July 24, 2025Jul 24 Uh,ja se sećam da sam na vrhuncu mog Mac entuzijazma koristio RSS klijente, pa ti vidi kad je to bilo.Ispao sam od 2018. na ovamo iz Mac ekosistema, iako koristim Mek na poslu, pošto gledam da nemam ništa van radnog okruženja, nemam pojma šta je aktuelno, dok sam pratio podkaste iz tog sveta, znao sam svašta (čak i napravio i objavio jednu aplikaciju). Stari MBP sam dobio od firme, pa prvo da uspostavim audio-video setap, gde Garage Band i iMovie rade posao. Prva stvar koju sam morao da dokupim je USB na USB-C adapter (naravno ne apple) jer bih da prikačim zvučnu karticu koja mi već godinama čuči u kutiji.
July 26, 2025Jul 26 On 24.7.2025. at 7:05, Zabalujev said:Stari MBP sam dobio od firme, pa prvo da uspostavim audio-video setap, gde Garage Band i iMovie rade posao. Prva stvar koju sam morao da dokupim je USB na USB-C adapter (naravno ne apple) jer bih da prikačim zvučnu karticu koja mi već godinama čuči u kutiji.Neki od onih 2016-2019 modela? Ti su bili bas losi jer je to vrhunac Ive-ovog guranja tankog u dizajnu na ustrb korisnosti. Edited July 26, 2025Jul 26 by jms_uk
July 27, 2025Jul 27 Da, 2019 model, sa onim tač-barom koji smara. Mnogo se greje, postao je neupotrebljiv za ozbiljan load na poslu. Jule sam probao Zwift na njemu, em mi se čini da su performanse lošije nego na mom Lenovo Legion iz 2018. em ne može da uhvati merač pulsa preko Bluetooth. Pa jebote...A koristio sam ranije MBP 13" 2011(privatni, kupljen nov) i MBP 15" 2015 (službeni), pa mogu da poredim. 😃 Za ovim iz 2015 lijem suze, ali deformisala mu se baterija tamo neke 2020-2021 i tu nije bilo vajde.
July 27, 2025Jul 27 Ima samo jedan koji relativno valja, 16” model iz 2019, sa najjacom grafickom (8600). Apropo portova, od M1 serije su skoro sve vratili sto je bilo na 2013-15 modelima (osim USB A): i SD kartica i magsafe i HDMI…Ja sam presao sa 15” 2013 na M1 16”, ali se na poslu akam sa nekoliko tih izmedju laptopa. Na tom 2015 se relativno lako menja baterija (ja sam uradio 3-4 komada, sto sebi, sto drugima).
August 6, 2025Aug 6 Da li ima neko predlog za dobar email/file management na meku, koji je integrisan sa O365, ali dozvoljava cuvanje fajlova na lokalnom serveru (umesto u klaudu)? Edited August 6, 2025Aug 6 by jms_uk
August 6, 2025Aug 6 Hm. Za email je Thunderbird ok, a za fajlove pitanje sta ti tacno treba. Mozda ti je dovoljan cron job sa rsyncom da ih svakih sat vremena prebaci iz onedrive foldera u neki drugi. Naravno gubis history ali mozda ti i ne treba.
August 6, 2025Aug 6 @jms_uk probao sam nekoliko i zadrzao se na mailspringu:https://www.getmailspring.com/
August 12, 2025Aug 12 imao neki Thunderbolt display, na revers iz firme, koji je u principu samo stojao u dečjoj sobi i sakupljao prašinu a detetu treba tv/stream/muzika...nema povezivanja ni na šta što nije mac, nema adaptera niti išta slično.okrenem kp i od nekog rusa pazarim mac mini late 2014 u near-mint stanju za 90 jura.i5 procesor, 8GB rama, 1TB HDD i to nekakav fusion disk - SSD od 128GB za sistem i resto HDD običan.zaključano na big sur, što znači nema ni najosnovnijih novih aplikacija tipa Brave browser, Chrome, Firefox.preko open patchera instalirao OS sequoyu bez ikakvih problema i maloletna deca sinoć fino gledala PG filmove i serije tipa Dexter i slično.otac godine.
August 12, 2025Aug 12 On 6. 8. 2025. at 4:48, jms_uk said:Da li ima neko predlog za dobar email/file management na meku, koji je integrisan sa O365, ali dozvoljava cuvanje fajlova na lokalnom serveru (umesto u klaudu)?Meni Outlook fercera odlicno. Koristim ga za Yahoo i Microsoft.
August 12, 2025Aug 12 6 hours ago, garcia said:imao neki Thunderbolt display, na revers iz firme, koji je u principu samo stojao u dečjoj sobi i sakupljao prašinu a detetu treba tv/stream/muzika...nema povezivanja ni na šta što nije mac, nema adaptera niti išta slično.okrenem kp i od nekog rusa pazarim mac mini late 2014 u near-mint stanju za 90 jura.i5 procesor, 8GB rama, 1TB HDD i to nekakav fusion disk - SSD od 128GB za sistem i resto HDD običan.zaključano na big sur, što znači nema ni najosnovnijih novih aplikacija tipa Brave browser, Chrome, Firefox.preko open patchera instalirao OS sequoyu bez ikakvih problema i maloletna deca sinoć fino gledala PG filmove i serije tipa Dexter i slično.otac godine.koliko mi samo idu na zivce sa tim sakrivanjem osnovnih funkcija na ustrb dizajna. sramote je imati slot za karticu i dugme za ukljucivanje tamo gde ti je zgodno. bolje da se drkas i napipavas svaki put.
August 13, 2025Aug 13 11 hours ago, Grunf said:koliko mi samo idu na zivce sa tim sakrivanjem osnovnih funkcija na ustrb dizajna. sramote je imati slot za karticu i dugme za ukljucivanje tamo gde ti je zgodno. bolje da se drkas i napipavas svaki put.Jesi video gde je sad dugme za ukljucivanje na mac mini-ju (M4)?
August 13, 2025Aug 13 nisam. jesu ga to stavili da bude lako dostupno? jel moguce da je neko pomislio 'hm, ovo ipak nije pritiskivac za papir ili ukras za sto, mozda bi mogli i neku korisnu funckiju da mu damo...'
August 13, 2025Aug 13 pa šta hoćete, dostupno je za njegovu pravu namenu : da ga uključite jednom i posle ne dirate...
August 13, 2025Aug 13 pa sta znam, ja bih voleo da kad se vratim sa snimanja ubacim sd karticu u integrisani citac bez gimnastike i napipivanja.. jel to previse?