Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Neki kujemo zaveru (u parku ispod kraljevske palate)

Kontemplacija

• Replies 132
  • Views 758
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Još onda, kada put nije bio ni u izgledu, a kamo li u planu, rečeno mi je da bi mi se Madrid mogao dopasti. Proveo sam u Španiji 9 dana, najviše u Madridu, uz jednodnevni izlet do Toleda i sa vikend o

• Neki bi da usnimimo vrata, beži debelguzi! (Katedrala Almudena)

• Pa da, ko sto napisah, Madrid retko osvoji na prvu loptu i treba vremena da se otkrije. A znam neke ljude kojima je to omiljeni grad ne samo u Spaniji, nego u Evropi.

Posted Images

Neki bi da usnimimo vrata, beži debelguzi! (Katedrala Almudena)

Smetaju

Vrata

Vrata Detalj

Dok bi neki u miru da s pomolimo (takođe Katedrala Almudena)

Molitva

Neki bi tek tako da prođemo!

Setaci

A neki i da se slikamo! (Parque de la Montana, pogled na kompleks kraljevske palate sa Almudena katedralom)

Slikaju

Neki bi samo da budemo! (kod Almudena katedrale)

Maja

Edited by Ras

Hm....

Posmatrac

Na Trg Španije (Plaza de Espana) iz metroa sam izlazio tačno ispred Zare u bloku zgrada kojim dominira reprezentativno zdanje Riu hotela.

U blizini, na drugu stranu od Trga nalazi se još jedan ulaz u metro, onaj sa liftovima. U okolini tog ulaza nalaze se načičkane brojni istočnjačke prodavnice i restorani: kineski, korejski i japanski. U istom tom kraju sam naišao i na jedan persijski, sa u izlog postavljenom lutkom sa dugom sedom bradoma koja liči na Dambldora ili Homeinija. Možda ipak više na ovog drugog.

U istom bloku zgrada sa Riu hotelom, iza, tačno dijagonalno od stepeništa koje vodi u metro, nalazi se i ulaz u službene prostorije Inditexa ispred kojeg je uvek stajala grupa pušača.

Spomenik Servantesu i njegovim junacima i u pozadini zgrada Riu hotela

Trg Spomenik Riu

Na zgradi Riu nalazi se jedan od vidikovaca, u baru/restoranu na vrhu zgrade. Pristup vidikovcu je sa zadnje strane, pentranje košta 4 ili 5 evra preko dana, uveče, u skladu sa potražnjom - 10 evrića. Vidikovac delom nudi i prozirni, stakleni pod.

Riu Vidikovac1

Riu Vidikovac2

Edited by Ras

Gledam sada Guglov Street View i u odnosu na tamo prikazano stanje, Trg Španije je u međuvremenu obogaćen ovim zdanjem upakovanim u metalnu mrežu, Kafe Servantes. Na obe strane trga postavljena je po jedan izuvijana metalna konstrukcija, za koju ne znam šta tačno predstavlja. Neka bude čuros.

Kafe Servantes

Kafe Servantes Curos

Edited by Ras

Na uglu jedne od ulica koje vode sa Trga Španije nalazi se moderna zgrada, na kojoj se arhitekta malo našalio sjedinjujući svoje delo sa prirodom:

Sala

Sala Detalj

Edited by Ras

Osim arhitekte, okamenjenih Servantesa i njegovih junaka, koji jašu na, takođe okamenjenim, životinjama, izgleda da je Trgom Španije prošao još neki šaljivdžija:

Sala Jos Jedna

Ispod Trga Španije, u smeru ka parku de la Montana, egipatskim darovima i vidikovcu Principe Pio, nilazi se najpre na ovu kitnjastu lepoticu sa inicijalom G.

Trg Kitnjasta Lepotica

G dolazi od Galjardo, a zgrada je izgrađena početkom XX veka.

https://www.esmadrid.com/en/tourist-information/house-gallardo

Parče Egipta u Madridu, Tample of Debod, hram iz 3 veka nove ere, koji je egipatska vlada darovala Španiji, trenutno je zatvoren za posetioce.

Egipcani1

Egipcani2

Edited by Ras

Park okolo i u blizini Deboda u sumrak je prepun dece, ljudi, ljubimaca (pasa). Sa terase iza pruža se pogled na jug i na zapad grada i okolinu, kao i na kompleks kraljevske palate (levo na slici) sa Almudenom (centralna pozicija) i modernim aneksom (desno ispod) - Royal Collections Gallery

Vidikovac

I krupnije, da se vidi i K-distrikt:

KDistrikt