August 22, 2025Aug 22 Lepe su orhideje. I svašta mogu da izdrže. Moje po nekad ne budu zalivene ni po 4 sedmice, ali prežive 😁Zašto samo dva cveta? Možda nemaju dovoljno snage za više? Da li ih prihranjuješ nečim?
August 22, 2025Aug 22 Ne prihranjujem. Trebalo bi, sad je ne cackam dok ima ove lepe cvetove. Samo je zalivam. Jedno vreme nije cvetale uopste pa me ovo raduje, dva ali predivna. Sama biljka deluje zdravo i snazno Edited August 22, 2025Aug 22 by Sandradjer
November 20, 2025Nov 20 Ozilio skoro otkinutu grancicu krasule (drvo novca), posadio je i negujem je pod led svetlom u toplom i jutros vidim par smrdibuba kako radi na potomstvu na njoj.E, pa vasa loza zavrsava ovde.... Edited November 20, 2025Nov 20 by kronostime
November 20, 2025Nov 20 Držim drvce Bendzamina (oko pola metra visoko) na terasi, zna li neko kad mora da se unese? Meni se čini da mu još nije hladno.
November 20, 2025Nov 20 trebalo bi da se unese sad. to je tropska biljka, ne bi trebalo da bude na temperaturama ispod desetak stepeni.
November 20, 2025Nov 20 Moja saksijska ruža izbacila novo lišće i pupoljke tokom onih toplijih dana, mukica. Pošto je noću dosta hladno, unela sam je unutra i stavila blizu prozora, neka se sunča i procveta. A i kadifice i cinije cvetaju li cvetaju, novembar mesec. o.O Procvetaće mi i sedum palmeri, koja inače cveta u proleće.Samo fali još ja da procvetam. xD
November 20, 2025Nov 20 8 hours ago, Sara said:Držim drvce Bendzamina (oko pola metra visoko) na terasi, zna li neko kad mora da se unese?Meni se čini da mu još nije hladno.Pretproslo leto, moj Benjamin isto bio oko pola metra, ali se ofucao, nije imao nijedan listic. I pred odlazak na dugi odmor (6 nedelja), iznesem ga na terasu, da ga bacim. Zaboravila na njega, i nisam nista rekla komsinici koja mi zaliva ostalo cvece.Vratim se posle 6 nedelja, a moj Benjamin zeleni žbun! Izrastao, razlistao se....evo sad je preko 1.5 m i sirok skoro metar, ne znam kud cu s njim po stanu!Komsinica mislila da treba i njega da zaliva 😀 izgleda da mu nije bilo sudjeno da zamre!
November 21, 2025Nov 21 Slicnu sudbinu je prosao i moj lovor samo sto se ofucao od kulinarskih navika ukucana pa sam morao da zabranim branje listova u narednih godinu dana.Eno ga napolju i dogurao je do 1.5 m visine....
November 21, 2025Nov 21 Savet za zalivanje orhideje? Nemam iskustva. Phalaenopsis. Nalazim različita uputstva za zalivanje: jedno kaže prelivanje mlakom vodom 3-4 puta u 10 minuta, drugo potapanje saksije u vodu na sat, dva.
November 21, 2025Nov 21 12 minutes ago, Boksi said:Savet za zalivanje orhideje? Nemam iskustva. Phalaenopsis. Nalazim različita uputstva za zalivanje: jedno kaže prelivanje mlakom vodom 3-4 puta u 10 minuta, drugo potapanje saksije u vodu na sat, dva. Imam ja orhideju i nemam pojma. Zalivam je jednom nedeljno kao i ostalo cvece. Zeleni listovi su joj zdravi i snazni. Cveta samo po dva cveta. Pretpostavljam da joj nesto fali za vise. Bas su komplikovane orhideje.Pitala sam jednom jednu holandjanku koja ima divne orhideje kako ih neguje. Kaze traju koliko traju, ode u Ikeu i kupi nove Edited November 21, 2025Nov 21 by Sandradjer
November 21, 2025Nov 21 Orhideje su meni super jednostavne za održavanje. Zalivam ih jednom u dve (a nekad i tri...) nedelje potapanjem saksija u vodu, kompletno, na pola sata- sat. I obrišem listove od prašine vlažnim sunđerom. Ponekad ubacim u saksiju onaj “čepić" neke prehrane, i to je to. Cvetaju, kad precvetaju odsečem granu, one malo odmaraju i onda krenu da puštaju novu, i tako u krug. Nisu zahtevne uopšte. Imam ih 4-5 i cvetaju "razdešeno", tako da je u bilo koje doba barem jedna od njih u cvatu. Edited November 21, 2025Nov 21 by bisa