September 3, 2025Sep 3 Author Sever Severne Irske ili sever Irske, tamo se uputih ali prvo neke razlike kada se predje jedina kopnena granica UK, sto oni sa britatskog ostrva nikako nisu u stanju da pojme.Odmah cim se predje granica nastupa razlicito merenje razdaljineUKJarde, milje i ostali prsti i nokti.U Republici kako Bog zapoveda-metar i km.I konkretan znak se razlikuje u Republici pise "Yield" a u UK "Give way" ali nema potrebe cepidlaciti.Druga razlika je sto su u Republici svi znakovi dvojeznici, sto se moze videti na slici iznad, slicno kao u Srbiji sa cirilicom i nekim poluengleskim. U UK je samo engleski.Treca razlika, Republika ima bolje puteve i vidno je uredjenija.
September 3, 2025Sep 3 6 minutes ago, Emerald said:Treca razlika, Republika ima bolje puteveU UK svaki county se razlikuje, a nekad cak i na nivou grada/opstine.
September 3, 2025Sep 3 Author Verujem, ovo je moje isksutvo sa Severnom Irskom(UK) i Republikom Irskom.
September 3, 2025Sep 3 Author Doire-hrastovo drvo na keltskom, mozda je najbolje ga ovako zvati jer anglicizirani nazivi nose probleme.Deri-LondonderiInsistirati na jednom imenu na pogresnom mestu moze biti problem.Evo npr, ovaj saobracajni znak nije imao srecu sa London pa ostade samo DerrySnimljeno negde u Severnoj Irskoj(UK), u Republici je zvanicni naziv DerryDeri je grad simbol za obe strane, unioniste i republikance.Za unioniste je simbol opstanka i pobede, najbolje to docarava ova slikaTopovi iz 17. veka i dve rimokatolicke opsade koje nisu uspele, odatle moto unionista u Severnoj Irskoj: "Never surrender" Dolaze tu razni protestanti na "hodocasce"Ono sto sam video je ta tvrdjava, koja je simbol protestantizma i Britanije, izvan zidina su republikanci i rimokatolici u velikoj vecini. Kuce na gornjoj slici su naselje gde se desila u pesmi opevana tragedija "Bloody Sunday"Na ovom mestu
September 3, 2025Sep 3 Author U centrlanom delu tvrdjave se nalayi spomenik koji se tesko moze naci u RepubliciSpomenik posvecen britanskoj vojsci(mornar i pesadoinac)za dva svetska rataIli ovakavPosvecen stradalim britanskim vojnicima na Somi 1916Anglikanska katedrala, St. Columbs, na vrhu brda, koja dominira gradomUnutra posvete britanskim ratovima, tipa Krimskog.
September 4, 2025Sep 4 Author Grad Deri deli reka Fojl, pri cemu je republikanski deo demografski znacajno veci i nalazi se na levoj obali, desna je unionisticka. Demografija je bio razlog zasto je Deri bio centar najvecih sukoba od kraja 60ih kroz 70te i delom 80te. Najveca operacija britanske vojske, sa nekoliko desertina hiljada vojnika, se desila u Deriju, nedugo posle "Krvave nedelje", deblokada Bogside-a, republikansko-radnickog uporista, koji je godinu dana bio blokiran i van domasaja britanskih vlasti u kojem je glavnu rec vodila IRAe. Kao zanimljivost, nakon "Krvave nedelje" u Deriju, zapaljena je britanska ambasada u Dablinu. Prva istraga portiv britanskih vojnika koji su pucali je izvestila da nije bilo pretarane upotrebe sile. Medjutim, druga istraga, vodjena nekih 30ak godina kasnije je ustanovila da britanska vojska nije bila zivotno ugrozena, bilo je kamenica, ali da nije opravdanje da se puca bojevom municijom u ljude.Pogled na centralni deo sa unionisticke strane, iznad grada dominira trvdjava i protestantska katedrala."Most mira"Kada se ulazi u grad, glavni put vodi preko unionistickog dela,Union Jack, unionisricka zastava Severne Irske i zastava protestanskog reda "oranzista", koji je povezan sa istorijom grada i sukobima oko engleske krune u 17. veku sa velikim posledicama po Irsku. Vec sam na prethodnoj strani pominjao to.Kada se predje reka Fojl, Union Jack se ne moze videti osim unutar tvrdjave ali zato ima irskih zastava i puno levicarske simbolike."We serve neither king nor quisling"INLA, svi su culi za IRAu ali INLA je bila ekstemnija, nastala od delova IRAe koji su zeleli komunisticku revoluciju na celom irskom ostrvu uz ujedinjenje, mislim nastala bas u Deriju 1974, ako se dobro secam. INLA je proglasena teroristickom u Britaniji a zabranjena je i u Republici, iako po Dablinu ima grafita INLA, koji se cesto brzo prekrece, mada ne svi, sve zavisi od dela grada. INLA, 50 godina(1974-2024)Moze se videti Mendela na desnoj strani slike i jedna Irkinja, koja se borila za prava radnicke klase.Palestinska zastava i podrska Palestini je svuda a ovde Kataloniji i Baskiji.Spomenik na mestu pogibije "Krvave nedelje"I za kraj da se vidi, iznad je tvrdjava, simbol unionista a dole je "Free Derry"Ovo moze biti pretarano ali sam namerno iskoristio Deri, kao simbol, da bi objasnio koliko su odnosi u Irskoj kompleksni. a nisam sve pomenuo, niti cu vise na ovoj temi. Zavrsavam sa muralom nevinoj zrtvi nastradaloj u pucnjavi republikanskih frakcija i britanske vojske Freeimage.host1000001590Image 1000001590 hosted in Freeimage.host
September 8, 2025Sep 8 Author Kada sam prvi put sleteo na dablinski aerdrom i izasao na stari terminal T1 a onda gradskim prevozom otisao na O'Connell street, mislio sam da sam dosao u prilicno zapustenu zemlju, bilo mi je cudno. Onda sam poceo da istrazujem Irsku i shvatio zasto je Republika Irska dobra za zivot. Provincija u Republici je bolje uredjena nego centar Dablina. To je dobra zemlja. Ne sudite o Republici Irskoj na osnovu O'Connell street ako ikada dodjete u Republiku Irsku.Ovo je prica o jednoj takoj provinciji, dalekoj, na severozapadu Republike Irske, blizu granice sa UK, severno od Slajga na obali severnog Atlantika, nekih 250km od Dablina, nesto kao Vlasotince ju Srbiji. Videcete kako u R. Irskoj izgleda "Vlasotince".Ali prvo nesto o Slajgu. To je malo mesto demografski, lod 20 000 ljudi, ali univerzitetski centar, ATU(Atlantic Technological University), koji je Univerzitet koji se prostire po zapadnoj obali Irske, u Golveju takodje. Mesto je centar oblasti i zbog Univerziteta ima dosta stranaca na populaciju.A sada nazad na cilj a to je , MuSniman je iz daleka jer mu se ne moze prici posto je u privatnom vlasnistvu.Originalno ga je pravio cuveni britanski premijer iz 19. veka Palmerston. Nije pefridni englez bio lud kada je izabrao mesto, koje je fenomenalno. Na litici prema severnom Atlantiku a sa druge strane maliv zaliv, Mulaghmore poluostrvo. Ali ni tu nisu mogli a da se ne ogrese o lokalne Irce, posto su unistili nasilno jedno malo selo koje se nalazilo tu da bi uzeli tu zemlju.Inace je u 20. veku vlasnik bio Lord Mauntbeten, cuveni britanski pomorski oficir, rodjak engleske kraljevske porodice, ucestvovao u dva svetska rata. Cesto odmarao u Classiebawn Castle.Onda ga je 1974 posetila IRA i postavila mu bombu u camac, te ubila.https://www.nytimes.com/1979/08/28/archives/earl-mountbatten-of-burma-79-military-strategist-and-statesman.htmlTo je bilo vreme velikog terora posle "Bloody Sunday" u Deriju, nije bilo milosti sa obe strane.Moram reci da je na mene severni Atlantik ostavio strahopostovanje. Ozbiljna sila.Inace svima koji zive u Irskoj ili posecuju, ovo je mesto bolje od izvikanog Mohera. Nema toliko turista mada ima puno Britanax, vise je zutih tablica nego li irskih. I to ne samo iz Severne Irske vec sa britanskog ostrva.Talasi po lepom vremenu 3-5 metara, ako ne i vise, a lepo vreme nije cesto. Drveca na obali nema. Edited September 8, 2025Sep 8 by Emerald
September 9, 2025Sep 9 Uz dužno poštovanje prema trudu i sjajnim fotkama, ali GDE JE DERRY GIRLS MURAL?? :D
September 9, 2025Sep 9 Author Citava prodavnica posvecena tome u pesackoj zoni Derija.Samo da se izvinim zbog brljanja pri pisanju. Edited September 9, 2025Sep 9 by Emerald
September 12, 2025Sep 12 Author Jedno od sela u okolini Slajga kada se ide prema Malahmore poluostrvu.Ovo je daleka provincija u odnosu na Dablin, neki 250km severozapadno. Na kovom mestu je Republika Irska, "najuza" jer od granice sa UK do obale severnog Atlantika ima manje od 10km, posledica toga sto se Republika nije izborila na pregovorima sa Londonom, tokom borbe za nezavisnost, za ocekivano istocniju granicu, gde je Deri trebao da udje u sastav Republike, koji je jos tada imao republikansku vecinu.Severno se nalazi oblast Donegal, karakterisitcna po hladnijoj klimi u odnosu na ostatak Irske, uticaj Golfske struje se zimi gubi i ima snega po okolnim brdima. Ono sto me je iznenadilo je uredjenost kuca i naselja. U obliznoj Severnoj Irskoj(UK) je losija situacija.Nisu to neke vile u velike kuce ali su sve "svedene", cesto u kamenu i kao da su sve nove ili renovirane.A onda MahalmoreOvo je jedan od retkih saobracajnih znakova u Republici, koje sam videom a da nije dvojezican. Moguci razlog je veliki broj britanskih turista posto su zute tablice brojne.
September 12, 2025Sep 12 Author MalahmoreMalo mesto, koje se nalazi u zalivu istoimenog poluostrva pa je time zasticenije od surove snage severnog Atlantika, koji zapoljuskuje obalu sa suprotne strane poluostrva. Kao i vecina mesta na obali Atlantika ima izgradjene zastitne zidine za camce i manje brodove jer okean moze biti surovPescanih plaza po zapadnoj oobali Irske ima dosta Ali avaj, klima nije najbolja da se koriste cesto
September 12, 2025Sep 12 Necemo sad ovde previse o Troubles, ali sam negde citao da je, uprkos jakoj simbolici vezanoj za Bloody Sunday, Belfast bio dosta neprijatnije mesto za zivot tokom tih godina. Pre svega zato sto je u Derryju postojala nekakva prirodna granica izmedju dve zajednice, dok je Belfast bio patchwork.
September 12, 2025Sep 12 Author Kilkeni(Kilkenny)Lep gradic u centralnom, malom juznijem, delu Republike Irske. Gradic ima korene iz crkve nastale u 9. veku od cega je ostala samo "keltska hriscanska kula", osobenost irske gradnje pre germanskih upada. Sama katedrala je danas iz 13. veka i pripada protestantskoj Crkvi Irske(anglikanci). Razlog za to sto se grad sirio oko dvorca, kojeg su podigli, Normani u 13. veku takodje.Stvarno izgleda lepo dvorac, narocito jer je okruzen sumom, livadama i vodom