kud u maglu Simoviću Posted March 9, 2021 Posted March 9, 2021 1 minute ago, nisam ja said: staviš Andrija Zafranović u gugl. hvala na savetu tw koji je pokrenuo diskusiju, bio je o lordanu, ne andriji pa sam shodno njemu guglao lordana i nisam se obazirao na postove ispod 1
iDemo Posted March 10, 2021 Posted March 10, 2021 10 hours ago, kud u maglu Simoviću said: tw koji je pokrenuo diskusiju, bio je o lordanu, ne andriji pa sam shodno njemu guglao lordana i nisam se obazirao na postove ispod On se izgleda zaleteo gledajuci samo u prezime.
Jimmy Kowalski Posted March 10, 2021 Posted March 10, 2021 IN MEMORIAM Priča Rajka Grlića o Andriji Zafranoviću Prvi zajednički film, Čarugu, montirali smo u “Jadran filmu”. Veliki studio bio je gotovo pust. Spremali su ga za generalnu pljačku, tzv.pretvorbu. Tih dana napao me novinar “Večernjeg lista”, mislim da je bilo zbog produciranja Điđine Virdžine, a ja sam odgovorio da nemam namjeru razgovarati s potrčcima i neka gazdi, ako mi ima nešto poručiti, kaže da to učini bez posrednika. Nezgoda je bila u tome što je upravo tih dana Sabor izabrao gazdu HRT-a i još koječega za potpredsjednika Republike. Bili smo na početku montaže, u pauzama pili kavu u “Jadranovoj” menzi. Jednog jutra, dok smo sjedili uz prozor koji gleda na portu, ugledamo crnu limuzinu kako ulazi i dolazi točno pred menzu. Iz nje iskače visoki čovjek u baloneru i otvara stražnja vrata. Potpredsjednik Republike Hrvatske Antun Vrdoljak izlazi iz limuzine, ulazi i kreće ravno prema Andriji i meni. Tjelohranitelj je na korak iza njega. Dolazeći, Vrdoljak urla: “Nemoj ti meni slati nikakve poruke. Znaš! Jer perje će letjeti, perje će letjet kad te uhvatim. Zapamti!” I vičući dođe do mene, pogleda me pun bijesa, još jednom vikne: “Perje će letjeti!”, okrene se i krene prema izlazu. Zapanjeno ga gledam i kažem: “Smiri se, ne urlaj. Ti si potpredsjednik Republike. Pristojno se ponašaj.” On se okrene, pogleda me i sve glasnije ponavljajući: “Perje će letjeti!“ izađe, a za njim i tjelohranitelj. Kako su došli, tako su i otišli. Čitava predstava trajala je najviše dvije do tri minute. U menzi je nastao muk. Radnici “Jadran filma” spuštali su glavu i bez pozdrava izašli jedan za drugim. To “Perje će letjeti” naknadno smo ubacili Čarugi u usta tijekom jedne pljačke. Tjedan dana kasnije izlazimo iz tonskog studija i na vratima susrećemo njega i montažera Damira Germana. Stojimo i gledamo se. Mi ih puštamo da uđu, oni nama daju znak da izađemo. U tom trenutku Vrdoljak se oglasi beskonačno mi- lim glasom: “Rajko, zašto se mi svađamo? Pa mi se o svemu možemo dogovori- ti!” Pogledam ga, kažem: “Ti si lud!” i odem s Andrijom. To je bio zadnji susret s gazdom koji je u narednih dvadesetak godina nanio puno nesreće hrvatskoj kinematografiji. Do kraja montaže ljudi u studiju odnosili su se prema nama kao prema gubavcima. Vlast nas je obilježila i doslovce su nas, do karikaturalnosti, izbjegavali. S Andrijom sam od tada do danas montirao manje-više sve. Radili smo uvijek na isti način. On čita gotovo sve verzije scenarija i dolazi u montažu nekoliko dana nakon početka snimanja. Označavam mu najbolji dubl svakog kadra i on ih počinje slagati. Čujemo se gotovo svake večeri, a svaki treći-četvrti dan nakon snimanja skočim do montaže. Andrija ne dolazi na snimanje. To mu omogućuje da “hladne glave” prati kontinuitet glumca, ritam kadra, jasnoću scene… Uz skripterice, nekada Ivanku Forenbacher, a zadnjih dvadesetak godina Nadu Pinter, Andrija je moj najdugovječniji “detektor laži”. A bez nekoga tko vam kaže istinu, ma koliko u tom trenutku bila bolna, gotovo je nemoguće snimiti film. Nekoliko dana nakon završetka snimanja imamo izmontiran film. Odgledamo ga, vidimo što ga sve muči i tek tada krećemo u pravu montažu koja, ovisno o filmu, traje tri do četiri mjeseca. Tijekom tih mjeseci nas dvojica, i asistent za kompjuterom, dijelimo mračnu prostoriju koja se zove montaža. I to svaki dan po desetak sati. Čovjek pored kojeg možete sjediti tako dugo u tako malom prostoru, a da pritom ostanete normalni, mora vam biti drag. Andrija je upravo to: tiha i mudra osoba koja dječački uživa u kombinatorici, u slaganju i preslagivanju, u pronalaženju emotivnih točaka koje su mu važnije od bilo koje narativne logike. On je u filmu koji radi od jutra do mraka, po noći, dok jede ili pije. Za njega tada ne postoji ništa drugo. Jednostavno uroni u film i ne izranja u realni svijet sve dok nije do kraja završen. Pod stare dane postao je vuk samotnjak koji, kad ne montira, sjedi u Srijemu, u svojoj kući pored Dunava i restaurira porculanske figure. Ostavljam ga u toj slici ispunjenoj mirom, u poslu koji najtočnije ocrtava njegov karakter. 6 1
copkillah Posted March 12, 2021 Posted March 12, 2021 1 hour ago, Filozof manijak said: Ostao samo Boba :( I Miša
April Posted March 12, 2021 Posted March 12, 2021 On 10.3.2021. at 13:31, Jimmy Kowalski said: On čita gotovo sve verzije scenarija i dolazi u montažu nekoliko dana nakon početka snimanja. Označavam mu najbolji dubl svakog kadra i on ih počinje slagati. Čujemo se gotovo svake večeri, a svaki treći-četvrti dan nakon snimanja skočim do montaže. Andrija ne dolazi na snimanje. To mu omogućuje da “hladne glave” prati kontinuitet glumca, ritam kadra, jasnoću scene… Uz skripterice, nekada Ivanku Forenbacher, a zadnjih dvadesetak godina Nadu Pinter, Andrija je moj najdugovječniji “detektor laži”. A bez nekoga tko vam kaže istinu, ma koliko u tom trenutku bila bolna, gotovo je nemoguće snimiti film.
Popular Post napadaj Posted March 16, 2021 Popular Post Posted March 16, 2021 Umro Yaphet Kotto :( Možda je imao značajnije uloge, ali meni je omiljena ova iz najbolje serije svih vremena. 4 6 2
Frank Pembleton Posted March 16, 2021 Posted March 16, 2021 RIPYaphet KottoDa je samo glumio Al Giardello-a pa dosta je... [emoji26].... Shiit has hit the fan! 4
Frank Pembleton Posted March 16, 2021 Posted March 16, 2021 Da, ono kad samom pojavom u kadru usisaš svu pažnju gledaoca... .... Shiit has hit the fan!
Sludge Factory Posted March 16, 2021 Posted March 16, 2021 RIP Uh, kad on zagrmi ili se nadvisi nad kolegom!
MocaVukotic Posted March 16, 2021 Posted March 16, 2021 Alonzo mozli u midnajt ran, igrao je i u najboljem schraderovom filmu blue collar 3
Recommended Posts