Jump to content
IGNORED

French Rock


Bojan

Recommended Posts

Vrlo neprimeren naziv za temu - sa dve engleske reči označavamo određeni domen francuske kulture. Pored toga ovaj naziv u suštini označava jedan poseban subžanr francuske muzike, a ideja je da ovde razmenjujemo sve što može spadati pod francusku muziku. Ipak, ovaj naziv može imati i jednu korisnu ulogu. Ukazuje na to da određeni francuski fenomeni mogu biti veliki i da po toj veličini mogu poneti epitet globalni. Ali ipak nisu globalni. Jer jedna od najvažnijih odlika globalnog fenomena jeste engleski jezik.

 

Da počnemo sa jednim pravcem čiji je naziv takođe izveden iz engleskog izraza - yeye. Glavna lica ovog pokreta su takozvane yeye devojke - razdragane tinejdžerke, pune života i nevinosti i vrlo lagana i poletna muzika i jednostavni tekstovi. No, pošto je iza svega, kao jedan od nosilaca i kreatora stajao Gainsbourg, ta slika se vrlo brzo raspršila i pervertirala u neko sasvim drugačije značenje, koje je, opet, dao sam Gainsbourg. Nije se tada vodilo toliko računa o političkoj korektnosti, a Gainsbourg je negde izjavio kako su te devojke zapravo neke Lolite. Kulminaciju je predstavljalo njegovo tumačenje sopstvene pesme koju je izvodila France Gall (lizalice ili Sucettes). Gainsbourg je objasnio kako je to najsmelija pesma u istoriji francuske muzike i da zapravo aludira na oralni seks, a da su lizalice falusi. Mislim da je ovo vrlo loše uticalo na France Gall. Ona nije htela o tome da govori, a pesmu više nije izvodila. Možda sve i nije kako izgleda, ali činjenica je da je Gall kasnije dosta lutala u svojoj karijeri.

 

 

 

 

 

 

Od tog vodećeg tria - Gall, Vartan, Hardy - čini se da je Hardy napravila najbolju karijeru. Mislim, sve su velika imena, ali Hardy je bila posebna i znala je da se izvuče iz tog okruženja. Uostalom ona je znala da napravi stvar od pisanja pesme do produkcije. Tako je bila rado viđena i u Londonu. Sve tri su bile udate za poznata imena francuske muzike. Sylvie Vartan za Johnny Hallidaya, France Gall za Michela Bergera i Francoise za Dutrona.

Link to comment

Moram se vratiti na Francoise Hardy. Možda sam pristrasan tu, ali za mene jedna od najvažnijih ličnosti francuske muzike. I savremene kulture uopšte.

 

 

 

 

Link to comment

Gainsbourg - provokativan, kontroverzan, ali nesumnjivo još jedna od važnijih ličnosti. Pošto je promovisao yeye devojke kao moderne Lolite nastavio je da tera sa svojim pervertnim provokacijama. Ali on je baš primer kako to često donosi korist.

 

Ovu stvar je doduše komponovao Vanije.

 

Pesma koja je prvobitno trebala da izađe sa Bardot, ali je povučena zbog orgazmičnih uzdaha. Posle se pričalo i da je Birkin snimana tokom zaista nekih intimnih momenata, što je ona uvek negirala.

 

Gainsbourg je i sa svojom maloletnom ćerkom napravio provokaciju. Video je zabranjen u većini zemalja, a u FR je mogao da ide posle 23h.

 

Jedan od najpoznatijih Gainsbarovih incidenata je kada je u programu uživo rekao Vitni Hjuston da bi želeo da je jebe (I want to fuck you). Njegova svađa sa Katrin Ranže iz Rita Mitsuko, gde je naziva kurvom. Zatim, kada je zapalio novčanicu od 500 franaka da pokaže koliko mu ostaje kada država uzme porez. to je onaj period kada su socijalisti došli na vlast. Osamdesetih se malo promenio društveni narativ, Gainsbourg se malo ofucao, možda te njegove fore i nisu više tako palile, ali on nije odustajao.

Link to comment

Šansone prožimaju dosta toga u francuskoj muzici. Ne slušam ih često. Ali recimo moja baba je volela Iv Montana pa ga ponekad poslušam. Toliko je fino i blagodetno da često mogu da zaspim uz to.

 

Tu je i Brel

 

 

  • +1 1
Link to comment

Opet skok u novije vreme i pop vode. Nesumnjivo jedna od najvećih zvezda francuskog popa je Mylene Farmer. Neki kažu francuska Madona. Recimo, gotovo niko od mojih prijatelja odavde nije čuo za nju. Ali opet bi se čak moglo polemisati kako je ona veća od Madone. Ima jednu bazu vernih fanova, koji se protežu kroz više generacija. Ima velike nastupe i zaista je kraljica velikog stejdža prema svetskim razmerama. Ima i određenu energiju, koja mi se čini prilično autentično. Kao da hoda negde između života i smrti i kao da joj je zbog toga svejedno. To joj istovremeno daje i privlačnost. I uspeva da prenese emocije na publiku. Ne slušam, ali imam rispekt za Milen.

Pogledajte do kraja da bi videli efekte.

 

Ima i življih faza na stejdžu (ovo i ono gore je 2009. Stade France)

 

A inače je na početku karijere imala par provokativnih filmova koje je izradio Loren Boutonat i u kojima ima erotike, nasilja i krvi.

Libertine

 

I jedan Besonov...

 

 

Link to comment

Jedna od meni najboljih elektro pop pesama. Doduše otpevana na engleskom. Kada sam ovo puštao 1982. stakla na regalu su vibrirala i brujala. Svašta sam puštao i glasnije ali je samo ova pesma imala tu neobičnu frekvenciju. Koja, potpisan kao Zeleni zub, u Džuboksu je u jednom izveštaju iz Londona popljuvao sve što je gledao, samo je za ovaj bend imao par pozitivnih rečenica. 

 

spot

 

uživo u ovom veku

 

  • +1 1
Link to comment

Kad vec spomenu jazz, pariski izdavac BYG Actuel je krajem 60-ih i pocetkom 70-ih bio veliko utociste za ogroman broj "proteranih" free jazz muzicara iz Amerike, pa su za njih izdavali sami gorostasi ovog stila: AEOC, Don Cherry, Archie Shepp, kao i sam Sun Ra, tako da je po pariskim klubovima postojala jedna fina osecajnost za drugacije, avagardno i dekadentno.

 

Katalog sa izvodjacima i albumima je impresivan.

 

https://www.discogs.com/label/71093-Actuel

 

Eto toliko znam od francuskog "roka"

Edited by ultra plasticni
  • Hvala 1
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...