September 17, 2025Sep 17 Već rekoh da mi je Baskija na listi, i sve sam je nešto odlagao, ali moraću čim pre da odem. Kad je najbolji period za posetu Baskiji @Lo Zingaro ?
September 17, 2025Sep 17 Da zavrsim ovaj izvestaj iz San Sebastiana sa brdom Igueldo i kvartom Antiguo u njegovom podnozju. Oba se nalaze u zaledjini prethodno pomenute plaze Ondarreta i deluju nekako izolovani od ostatka grada. Vec sam pomenuo da je San Sebastian zivnuo dolaskom kraljice Isabele II pre 2 veka. Upravo se kraljevski dvor nalazi u pozadini Antiguoe i ne znam da li postoji mogucnost obilaska jer se nisam raspitivao. Nalazi se na brezuljku ali je malo bezveze pokriven ruznim zgradama ispred i iz grada se vide samo 2 kule. Tek kad sam se popeo na Igueldo sam uspeo da ga slikam u celini. U njegovoj okolini se nalazi dosta lepih starih vila a sam kvart je manje turisticki od ostatka grada i ima odlicnih restorana s normalnim cenama.Najbolja opcija za odlazak na vrh Iguelda je zicara stara preko 100 godina s drvenim kabinama koja u par minuta direktno s plaze (manje vise) stigne na sam vrh ovog brda s kojeg se prostire najlepsi pogled u celom gradu. Igueldo je znatno visi od vec opisanog brda Urgull sa Hristovim kipom. Moze se popeti i autom s druge strane ali je prilicno besmisleno i mnogo manje lepo. Stanica, zicara i narocito kuce i vile oko njega su totalna mittel evropa. Opet sam imao osecaj da sam negde u Austro Ugarskoj.Kad stignete na vrh ceka vas najbizarnija stvar San Sebastijana. Prakticno celi prostor je zauzet vintage zabavnim parkom iz Bel Epok perioda. Bizar nije u tome sto je park toliko star vec u tome sto su glavne atrakcije i dalje u upotrebi a njihov izgleda i stanje odrzavanja ne odaju bas previse pouzdanja. Sve je u drvetu i betonu. Pravo uzivanje je videti prelepe stare ringispile sa vintage futuristickim raketama, podmornicama, automobilima uradjenim rucno od drveta i gomilu slicnih starinskih zabava vrednih posete. Bio sam i u Tivoliju u Kopenhagenu koji je jos stariji ali je delovao mnogo modernije i sigurnije od ovoga. Voznja camcem kroz betonsko "recno" korito je bas onako adrenalinski stimulans sto zbog nestavrne pozicije na rubu stene direktno iznad okeana i provalije od nekoliko stotina metara, ali i zbog betona koji mi nije izgleda previse nov. U svakom slucaju, preziveli smo. Druga jos ludja stvar je Rolerkoster sa istiom pozicijom nad provalijom sa starim sinama u slicnom betonskom koritu. Vozic je ultra vintage od drveta bez sigurnosnog vezanja i ima vozaca kocnicara jer izgleda nije potuno automatizovano. Nazalost za vreme nase posete nije radio ali na netu vidim da i dalje sljaka.
September 17, 2025Sep 17 2 hours ago, Behemoth said:Već rekoh da mi je Baskija na listi, i sve sam je nešto odlagao, ali moraću čim pre da odem. Kad je najbolji period za posetu Baskiji @Lo Zingaro ?Pa i ja sam odlagao nekoliko godina jer sam bio skeptican iz raznih razloga. Srecom, na kraju prebacilo i najoptimisticnija ocekivanja. Sto se perioda tice, San Sebastijan je dan sa najvise kisnih dana u godini u celoj Spaniji. I ja sam zakacio jedan kisni jesenji dan u sred avgusta. Tako da u su jul i avgust optimalni uzimajuci u obzir da ovde nema ni nekih ozbiljnih vrucina.
September 17, 2025Sep 17 Ja sam bio u oktobru 10 dana i zakačio jedan kišni dan a bilo je prilično ujednačeno i toplo vreme. Koliko su Bilbao i Donostija blizu jedno drugom, isto toliko su i različiti gradovi u svakom pogledu. Jedino im je zajedničko to da su svako na svoj način apsolutno fascinantni.
September 17, 2025Sep 17 Okean bas i nije bio topao. Uspeo sam hrabro da zagazim čak do gležnjeva Neke se ženice u daljini kupale, svaka im čast ali daleko bilo
September 19, 2025Sep 19 Potpuno sam zaboravio da pomenem najbolji kolac univerzuma, sansebastijanski cheescake. Poznati sam hejter svake vrste cizkejka koji sam probao u zivotu, narocito onih americkih hard verzija tezine cigle. Ovde sam se skoro posvadjao sa zenom jer nisam hteo ni da ga probam nakon milion negativnih iskustava. Srecom imam pametnu zenu i nisam propustio ovu fantasticnu poslasticu. Mesavina ukusa slaga, mladog sira, krema od svezih jaja, ma glupo opisivati neopisivo recima. Izgleda kao penasta krempita malo zapecena u rerni. Bukvalno sam postao zavisnik i svaki dan sam isao na isto mesto gde je najbolje prave. Od jutra do mraka je non stop mese i izlazi topla iz rerne i nema sanse da je pojedete stariju od pola sata/sat jer bukvalno ne mogu da postignu vecu proizvodnju. Rec je o poslasticarnici La Zaragozana Pastelería-Heladería u starom gradu, za svaku preporuku. Tortu sluze na mnogim mestima kao i u restoranima ali nigde nije ovako dobra kao ovde.Video WhatsApp 2025-09-19 ore 10.20.26_b2874079.mp4
September 19, 2025Sep 19 Od okolnih mesta smo obisli Zarautz, turisticko mesto sa istoimenom pescanom plazom dugom par kilometara. Minijaturni stari deo grada je totalno opkoljen zgradurinama za turisticku namenu. Generalno se radi o ultraturistickom mestu gde dolaze vecinom spanci koji imaju svoje letnje stanove ovde ili u hotele. Setaliste uz more je bilo toliko pretpano ljudima sat vremena pred zalazak sunca da smo hteli odmah da pobegnemo. Srecom se rascistilo odmah nakon nestanka sunca iza brda pa smo uspeli malo mirnije da prosetamo. Brda iznad plaze izgledaju skroz nestavrno, kao neka Srbija na moru.S leve strane plaze se nalazi put za automobile kao i pesacka staza tik uz okean dugi 4 kilometra koji vode do obliznjeg mesta Getaria. Ovo nekadasnje ribarsko selo je sacuvalo svoj autenticni izgled sa karakteristicnim paralelnim uskim ulicama koji vode nizbrdo ka obali. Glavna ulica bukvalno prolazi kroz katedralu i izlazi na more. Na rivi se nalazi nekoliko odlicnih ribljih restorana koje sluze svezu ribu na zaru tek iskrcanu s ribarskih brodova usidrenih par desetina metara od njih. Nije jeftino ali vredi svakog centa. Mesto je mnogo poznato u Spaniji pa i dalje zbog 2 licnosti koje su rodjene u njemu. Prvi je Juan Sebastian Elcano, prvi covek koji obisao svet brodom. Iako se to zvanicno pripisuje Magelanu koji je bio komandant te ekspedicije, Elcano je taj koji je preuzeo komandu nakon sto je Magelan ubijen na Filipinima. Elkanov spomenik se nalazi na rivi. Druga poznata licnost je modni kreator Balenciaga koji je rodjen u ovom selu i kojem su posvetili veliki moderan muzej koji se nalazi malo van starog grada.Trece mesto koje smo posetili je Orio. Na putu izmedju San Sebastijana i Zarauza na rivama reke Orioko se nalazi ovaj gradic koji izgleda kao neko planinsko mesto bez obzira sto se nalazi na samo nekoliko stotina metara od mora. Nemam mojih slika iako smo vecerali tamo pa kacim neke s neta.
September 20, 2025Sep 20 Zabavni parkovi i funikulari po Spaniji i Portugalu zaista ne ulivaju poverenje. Skoro je bila teska nesreca u Lisabonu
September 21, 2025Sep 21 13 hours ago, Sandradjer said:Zabavni parkovi i funikulari po Spaniji i Portugalu zaista ne ulivaju poverenje. Skoro je bila teska nesreca u LisabonuMa ono je horror sto sam ja video.
September 21, 2025Sep 21 Bravo majstore. Sad mi je još krivlje što bivša nije htela tu, već na Tenerife. Neka - sledeći put sam, ili sa Grkinjom ili koga već navatam, nebitno.