Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Francuska - Švedska 30. jun 23:00 New Jersey

Dalje ide 20 members have voted

1. 1. Dalje ide

This poll is closed to new votes

Poll closed on 06/30/26 at 21:00

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

nezgodno je uvek porediti igrače iz različitih era, ali saliba je recimo jedan od 3 najbolja štopera na svetu trenutno. blan to nije bio u svoje vreme

• Replies 196
  • Views 5.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Pokojni Ruxin
    Pokojni Ruxin

švecka televizija izbacila najboljih kombinovanih 11

• Šteta što ovog ne rade te priče. Mbape je sjajan, ali mora još da jede plazme i mleka. Ne sumnjam da će biti i na EURU i sledećem WC u vrhunskoj formi i vrv oboriti svakakve rekorde, ali ovo prvenstv

• MiddleClass
    MiddleClass

Sjetimo se i 2010. U Juznoj Afirici kad je Marko Pantelic dao vise golova od Mesija, Runija i Toresa zajedno

Posted Images

3 minutes ago, kralj said:

Bilo je na Riziku ili oprezu pitanje ko je bio napadač u finalu, mislim da je odlučilo pobednika čak možda i u finalu.

Ja sam bio ubeđen da je bio Dugari.

Givars?

Obe njine tekme protiv Zabara su bile odlicne, mnogo vise nego sto rezultati sugerisu

Navijo sam za Badja a posle Del Piera. 2 najmrskije evropske repstacije, ali kad igraju medjusobno onda moram za ITA

Ali je u to vreme bilo jos uvek staaaarog tehnickog fudbala i bili su mi FRA totalno antipaticni. Jos + KSA i RSA u grupi i kako ih je usralo da bude Paragvaj a ne Nigerija u 1/8...

Nizozemska, Brazil, Danska, Nigerija...

Pa cak i Argentina - Batistuta, Vaska Lopez, Veron, Ortega, Galjardo...

Bili su atletski i u duelu najjaci na tom turniru, to im je i donelo titulu. I to je ono sto najvise mrzim sto se tice fudbala

Presrecan sam bio 2002 posle Senegala i zaboravio sam s kim su igrali zadnje kolo - valjda su izvadili Zidana iz sarkofaga, ali ne mogu da se setim da li je bio Urugvaj ili Danska. A ne secam se ni rezultata, samo se secam da su ispali. DEN i SEN su otisli dalje, a mislim da su imali samo 1 bod

2010 odu pederski na SP opet posle finala... I mislim da su i tu osvojili samo 1 bod. Meksiko ih je peglo u drugom, a JAR u trecem kolu ako se ne varam. Uterali im kurac i na kraju odu MEX i URU dalje

I ja bih iz nostalgije stavio celu zadnju liniju iz 98 osim golmana + Zidan, ali ne znam bas da bi izdrzali ovaj tempo. U ono doba su jos fudbaleri pusili, jeli djuvec i nisu brijali noge

Edited by Ratamahatta

3 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

nezgodno je uvek porediti igrače iz različitih era, ali saliba je recimo jedan od 3 najbolja štopera na svetu trenutno. blan to nije bio u svoje vreme

To je kljucno, sto je nezgodno i nezahvalno porediti epohe. Treba biti fleksibilan pa ubaciti igraca iz proslosti u moderan kontekst, nauku, treninge, takticki upgrade itd. Neko ce nekad i biti brzi od Bolta, ali sa modernim treninzima, evolucijom, naukom, patikama, novom podlogom itd. itd. To ne znaci da je on "bolji" od Bolta. Isto tako, nove generacije igraca se uce i evoluiraju na osnove stare garde. Da li bi Olise i Mbape bili isto ovako dobri da su igrali Kalco 90ih gde lopta prolazi a igrac ne, a faul se sudi samo uz nalog za ubistvo, i gde nema VAR-a a napadaci nisu zasticeni kao sada?

Edited by JohnnyD

Jedino u sta sam siguran je da ne bi isli u penziju s 32

Spicevi i krila su mnogo losiji danas nego pre, mnogo manje lopte znaju

Odbrane najboljih timova isto slabije nego pre

Zadnji vezni mnogo bolji nego pre

Gose mnogo bolje

Zato ovaj FRA napad i deluje bombasticno

98 im je napad bio gori deo tima

Danas mi se cini da samo Francuska, Maroko i Argentina imaju dobru odbranu

Meksiko ga jos nije primio, ali nije ni igro protiv powerhouseova, videcemo

Edited by Ratamahatta

postoji tu i tkz survivorship bias

kroz filter našeg pamčenja prolazi samo najbolje iz tih era, pa imamo utisak da je to bio generalno standard. danas recimo imaš kanea, haalanda, mbappea...pa svi pričaju kako je standard špiceva nikad gori, a 98 francuzi osvojili sa givaršom

Edited by Pokojni Ruxin

45 minutes ago, đorđe geprat said:

teško da je onakva akcija/kombinacija koja je prethodila golu karlos alberta danas moguća. posle tri-četiri dodavanja, posle prelaska centra desio bi se 1 "pametni faul".

Meni je ta akcija delovala prevaziđemo i prvi put kada sam je video. Solidan broj dodira, bez ijedne misaone lopte, promene ritma. Višak nastao sam, već u osamdesetim se takvi golovi nisu primali.

Inače, danas su napadači neuporedivo više zaštićeni i pametni faulovi su dosta ređi. Gledao sam skoro neku Maradononu kompilaciju iz finala '86, količina predumišljaja kod onih otvorenih krampona nezamisliva je u današnjem fudbalu. Nije stvar ni u kartonima, ono je u najmanju ruku za vikend u Padinjaku.

2 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

postoji tu i tkz survivorship bias

kroz filter našeg pamčenja prolazi samo najbolje iz tih era, pa imamo utisak da je to bio generalno standard. danas recimo imaš kejna, haalanda, mbappea...pa svi pričaju kako je standard špiceva nikad gori. a 98 francuzi osvojili sa givaršom

Ali zato Ravaneli, Zola, Kijeza, Morijentes, Kaziragi, Kirsten, RVN ili Makaj cesto nisu mogli do prve postave negde

Danas igra prokleti Vighorst

Pre par godina Beloti i Ciro Imobile prvaci Evrope jebote

Momcad da su imala Sukera/Boksica zadnjih desetak godina, bolje da ne dovrsavam recenicu. Pu pu, dobro je

Maroko da je imo spica, igro bi finale prosli put

Tores i Vilja su izmislili tocak za Moratu

Pre su spicevi morali da znaju fudbal da igraju, da driblaju, dodaju, stvore sebi sami, bili su odseceniji od veznog reda. Batistuta je npr. prototip danasnjih spiceva

Nije mnogo ucestvovao ali je trpo ko konj

Edited by Ratamahatta

27 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

Nije nezgodno, nego nemoguce. '84 je Francuska imala jebacku sredinu terena sa Platinijem, Ziresom, Tiganom i Fernandezom (nesto slicno kao prosla generacija Spanije) da li bi oni danas harali, kad se fudbal igra dosta brze i sa drugim fizikalijama je samo nagadjanje i nista vise.

Ono sto je ostalo isto je postojanje bunker igre s druge strane i tu onda dolazimo do fudbalskog ukusa, da li si vise za nemacko pancer razbijanje i ovo sad francusko, brazilski ples od kojeg je ostao samo Radisin Vini ili si za takticko tehnicko mrsomudjenje Argentine i Spanije.

Ili pak volis da pobedi bunker ala Paragvaj.

Edited by Lancia

Preteruje se malo, Mbape itekako zna sa loptom, juče je sam napravio sebi šansu i dao prvi gol između 3-4 Šveda.

A Kejn i posebno Haland...to je druga priča. Mbape je za obojicu izmislio loptu, imo.

Edited by Rudolf Pingvinoglu

Baš su zajebana ta poređenja. Neki legendarni igrač iz prošle epohe bi sa svim olakšavajućim i otežavajućim faktorima koje današnje vreme pruža bio ili još bolji ili lošiji, s toga ako se već porede, najbolje je gledati dominaciju u kontekstu baš tog vremena kada je igrao.

Da se prebacim nakratko na košarku, to nužno ne znači da na primer jedan Vilt mora biti GOAT, jer naravno da se gledaju i timski uspesi.

Edited by Milošica

35 minutes ago, kralj said:

Meni je ta akcija delovala prevaziđemo i prvi put kada sam je video. Solidan broj dodira, bez ijedne misaone lopte, promene ritma. Višak nastao sam, već u osamdesetim se takvi golovi nisu primali.

Inače, danas su napadači neuporedivo više zaštićeni i pametni faulovi su dosta ređi. Gledao sam skoro neku Maradononu kompilaciju iz finala '86, količina predumišljaja kod onih otvorenih krampona nezamisliva je u današnjem fudbalu. Nije stvar ni u kartonima, ono je u najmanju ruku za vikend u Padinjaku.

Vide li ti kako je igrao Urugvaj protiv Spanije? Bukvalno je sa samo dve povrede Spanija prosla srecno. Pravi mesari, tako ne igra cak ni Hetafe u Spaniji.

1 hour ago, Pokojni Ruxin said:

maroko je sedmi na fifinoj rang listi, i tu se negde nalazi i realno

Skocili su sa 11. na sedmo posle osvajanja CAN

1 hour ago, Pokojni Ruxin said:

to se žali paragvaju što nemamo četvrtfinale nemačka-francuska

format pogodak, amerika odličan domaćin, sve 5 nobles

Osmina je trebala biti Njemacka-Francuska

13 minutes ago, Rudolf Pingvinoglu said:

Preteruje se malo, Mbape itekako zna sa loptom, juče je sam napravio sebi šansu i dao prvi gol između 3-4 Šveda.

A Kejn i posebno Haland...to je druga priča. Mbape je za obojicu izmislio loptu, imo.

To su izuzeci, zato i pricamo o njima

Pogledaj napadace s proslog mundijala u Americi, bilo je sjajnih primeraka u desetak razlicitih repstacija

Edited by Ratamahatta

1 hour ago, kralj said:

Loran Blan je tata. Izumrli belodedićevski štoperi (da ne kažem libera), jedna od najvećih fudbalskih nostalgija.

Medju najvecim liberima svih vremena, moj naklon ide Francu Bekenbaueru. Kajzer je bio otelotvorenje fudbalske elegancije, lakoce igranja i visoke fudbalske inteligencije.