September 12, 2025Sep 12 Author Gradic od oko 25 000 ljudi je prilicno uredjenOvo je stari deo grada i cest izgled gradica po Irskoj. Nije to sada nesto posebno ali je zanimljivo. Pri cemu je Kilkeni za mene jedan od uredjenih gradici i gradova R. Irske.Ovo je izvan zidina dvorca, sa desne strane je dvorac.Kroz gradic porolazi reka Nor, to su stvarno lepo urediliKao zanimljivostMogu vam reci da ih je dosta stradalo sa obzirom na velicinu grada, narocito tada.Dosta njih 1915-Galipolji ali i Solun, pokusaj deblokade SrbijeI jedan znak koji pokazuje kako to izgleda u Rerpublici Irskoj sve dvojezicno, Edited September 12, 2025Sep 12 by Emerald
September 12, 2025Sep 12 IntermezzoIzgleda da konačno dobijamo pravu ambasadu u Beogradu SerbiaMr Kevin Colgan, currently Ambassador to Uganda, to be Ambassador to Serbia
September 12, 2025Sep 12 da li u irskoj uopste zasija sunce?@Emerald hvala na lepim putopisima, objasnjenjima, fotografijama, muzici. na fotkama se vide i vedri dani, ali - bez sunca.poz
September 12, 2025Sep 12 Author Sunca ima vise nego sto mislite da ga ima. Problem je brza promena vremena. Ima sunca, posle 5 minuta dodje kisa, pa opet tako i tako cele godine. Oblaci samo tutnje sa Atlantika, na severu u oblasti Dogedal se i formiraju oblaci.Sto se tice kise, retko kada ima letnjih pljuskova kao u Srbiji, onakog inteziteta da se sruci u pola sata sve sto nije padalo u mesec dana, ili onako da se namrce oblaci od Zemuna kao da ce...kisa zimi ume da zaredja ali je ona vise neka izmaglica ili "jesenja"(sitna) kisa, moze lagano da se funkcionise. Edited September 12, 2025Sep 12 by Emerald
September 12, 2025Sep 12 pa, daj onda neku osuncanu sliku. ovako, sve izgleda nekako... dovoljno uredno i nedovoljno zivo.poz
September 12, 2025Sep 12 Author Nikako da stignem, sunce izadje, ja da slikam eto kise, sala mala. Iskreno ne vodim racuna, nekako sam se navikao na kisu da ne obracam paznju.Dodatak oko vremena, u vecem delu Irske skoro da nema snega. Ume u decembru i januaru da poledi ujutro, ili preko noci da padne sneg 1 ili 2 dana ali se otopi tokom prepodneva. Temperatura retko kada bude u nekom vecem minusu, moze biti osecaj zbog vetra. Nema velikih sezonskih promena u temperaturi kao u Srbiji. Preko zime oko 5-6 stepeni, leti 20-25 stepeni.
September 12, 2025Sep 12 super je sto si se navikao na kisu. ja nisam i ne mogu.kad sam, pre 13 godina, dosla iz bgd na cg primorje trebalo mi je dve-tri godine da se naviknem na vlagu i zimsku vlaznu hladnocu koja nije strasna u celzijusima nego u stalnom osecaju gamuzuce zime po telu.i danas, da li je bila, ili ce biti kise, meni je tema za small talk. koja se odbija o sagovornike kao ulje od vode. poz Edited September 12, 2025Sep 12 by le petit nicolas
September 12, 2025Sep 12 Author ZnamDosta ljudi ne moze da se privikne i zato napusti Irsku. Ali odnos Iraca prema kisi i nas je drugaciji, za njih je kada pokisnes nesto normalno iako su oni spremniji za kisu, za razliku od imigranata. Gledao sam puno puta kako dzogiraju, krene kisa, pokisne kao mis, nista, tera dalje. Nema sakrivanja pod oluk i dud. Umeju da kazu da vole kisu jer je to deo njihovih zivota i istorije.Mada i Irci dosta odlaze u Australijiu zbog klime ali se i vracaju.
September 12, 2025Sep 12 bas to, ljudi prosto ne obracaju paznju. pokisnu, (ne)osuse se, idu dalje. nije im vredno pomena. niko ne pomera planove zbog kise. mnoge prodavnice, ustanove, opstinske sluzbe imaju pored vrata "cabar" za kisobrane.doduse, ovde idu i po suncu od kog bih se ja izvrnula.volim kisu, ali ne da po njoj idem po gradu za obavezama, na posao... stalno vlaznjikava i lepljiiva.poz Edited September 12, 2025Sep 12 by le petit nicolas
September 12, 2025Sep 12 Ja sam u Spaniji imao kolegu u kancelariji, Holandjanin. Nikad nije nosio kisobran, kad padne kisa on dolazi sav mokar, a jednom mi kaze: man, the rain is my friend.
September 13, 2025Sep 13 9 hours ago, Kampokei said:Ja sam u Spaniji imao kolegu u kancelariji, Holandjanin. Nikad nije nosio kisobran, kad padne kisa on dolazi sav mokar, a jednom mi kaze: man, the rain is my friend.Taj je neki moj brat@Emerald Mnogo je kukavica kod nas. Kiša, promaja...Prvi moj otac. Edited September 13, 2025Sep 13 by Milošica
September 13, 2025Sep 13 Author Irci kazu da ihe je umerena klima ali izuzetno vlazna, kisna kulturoloski oblikovala nakon hiljada godina zivota, jos od vremena Kelta.Da li je Srbe oblikovala klima nakon 1 500 godina , za neke mnogo duze, u danasnjoj Srbiji?Ne znam koliko ljudi znaju da je Beograd skoro tacno na 45 stepeni Severne geografske sirine. Tacno na pola izmedju Ekvatora i Severnog pola, Uzgred kroz Rumu prolazi tacno 45 stepeni. U Severnoj Americi postoje table koje te obelezavaju, tipa na granici Kvebeka i Vermonta, ili nekih americkih saveznih drzava.Ta geografska sirina nosi odredjene klimatske karakteristike koje nisu karakteristika veceg dela sveta, stavise. Negde je hladnije, tipa Severna Amerika ili delovi stepe Evroazije, negde je toplije, kao u Srbiji. Ali osnovna karakteristika su velike promene temperature i vremena, padavina, u kratkom vremenskom periodu. Tipa u julu je prosecna dnevna temperatura slicna kao na Mediterani, tipa Solun, sa sve dugimm susama a onda se namrci od Zemuna...pa dodje mini tornado i uragan kao na americkom Srednjem zapadu sa sve grmljavinama i munjama koje redovno nekog usmrte.Samo 4-5 meseci kasnije, prosecna temperatura je kao u Stokholmu sa sve snegovima.Meni nije bilo tesko da priupitam vestacku inteligenciju po cemu je karakteristican 45 stepen severne geografske sirine sto se tice ljudske istorije i ovo mi izbaci:The 45th parallel north intersects with the Eurasian Steppe in Central Asia and eastern Europe, historically inhabited by various nomadic and semi-nomadic peoples including the Scythians, Xiongnu, Alans, Huns, and later Turkic and Mongol groups. These groups were known for their horse-riding lifestyles and distinct cultures. Ako se malo pomerimo u juzne planinske obodne oblasti te zone, sirine nekih 400-500 km sirine oko 45 stepena severno, dolazimo do Avganistana, Kavkaza ili Danarida, pa i Apla, sto da ne, imamo tu jednog zanimljivog brku. Bec nije na 45, kao BG, ali je blizu, malo vise od 48. Edited September 13, 2025Sep 13 by Emerald
September 13, 2025Sep 13 12 hours ago, Kampokei said:Ja sam u Spaniji imao kolegu u kancelariji, Holandjanin. Nikad nije nosio kisobran, kad padne kisa on dolazi sav mokar, a jednom mi kaze: man, the rain is my friend.to je stoicizam kojem težim.p.s. super fotke, emerald. Edited September 13, 2025Sep 13 by Sandens
October 16, 2025Oct 16 Author Slane i Slane CastleNekih 50ak km severozapadno od Dablina u kraljevskom okrugu Meath.Ovo malo selo, koje se nalazi "naslonjeno" na ogromni posed i zamak protestanske porodice, poreklom Skota(Ulster Scots) naseljenih od strane Londona u Alsteru tokom procesa protestanskog naseljavanja u Irsku tokom 17. veka.Ako ste ljubitelj rock-a, ovo mesto u R. Irskoj se tesko moze zaobici zbog Slane Festival-a, koji se odrzava od 1981 godine, jer tesko da postoji poznati britanski ili americki bend a da nije gostovao na posedu oko Slane Castle, a neki dogodjaji su legendarni, poputNekadasnja ulazna kapija na posed Slane CastleOdmah tu protice reka Bojn i blizu je mesto odlucujuce bitke za buducnost Britanije 1690 izmedju Vilijama Oranziste i kralja Dzejmsa II.Stari Mlin na reci BojnSamo mesto je lepo uredjeno, kao vecina koja sam posetio u R. Irskoj, bolje od DablinaJedno tipicno naseljeNa kraju zamak.Nije moguce uci na posed jer je u privatnom vlasnistvu porodice. Moguce je ugovoriti ulazak ranije.Ja nisam to radio ali sam usklikao zamakDa bi shvatili koliko je Slane veliko muzicko mesto
October 16, 2025Oct 16 On 9. 9. 2025. at 8:59, copkillah said:Uz dužno poštovanje prema trudu i sjajnim fotkama, ali GDE JE DERRY GIRLS MURAL?? :DTek sad naleteh na ovaj tvoj post i ceo niz druga forumaša, iako ne predstavlja uvek celokupnu istinu o nekim detaljima…da ne idem dalje.Evo ti Derry Girls mural