Venom Posted April 2 Posted April 2 Just now, Milosh76 said: https://www.eponuda.com/operativni-sistemi-cene/microsoft A jeftini laptopovi se i prodaju bez OS Ma pusti to, ne kupuje Acer ili neko sličan licence preko eponuda.com. Kupuju direktno od Microsofta milione licenci godišnje i plaćaju jeftinije. Van Srbije se većina laptopova prodaje sa Windowsom. Kad imaš model od 350e, sigurno trećima cene nije Windows.
Baldrick S. Posted April 2 Posted April 2 27 minutes ago, Venom said: Ma pusti to, ne kupuje Acer ili neko sličan licence preko eponuda.com. Kupuju direktno od Microsofta milione licenci godišnje i plaćaju jeftinije. Van Srbije se većina laptopova prodaje sa Windowsom. Kad imaš model od 350e, sigurno trećima cene nije Windows. Vecina hibridnih modela koji se prodaju na odredjenim trzistima gledju da ustede, pa je vrlo cesto usteda da ti zveknu recimo slabo napajanje a stave gtx 3060 i neki i3 i monitor od 100 nita koji reklamiraju kao 144 herza a on je u stvari Ai podrzan i obican monitor od 60hz. Prvo napajanje ne moz da podrzi snagu gpu, procesorska snaga i3 iz 2020 godine moze da radi sa pola snage a monitor je sranje. Uz to dodaj da nek je 10 000 ovakvih frankestanjna poslato na neko trziste, pa makar i sa 5 evra windowsom to je samo 50K evra ustede SAMO na windowsu, da ne racunam sve ostalo. Meni kul da mi dodje bez windowsa. Jedini od 4 laptopa koji sam kupio je neki (polu)gejmerski lenovo u nemackoj, i u startu sam se zajebao jer nisam obrisao windows pa sam kod svakog paljenja morao da cekam da se popale: podrska za lenovo, startup lenovo checkup, programi za svaku komponentu koje nisam uspeo da obrisem nikako jer su poslavljeni kao sistmski fajlovi. Tako da jebes OEM, windows sa kingpina rulez. 1
Baldrick S. Posted April 2 Posted April 2 Kad sam vec ovde: Acer nitro 5, 17.3 incha, Intel® Core™ i9-12900H, 16 gb ddr5, 144 herza monitor, NVIDIA GeForce RTX 4060 Notebook GPU (8giga), 1tb ssd, win11home. 1200 evra, manje vise. yay or nay?
Venom Posted April 3 Posted April 3 23 hours ago, Baldrick S. said: Vecina hibridnih modela koji se prodaju na odredjenim trzistima gledju da ustede, pa je vrlo cesto usteda da ti zveknu recimo slabo napajanje a stave gtx 3060 i neki i3 i monitor od 100 nita koji reklamiraju kao 144 herza a on je u stvari Ai podrzan i obican monitor od 60hz. Prvo napajanje ne moz da podrzi snagu gpu, procesorska snaga i3 iz 2020 godine moze da radi sa pola snage a monitor je sranje. Uz to dodaj da nek je 10 000 ovakvih frankestanjna poslato na neko trziste, pa makar i sa 5 evra windowsom to je samo 50K evra ustede SAMO na windowsu, da ne racunam sve ostalo. Meni kul da mi dodje bez windowsa. Jedini od 4 laptopa koji sam kupio je neki (polu)gejmerski lenovo u nemackoj, i u startu sam se zajebao jer nisam obrisao windows pa sam kod svakog paljenja morao da cekam da se popale: podrska za lenovo, startup lenovo checkup, programi za svaku komponentu koje nisam uspeo da obrisem nikako jer su poslavljeni kao sistmski fajlovi. Tako da jebes OEM, windows sa kingpina rulez. To je ok, ali ima raznih ljudi i raznih prioriteta.
Tihajeza Posted June 27 Posted June 27 Zašto mi na laptopu stoji netačno vreme, 10 minuta žuri mego na drugom laptopu i telefonu? (I posle restarta) I kako da vratim?
Milosh76 Posted June 29 Posted June 29 On 27. 6. 2024. at 12:33, Tihajeza said: Zašto mi na laptopu stoji netačno vreme, 10 minuta žuri mego na drugom laptopu i telefonu? (I posle restarta) I kako da vratim? probaj u BIOSu da pogledas podesavanja i tu da promenis. ------------- Pokusavam da nadjem manu ovom laptopu, ali mi ne ide. Jedino sto mi pada na pamet je sto nema 32GB RAMa, ali to se lako resi. https://www.asusplus.rs/vivobook-16-x1605-rs?spec=1
radisa Posted June 29 Posted June 29 Imas slicno sa 32gb rama i tb diskom za oko 90k, ako se ne varam... I Assus i Lenovo...
Time Crisis Posted June 29 Posted June 29 (edited) On 27. 6. 2024. at 12:33, Tihajeza said: Zašto mi na laptopu stoji netačno vreme, 10 minuta žuri mego na drugom laptopu i telefonu? (I posle restarta) I kako da vratim? Ako je u pitanju Windows 10 ili 11, imaš dugme za sinhronizaciju vremena: Mada ako je to neki prastari laptop (tipa stariji od 10 godina), moguće da mu baterije popuštaju Edited June 29 by Time Crisis
Milosh76 Posted June 29 Posted June 29 4 hours ago, radisa said: Imas slicno sa 32gb rama i tb diskom za oko 90k, ako se ne varam... I Assus i Lenovo... Sasvim dobar laptop, pogotovo za te pare. Osim dodatnih 16GB ne vidim problem. Negde procitah na netu da je model iz 2022, tako da ni to nije neki problem. Kome treba za regularan rad, odlicna ponuda.
Tihajeza Posted October 5 Posted October 5 Ne radi mi touchpad na laptopu. Kako da provalim jel crko (može li uopšte da crkne?) ili treba nekako da ga oživim?
Vapad Posted October 5 Posted October 5 19 minutes ago, Tihajeza said: Ne radi mi touchpad na laptopu. Kako da provalim jel crko (može li uopšte da crkne?) ili treba nekako da ga oživim? Na ovom laptopu sa kog pišem kombinacija Fn i F3 pali i gasi touchpad. Vidi da li ima ikonica touchpada na nekom od F tastera i proveri to. Takođe, pritisni win znak, kucaj "device manager" i otvori to, vidi da li ima nešto tu da ti je sa znakom uzvika, znakom pitanja, meni je to u Mice and other pointing devices. 1
arheolog1981 Posted October 6 Posted October 6 23 hours ago, Tihajeza said: Ne radi mi touchpad na laptopu. Kako da provalim jel crko (može li uopšte da crkne?) ili treba nekako da ga oživim? Da se nadovežem, na većini modernih laptopova više nema potrebe da se pritisne fn pa f dugme koje ima oznaku tačpeda. Tako je recimo pritisak na f7 kod Acera dovoljan da ugasi tačped i vrlo često mi u servis dolaze ljudi sa tim problemom jer ne znaju za to. Iskreno, prilično glupava dizajnerska odluka... uvek će mi pre zatrebati f dugme nego njegova funkcija. Može to da se promeni u biosu ali opet to većina korisnika ne zna da uradi...
jms_uk Posted October 6 Posted October 6 (edited) Sta je razlog da se iskljuci touchpad na laptopu? Edited October 6 by jms_uk
Tihajeza Posted October 6 Posted October 6 29 minutes ago, jms_uk said: Sta je razlog da se iskljuci touchpad na laptopu? Čitaš nešto, ne treba ti touch pad, pa da staviš šoljicu kafe. 1 2
Recommended Posts