October 9, 2025Oct 9 20 minutes ago, Nikodije said:jesi li siguran da nba nece sama da pogura neke igrace ka nba evropi, tako sto ce, sta znam, ukinuti two way ugovore, g ligu ili nesto slicno kako bi igrace usmerili ka svom novom proizvodu u evropi?To da, toga će biti koliko hoćeš, cela G liga ima da se preseli ovamo. Ali tih igrača već ima puno Evropi i za NBA nisu nikakva vrednost. Ono što ja htedoh reći - nema šanse da NBA dozvoli da neki borderline all-star igrač ode iz lige u NBA Europe jer tu može da dobije iste ili čak veće pare. Takvi slučajevi bi direktno umanjivali vrednost NBA, pa samim tim i pojedinačnu vrednost franšiza, a to je za sve vlasnike koji se ne zovu Stiv Balmer no-no.
October 9, 2025Oct 9 Bilo bi im mnogo pametnije da napreve neku NBA Asia, tamo ima tona ljudi koji vole kosarku i tona para a slaba konkurencija. Evropa se sasvim lepo i sama sjebava.
October 9, 2025Oct 9 Trenutno me najviše zanima kako će da izgledaju te kvalifikacije za dodatna 4 tima.1) Neka se ta 4 tima dobiju kroz neki sistem od 8/16/32, šta se onda dešava sa timovima koji ne uspeju da prođu kvalifikacije? Nešto mi ne deluje da će EL biti spremna da ih čeka i bude B opcija svake godine. 2) Ta 4 tima koja uđu kroz kvalifikacije će u startu biti u boljem položaju od stalnih 12 u toliko jer neće morati da ulažu 500 miliona za tih 7-10 sezona a opet će imati neke finansijske benefite od te lige.
October 9, 2025Oct 9 1 hour ago, goofs said:Apsolutno, ali apsolutno nema šanse da Evropa bude konkurentna NBA i da joj krade igrače, a pod okriljem NBA. Nivo evropske košarke će ostati tu gde je i sada, najviše što timovi nove lige mogu da se nadaju je da imaju profitabilnu sezonu.Ali ce vjerovatno pokusati ograniciti koliko mogu fransize da trose, u suprotnom ce ako dobiju veci profit likovi poput Janakopulosa da jos vise placaju igrace i budu u situaciji da dovedu cak i neke rubne startere ili igrace iz rotacije. A to mislim da nije bas interes Nba lige. Tesko moze ovako napredovati vise evropska kosarka, jedino da sami nadju odrzivije finansijske modele nekako.
October 9, 2025Oct 9 2 hours ago, *edited by mod said:2) Ta 4 tima koja uđu kroz kvalifikacije će u startu biti u boljem položaju od stalnih 12 u toliko jer neće morati da ulažu 500 miliona za tih 7-10 sezona a opet će imati neke finansijske benefite od te lige.Vjerovano nebi stalnih 12 i 4 "filera" imali jednak revenue sharing.
October 9, 2025Oct 9 18 minutes ago, Peter Fan said:Vjerovano nebi stalnih 12 i 4 "filera" imali jednak revenue sharing.Znači dobijali bi vajld karte i ne bi učestvovali ravnopravno u raspodeli profita? Hmm, gde li sam to već video...
October 10, 2025Oct 10 Današnji evropski klubovi ne predstavljaju ništa. Pogledajte ove naše - biraju igrače iz kataloga.Nema omladinske škole, skautinga - ništa.Tako može da funckioniše svako sa tom količinom novca. Ladno sutra mogu da ugase Zvezdu i Partizan i te pare prebace na Zdravlje Leskovac i Slogu Kraljevo i ti klubovi će preko noći postati Zvezda i Partizan.Faktor navijača ne postoji. Imate sve lepo crno na belo iz prethodne sezone. Zvezda i Partizan imaju među najslabijim domaćim terenima u ligi. Protivnici uopšte ne padaju u Areni i Arena nije nikakva neosvojiva tvrđava, mnoge mirnije hale su teže za osvojiti.Zvezda i Partizan su bili na deobi 14. mesta kada pričamo o domaćim terenima u Evroligi.Dakle, arlaukanje ne znači ništa i nije nam nikakav plus.Odnosno, imaš 20 miliona i prošao si, a blizanci nikom ne trebaju.Tako da velike čestitke svima na minulom radu i navijačima koji su podržavali ove besmislene SNS projekte.Neko u Londonu ispljune 20 miliona evra, a ima tamo ljudi kojima je to sića i neki London Lajonsi već sutra razbijaju i Zvezdu i Partizan.Mi igrače iz sopstvene škole i pažljivo skautirane igrače koji će istamburati tu legiju stranaca nemamo, a nemamo ni domaći teren, samo neartikulisano arlaukanje.Neki London Lajonsi će imati zagarantovano mesto, a London Tauersi će igrati kvalifikacije i napraviti svoju legiju stranaca koja će biti skuplja i istamburati legije stranaca blizanaca.Tako da nas čeka FIBA Evroliga protiv Poljaka i Rumuna.
October 10, 2025Oct 10 17 hours ago, johan nagel said:Немам представу. Очигледно је да циљају највећа тржишта, Лондон, Париз, Берлин, Милано.. Проблем је само што људе у тим земљама не занима кошарка у проценту већем од неколико. Мислим може некакав Лондон можда и да напуни халу с обзиром на то колики је то град и колико различитих националности има тамо, али то је небитно генерално, Енглезе нећеш заинтересовати за кошарку да је прате масовно на тв-у шансе нема (а ни Французе, Немце, Италијане, па ни Шпанце). И како и од чега ће тачно такав клуб / франшиза да се финансира појмам немам.Кад кажем финансира мислим да се све то подигне на неки виши ниво, овако крпљење и пресипање из шупљег у празно већ имамо и без Нба.Francuska je sa ekonomske strane, uz Španiju, najlukrativnije evropsko tržište za košarku, posebno NBA.
October 10, 2025Oct 10 18 hours ago, napadaj said:A CSKA?Bila je izjava jednog od studenata posle biciklovanja u Strazbur, kaže njega politika ne interesuje, pitao je parlamentarce kad će CSKA da se vrati u Evroligu.
October 10, 2025Oct 10 Kao sto je i receno sve se vrti oko fudbalskih klubova...Terza reaguj Edited October 10, 2025Oct 10 by MiddleClass
October 10, 2025Oct 10 Author U svakom slučaju, sve ovo je samo dokaz više da treba čuvati i jačati aba ligu jer ne znamo gde će naši klubovi biti i šta će raditi za samo dve godine. Ako nba pokupi klupski evropski krem a mi ostanemo na margini, verovatno nam sledi kresanje budžeta i povratak u lokalne okvire, uz igranje nekog manje atraktivnog evro takmičenja.
October 10, 2025Oct 10 Galata i Fener su dva top kluba iz Turske sa najvećom bazom navijača, Efes to gura na mišiće, uprkos višedecenijskim uspesima, tako da ima smisla da oba budu u toj novoj ligi, kao i Real/Barsa i PAO/Oly.