October 10, 2025Oct 10 Author Btw juče je napisano da ne može u Evropi da se napravi dobar biznis od košarke jer je ona drugi sport po popularnosti. U Americi je košarka treći sport, pa itekako pravi pare. Pritom, u nba ima nekih prilično neglamuroznih gradova poput Solt Lejk Sitija, Indijanapolisa, Sakramenta i još nekih sličnih. Nije u Americi sve Njujork i LA. Evropska NBA ima potencijal da bude sačinjena od isključivo velikih i fensi gradova kao što su London, Pariz, Berlin, Istanbul, Madrid, Barselona, možda i Moskva, Piter, Dubai... nemoguće je da tu ne mogu da se zarade pare od košarke. Edited October 10, 2025Oct 10 by Nikodije
October 10, 2025Oct 10 to guranje engleza u basket mi je baš wtf, ok, razume tržište i to al gurati društvu koje je što se tiče tradicionalnog sporta prilično konzervativno izmišljotinu iz amerike…jes sad će engleski mr. average da ide da gleda london towerse pored “engleskih” sportova tipa fudbal, ragbi, kriket, tenis pa čak i golfapa skoro sve najpopularniji svetski sportovi su engleska izmišljotina i sad im ugurati u sve to i basketto bih voleo da vidim
October 10, 2025Oct 10 Author Pa očigledno da Amerikanci vide izazov u tome da baš u Londonu košarka uspe i da pravi pare i očigledno da vide potencijal koji ti i ja ne vidimo.
October 10, 2025Oct 10 7 minutes ago, Nikodije said:Btw juče je napisano da ne može u Evropi da se napravi dobar biznis od košarke jer je ona drugi sport po popularnosti. U Americi je košarka treći sport, pa itekako pravi pare. Pritom, u nba ima nekih prilično neglamuroznih gradova poput Solt Lejk Sitija, Indijanapolisa, Sakramenta i još nekih sličnih. Nije u Americi sve Njujork i LA. Evropska NBA ima potencijal da bude sačinjena od isključivo velikih i fensi gradova kao što su London, Pariz, Berlin, Istanbul, Madrid, Barselona, možda i Moskva, Piter, Dubai... nemoguće je da tu ne mogu da se zarade pare od košarke.Mislim da nije problem naći atraktivne gradove u Evropi koji će da pune 20k hale svaki treći dan, to već postoji. Ne znam kako će London to da izgura, ali nije ni bitno.Problem je napraviti ligu toliko popularnom i gledanom da ti TV prava pokrivaju veći deo poslovanja, pogotovo u kontekstu u kom najbolji svetski igrači ne igraju kod tebe nego preko bare.NBA je megapopularna i bogata jer je ceo svet gleda, ne samo 20-30k ljudi iz gradova domaćina. Evroligu ne gleda ceo svet, a da li će ikada ne znam.U Americi postoji i neki fudbal, pa je decenijama daleko od onoga što Evropa ima da ponudi.
October 10, 2025Oct 10 Author Pa i taj neki fudbal u Americi koji nije kao evropski fudbal ipak zarađuje pare, nije izdržavano lice poput evropske košarke. Ne mislim da Evropska NBA po bilo čemu može da bude ravnopravna američkoj, ali može da bude profitabilna i da ostvaruje neku dobit. To nije slučaj sa EL jer su učesnici u minusu i neko ih dotira. Edited October 10, 2025Oct 10 by Nikodije
October 10, 2025Oct 10 45 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:to guranje engleza u basket mi je baš wtf, ok, razume tržište i to al gurati društvu koje je što se tiče tradicionalnog sporta prilično konzervativno izmišljotinu iz amerike…jes sad će engleski mr. average da ide da gleda london towerse pored “engleskih” sportova tipa fudbal, ragbi, kriket, tenis pa čak i golfapa skoro sve najpopularniji svetski sportovi su engleska izmišljotina i sad im ugurati u sve to i basketto bih voleo da vidimBaš tako. Kao da sada dođe pijani milijarder i napravi kriket ili ragbi Drim tim u Beogradu. To niko živ ne bi gledao pa taman bili Partizan ili Zvezda i dominirali u tome godinama.
October 10, 2025Oct 10 Ne gleda NBA ceo svet, jer ceo svet nije u istoj vremenskoj zoni sa Amerikom. NBA jeste globalno popularna u smislu odredjenih fransiza i igraca, plus internacionalni igraci koji igraju na vrhunskom nivou doprinose popularnosti, ali NBA zavisi od svog domaceg trzista.Ako TV prava za japansku kosarkasku ligu kostaju vise od EL, onda nesto debelo nije u redu sa nacinom poslovanja. To su Amerikanci nanjusili i nude drugaciji koncept. Jer prilaze problemu ekonomski, a ne kosarkaski. To gde neko vidi nepremostivu prepreku da navijac Celsija ili Arsenala ili Liverpula ili Mancestera pocne da gleda basket u svom gradu, oni vide sansu da ponude vrhunski kosarkaski entertaiment, jer na kraju krajeva sve je to soubiznis..
October 10, 2025Oct 10 18 minutes ago, *edited by mod said:Baš tako. Kao da sada dođe pijani milijarder i napravi kriket ili ragbi Drim tim u Beogradu. To niko živ ne bi gledao pa taman bili Partizan ili Zvezda i dominirali u tome godinama.jesi siguran?
October 10, 2025Oct 10 Author jeste, ajde da poredimo kosarku koja je globalni sport i kriket koji se igra u dve zemlje
October 10, 2025Oct 10 Realno skroz kul stvar bi bila da se košarka popularizuje u Londonu i generalno Engleskoj. Tačnije, da projekat uspe tamo.
October 10, 2025Oct 10 1 hour ago, kud u maglu Simoviću said:to guranje engleza u basket mi je baš wtf, ok, razume tržište i to al gurati društvu koje je što se tiče tradicionalnog sporta prilično konzervativno izmišljotinu iz amerike…jes sad će engleski mr. average da ide da gleda london towerse pored “engleskih” sportova tipa fudbal, ragbi, kriket, tenis pa čak i golfapa skoro sve najpopularniji svetski sportovi su engleska izmišljotina i sad im ugurati u sve to i basketto bih voleo da vidim7 minutes ago, Milošica said:Realno skroz kul stvar bi bila da se košarka popularizuje u Londonu i generalno Engleskoj. Tačnije, da projekat uspe tamo.kada bi ta euro liga bila nba konfa, to bi se gledalo i u kardifu a kamo londonu. ovako mi je enigma za koju kapiram da nba ekonomisti imaju neka 2-3 scenarija, gde ne gube puno para.
October 10, 2025Oct 10 21 minutes ago, pbg12345 said:jesi siguran?Pa imali smo to u vaterpolu koji je još i popularan kod nas. I koliko ljudi je gledalo?
October 10, 2025Oct 10 52 minutes ago, Nikodije said:jeste, ajde da poredimo kosarku koja je globalni sport i kriket koji se igra u dve zemljeDa da dve zemlje, pogledaj samo broj stanovnika zemalja koje igraju kriket i koliko im je to važan sport.Bukvalno sam na poslu dva puta imao "uzbune" da neko hakuje sistem i lažira broj klikova i pregleda, da bi oba puta bila situacija da se igrao neki mega turnir u kriketu za koji u Srbiji i većem delu Evrope ne bi znali da ga imenuju čak ni u kvizu.Ali džabe ne može se to presaditi gde mu nije mesto. Isto kao što ne bi Mančester postao košarkaška Meka, taman da im sutra pošalju Jokića, Janisa, Luku, Stefa i LeBrona. Edited October 10, 2025Oct 10 by *edited by mod
October 10, 2025Oct 10 50 minutes ago, uini said:kada bi ta euro liga bila nba konfa, to bi se gledalo i u kardifu a kamo londonu. ovako mi je enigma za koju kapiram da nba ekonomisti imaju neka 2-3 scenarija, gde ne gube puno para.Klasičan pristup velike korporacije. Imaju dovoljno para tj prihoda sa raznih strana da održavaju svoj projekat čak i dok gubi pare, sa druge strane imaš manju konkurentsku firmu koja ima tačno jedan izvor prihoda i koju velika korporacija može da godinama davi ako je potrebno. U 9/10 slučajeva manja firma se gasi ili je kupe za male pare.