Indy Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 Nije bezobrazluk, vec cost-cutting. ;-)Jedini lek je zaobilaziti proizvodjace koji to rade (sto su manje vise svi, sto znaci da bi trebalo ici preko nekih drzavnih komisija za zastitu potrosaca, ali ko ce da se bakce).
Conspirator Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 (edited) Nije bezobrazluk, vec cost-cutting. ;-)Jedini lek je zaobilaziti proizvodjace koji to rade (sto su manje vise svi, sto znaci da bi trebalo ici preko nekih drzavnih komisija za zastitu potrosaca, ali ko ce da se bakce).Nisu baš svi, Acer je to ranije radio, a Toshiba na primer nije. Još ako neki modeli istog proizvođača sa legalnim licencama imaju, a neki nemaju disk, onda bukvalno moraš da proguglaš da li pakovanje sadrži instalaciju OS-a nego što kreneš u kupovinu, pa još ako je na različitim tržištima različita priča....Ako hoće cost-cutting neka prodaju samo laptopove bez OS-a (kao većina HP mašina na domaćem tržištu). Mnogo je poštenije. Edited February 2, 2009 by Conspirator
Tresko Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Ma nema ništa <_< Recimo kad SP1 neće da se instalira na legalnoj Visti samo zato što je Automatic update pokupio prethodno neku zakrpu koja ne može da se deinstalira i pravi problem. šta je meni preostalo nego da vratim laptop u fabričko stanje pomoću OEM diska koji sam srećom dobio uz laptop i onda instaliram full instalaciju SP1?Neisporučivanje diska/usb sticka (ako je u pitanju netbook) sa instalacijom OS-a, barem u OEM varijanti (image fajl) iako je legalna licenca uračunata u cenu laptopa je neviđen bezobrazluk.Pa recimo, u Italiji je antitrust naterao dilere da obavezno moraju da prinude kupce da se napravi back-up instalacioni disk sistema prilikom kupovine PC-ja sa OEM OS-om. U svakoj radnji stoji ogromno upozorenje, i svaki prodavac će da te na to upozori.Ili to, ili ti moraju prodati PC bez OS-a, ili sa Linux-om što je sada sve češće.
Аврам Гојић Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Lenovo N500 - bilo u Core 2 Duo, ili u Dual Core varijanti. Vredi li?
Idioteque Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Lenovo N500 - bilo u Core 2 Duo, ili u Dual Core varijanti. Vredi li?Ja isto pitah nekoliko postova iznad, al me svi iskooliraše... U međuvremenu ga brat kupio i prilično je oduševljen. Mada on i nije baš neki poznavalac...
Roger Sanchez Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 (edited) Pitao je već soup nazi za maltene isti taj Lenovo.Preporuka je za - Lenovo se do sada pokazao kao kvalitetan proizvođač (ili distributer :P ) laptopova.That said, N500 je low cost sleš budget linija, pa neće doći naravno svi bells & whistles koji idu sa 1 Thinkpadom.Core 2 Duo i Dual Core - riječ je o skoro istim jezgrama, s tom razlikom da je Dual Coreu tvornički onesposobljeno sve osim 1MB L2 cachea.Za onog ko ne radi proračune dinamike fluida, a budući da je Crysis nemoguće vrtiti na laptopu koji dođe manje od 2500 ?, mislim da se u laptopu koji spada u jeftiniji razred isplati uzeti i Dual Core ako mu to dodatno smanjuje cijenu.Dakle, što's mene tiče, N 500 da, da, da. Edited February 5, 2009 by Roger Sanchez
Аврам Гојић Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 (edited) Uostalom predomislio sam se, ipak ce biti Dell Vostro A860, brljiva stoka-pruf tastatura, cvrsto kuciste i garancija od jebene 3 godine. Buy American.edit: hm, ali svi koji se jako lepo razumeju u ljaptopove kazu poneseno "Da" Lenovou.Znaci: ozbiljni razlozi protiv Vostra? Edited February 5, 2009 by vasudeva418
Roger Sanchez Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 edit: hm, ali svi koji se jako lepo razumeju u ljaptopove kazu poneseno "Da" Lenovou.Znaci: ozbiljni razlozi protiv Vostra?Vostro s Celeronom - I definitely wouldn't. Dual Core more.Osim toga, u specsima koje ja nađoh, ima samo wireless a/b adapter (WTF? ). Daj specse vamo pa ćemo im premjerit komponentne patke.
Conspirator Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 (edited) Pa recimo, u Italiji je antitrust naterao dilere da obavezno moraju da prinude kupce da se napravi back-up instalacioni disk sistema prilikom kupovine PC-ja sa OEM OS-om. U svakoj radnji stoji ogromno upozorenje, i svaki prodavac će da te na to upozori.Ako sam te dobro razumeo, umesto da daju disk sa fabričkim image-om sistema ili barem ostave ISO sa tim na drugoj particiji hard diska, jedina obaveza dilera jeste da predoče krajnjim korisnicima da moraju sami da "ghostuju" sistemsku particiju nakon što kupe laptop? Ako je tako, i to je bezobrazluk pošto se onda pretpostavlja da svaki korisnik:1) poseduje alat za ghostovanje2) zna da napravi backup particije3) zna da image fajl raspakuje i dobije upotrebljivu sistemsku particiju4) zna da optimizuje veličinu image fajla za narezivanje na jednostrani DVD (u suprotnom mora da kupi i višestruko skuplji DL DVD) Edited February 5, 2009 by Conspirator
teacher Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Oko, N500 i drugih IBM/Lenovo ljaptopova koji su od skora u ponudi na našim prostorima. Naime, pošto sam malo istraživao radi se very low cost seriji, koja nije ni pomenuta na nijednom zvaničnom Lenovo sajtu. Nigde se ne mogu naći reviews za te tipove, a sami prodavci tvrde da se radi o serijama koji su pravljeni za tzv Adriatic područje. Iz tog razloga, vešto sam izbegao kupovinu Lenova i uzeo drugi komp.
Roger Sanchez Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 (edited) Oko, N500 i drugih IBM/Lenovo ljaptopova koji su od skora u ponudi na našim prostorima. Naime, pošto sam malo istraživao radi se very low cost seriji, koja nije ni pomenuta na nijednom zvaničnom Lenovo sajtu. Nigde se ne mogu naći reviews za te tipove, a sami prodavci tvrde da se radi o serijama koji su pravljeni za tzv Adriatic područje. Iz tog razloga, vešto sam izbegao kupovinu Lenova i uzeo drugi komp.otkud ti taj biser? evo ih, Lenovo N500 na US sajtu.edit: evo i review na notebookchecku. Edited February 5, 2009 by Roger Sanchez
teacher Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 otkud ti taj biser? evo ih, Lenovo N500 na US sajtu.edit: evo i review na notebookchecku. Da, to je nominalni tip, koji nema veze sa onim što dolazi kod nas. Npr, puni naziv tog modela je IBM/LENOVO N500 NS738CD i dolazi sa potpuno drugačijim hardverom, pa čak i drugačijim izgledom, nego što je N500 serija koju možemo videti na njihovom sajtu. Razgovarao sam sa tipom koji prodaje te računare i on mi je objasnio da su to računari koji su namenjeni Srbiji, Hrvatskoj i ostaloj bratiji...
Roger Sanchez Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Da, to je nominalni tip, koji nema veze sa onim što dolazi kod nas. Npr, puni naziv tog modela je IBM/LENOVO N500 NS738CD i dolazi sa potpuno drugačijim hardverom, pa čak i drugačijim izgledom, nego što je N500 serija koju možemo videti na njihovom sajtu. Razgovarao sam sa tipom koji prodaje te računare i on mi je objasnio da su to računari koji su namenjeni Srbiji, Hrvatskoj i ostaloj bratiji...Yeah, so? ne misliš valjda da im Kinezi dobavljaju posebno loše kompnente samo da nas sjebu?Intelov procesor, čipset, Hitachijev ili čiji već disk.. Meni je recimo na HPovom lapu kupljenom 2004 tri puta mijenjan disk. Našao sam bad sektor, i odmah je išao na servis. to se međutim dogodilo i sa zamjenskima, i ne mislim da je riješ o nekavim zavjerama. uostalom Thinkpad je thinkpad, N500 je N500.na Toshi koju imam nasuprot tome sve fercera. a isto je kupljena tu.
teacher Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Moraš priznati da ako vidiš da je razlika u ceni istog nominalnog modela na njihovom sajtu i kod nas i do 1000E, svako mora biti bar malo sumnjičav.
yabadaba Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 U principu za skoro sve laptopove koji se prodaju kod nas uvoznici prave specifikacije za kontigente koje uvoze i to nije nista neobicno ili specificno za ovaj Lenovo lap. To ne treba da odbije, ali treba realno proceniti komponente. Ubacuju se procesori koji cak ne postoje u zvanicnoj listi procesora, koji su uglavnom malo promenjeni mejnstim procesori, pa samim tim zbog prodaje oem prodavcima i nize cene. Sto se tice plastike, ekrana, portova to bi u principu trebalo da bude isto na svim masinama iz te serije, stim da negde ima i vise razlicitih panela koji se ugradjuju.Osnovno kod kupovine laptopa po meni nikako nije konfiguracija nego treba pogledati ko daje garanciju i kolika je, a najvaznije videti laptop, dobro ga opipati, pogledati ekran i njegove uglove, probijanja pozadinskog osvetljenja, ugibanje tastature, naci na netu kako se zagreva kolko traje baterija i tako neke detalje. performanse na laptopu i onako su u principu slicne za slicnu klasu uredjaja.
Recommended Posts