Jump to content
IGNORED

Fotografije čiji su autori članovi foruma

maxivida

Recommended Posts

koji sam moron, pitam vasudevu za podatke a na forumu fotke ostaju kakve jesu, FB im sakrije EXIF :isuse:no, videh da si isao sa aperture priority, moj omiljeni mode..zizna daljina 22m?? :oevo mojih komsija, naravno u tom mode-u, pored velike blende meni je i focal lengjt veliki pa je DOF toliko plitak da mi cetvrt portretisana vec totalno out of focusresizeovane 10xda li ima smisla u crno-beloj fotografiji rihtati white balance, ako on sluzi 'popravljanju' boja - smirivanju il otopljivanju, u zavisnosti od vrste osvetljenja?

Uuu ocu ja ovako da slikam kad porastem! Nije mi jasno za ziznu daljinu, baba je bila malo bliza :)white balance nikada ne koristim, petljam sa uobicajenim reglerima (shadows / highlights, ekspozicija, pojedinacne boje i dabome filteri). I naravno Nik Silver Efex Pro, najbolji drug pocetnika.

pa imam srecu da zivim pored cigana i to su bukvalno 'moji ljudi', volimo se i osecamo, trce kad me vide, slikam ih ceo zivot, izradjujem i poklanjam slikepa downloaduj sliku i vidi podatke - nista narocito, aperture priority ,s tim sto mi najvecca moguca bila 5,6, vidim tvoja je 3 i nesto. al je z.daljina preko 200mm sto doprinosti cupanju motiva iz pozadineobrada:samo sam udarila autocontrast i autocolor u ACDSee-u i u prastaaaaaaaaaaaaaaaarom PS-u povukla crni okvir pomocu prve alatke 'rectangular selection' pa fill crnim :lolol:i nikako nisam zadovoljna je crno mi nije dovoljno crno!!!bez lazne skromnosti, meni baba bolja, ugao, expresija, teksutra koliko hoces, koza, kora drveta, musema, granje, bore, dlaka na licu itd..edit - tvoj focal lenght je 22mm naravno, typo

Edited by InvisibleLight
pa cigani su to, nisu crncisuper fotke :)
ali vidi kod vase,(pre babe) kako je crno bas crno, moje su nekako mekse, a i ostrina mi nije bas bas..ok..treba mi prajm objektiv, al opet.tnx:) (imam i hasana sa sve tetovazom gole zenske i svog imena na podlaktici) ^_^

To sa crnilom nije neka filozofija, sve je to vec u slici samo treba izvuci. Ponovicu, Silver Efex Pro je keva. Nema nista lose u obilatoj postprodukciji, ako je Ansel Adams mogao da za svoje dodge and burn intervencije kaze da "ispravlja Bozje greske", onda mozemo i mi da provlacimo kroz filtere i zatezemo reglere, jel tako, tako. Intervencija koju si opisala nije dovoljno jaka™. Imaj u vidu da film ima veci dinamicni opseg od senzora, mi digitalci jednostavno moramo vise da radimo na slikama da bi imale wow efekat.

Edited by Marko M. Dabovic
pa vasina baba je zla a tvoji cigici dobri. to se tako vidi na fotkama.
:lol:hvala sto si mi podsvest isterao na povrsinu, sad znam i da objasnim zbog cega je baba bolja :D@ vasudeva - naravno, nisam ja protiv postprodukcije nego nit imam programa nit znam. posto sam na laptopu i nikad ne koristim misa cak i to malo u fotoshopu sam radila povlacenjem pad-a pa me umarahvala na preporuci za program, krajnje je vreme da se pozabavim malo ozbiljnije time

naravno da je glupo da u ovakvom fotografskom dobu bilo ko bude protivnik post-produkcije, ali ako želite da se bar malo izdignete iznad nekoga ko samo slika uz devizu "nabudžiću to posle u PSu" istražujte svetlo, ekspoziciju, granične mogućnosti aparata, objektivaa posle udri po PS-u :)

to se podrazumeva :)moj sistem, koji za sada funkcionise besprekorno™, je - uradi sve sto mozes sa postojecim elementima, pa onda doradjuj ako je potrebno i koliko je potrebno.cilj je - sto vise dobrih fotki, na bilo koji nacin, ali me, naravno, raduje kada slika ispadne™ dobro samo uz elementarnu doradu (pod kojom podrazumevam trimovanje levelsa i blago doterivanje kontrasta).inace mislim da cu da pocnem da vucaram analogni aparat sa nekim dobrim Ilfordom unutra, da komplementiram digitalno iskustvo, i skeniram film ili dva mesecno, necu propasti za toliko.jedna opservacija: kada bih ranije video kakvu Bresonovu fotku (notorni primer: "Iza stanice Sen Lazar") video bih dobru fotku. danas gledam tu sliku, i kapiram da sam od tog nivoa tehnike i kompozicije daleko kao od Alfe i Proksime Kentauri, i place mi se od nemoci. gradjani, ja ne znam da li je to dobro ili je to zlo.

Edited by Marko M. Dabovic
naravno da je glupo da u ovakvom fotografskom dobu bilo ko bude protivnik post-produkcije, ali ako želite da se bar malo izdignete iznad nekoga ko samo slika uz devizu "nabudžiću to posle u PSu" istražujtesvetlo, ekspoziciju, granične mogućnosti aparata, objektivaa posle udri po PS-u :)
Ili lepo pucaš film.

evo ti jedne lagane vežbe, probaj narednih 30-50 snimaka da snimiš ISKLJUČIVO u kontra svetlu, sledećih 30-50 snimaka snimi ISKLJUČIVO SA blendom 2.8 ili koja je već najplića itditd