno, ukljeva (CG), plašica (MK) ili keder kod nas. Ista riba, pune su ih sve reke, ulove ih i deca lako na crviće i malu udicu. Sveže su ukusne dobro ispržene i posoljene. 

Пробе ради. Нисам закачио период кад се продавала сува нанизана на жицу.

Još je tako prodaju tamo, ali bojim se da ćeš se razočarati. 

• 3 weeks later...

Danas u Lidlu kupim palmeritas.

Neka fabrika ih je proizvodila u SFRJ, bili su istog oblika, svetlije boje i malo "veštačkijeg" ukusa koji sam obožavala.

• 1 year later...

251655554_2990308027887192_4997654148725

505-sa-crtom.jpg

imam.

sent from novi mnogo jak bubamoto.

imam i ja :s_d:

1 hour ago, namenski said:

505-sa-crtom.jpg

Seti me na epizodu kad se Mile sa Cubure rasplace u Merkatoru dok se u pozadini cuje "Dok palme njisu grane".