December 25, 2025Dec 25 2 hours ago, Shan Jan said:@Vapad ovo se mozda odnosi na samo jednu funkcionalnost sajta. Nece vise biti narucivanja preko sajta ali to ne znacu nuzno da sajt i facebook grupa prestaju da rade. Dal narucivao preko sajta ili zvao direktno na telefon proizvodjace, meni nije bilo razlike. Tako da verujem da sa strane korisnika se ne menja puno.A sto se tice njenog poslovnog poduhvata delom se smejem a delom i razumem. I ja kad sam pokretao privatni biznis sam pravio greske i nisam znao za neke kljucne stvari iako sam gledao maksimalno da se pripremim. I isto sam slavno propao. Treba neko da napravi dobru obuku kako voditi biznis. Sa pravne strane, porezi, knjigovodstvo, protok novca, logistika itd itd...A ljudi koji misle da im je pokretanje biznisa karta za manje posla su delulu. On daje zadovoljstvo da gradis nesto svoje ali ti ljudi rade daleko vise od obicnih radnika i radice do kraja zivota.Ako stvarno nastave da rade to je za poseban članak U principu kontam, ali ipak ne razumem potpuno. Doduše, lično ne bih nikada pokušao ništa sam jer prosto ne želim time da se bavim. Sto puta mi je devojka rekla da želi da prodaje kukis koje tako lepo pravi - i onda je ja "miniram" pitanjima - koliko bi koštali, koliko je materijal, a struja, a ovo a ono...meni je to normalno da se pitaš. Šizeo sam i od toga da ti imaš pri opštini savetnika za mlade, za malu privredu, ili šta, da su postojale neke radionice svojevremeno za biznis case i da je doooosta njih uzelo pare iz raznih fondova da radi te obuke - i da to nije imalo skoro nikakvog efekta. A i dalje jako često vidiš da neko otvara pekaru preko puta najpopularnije pekare u kraju ili frizera pored legendarnog frizera - i nikome ne upali lampica. Mislim, ako imaš nešto što niko drugi nema, da si bolji, to je sve cool. Ali ljudi su u fazonu, znaš koliki je profit od kiflica, ma šta je to teško, malo pica, malo kiflica i ide to samo, i onda zatvore za tri meseca. Ovaj članak mi deluje kao odličan uvid u jedan takav majndset, svaka čast za ideju ali nemoj kretati biznis ako te to od starta smara. I imaj u vidu, imala je zaposlene, neko je tu dobio posao - i onda otkaz, jer bože USAID nije dao keš, poprilično neodgovorno. Ja sam mislio da će biti nešto o teškoćama male organske proizvodnje, o nelojalnoj konkurenciji velikih i teškoćama u našim rigidnim i jadnim sistemima plaćanja i supply chain issues u jednoj realno maloj zemlji gde paketi putuju dugo, ali ovo mi baš...
December 25, 2025Dec 25 Za pokretanje biznisa je potreban biznis plan.Izrada biznis plana je složen posao, bez obzira na planiranu delatnost i neophodan je i Boingu i Lokidu, i kineskom proizvođaču municije za heftalice, jednako kao i pančevačkom magu bureka.Planiranje smanjuje neizvesnost, ali ni najbolji biznis plan ne može biti garancija uspeha.Na netu se mogu naći brojna uputstva za izradu biznis plana, evo jednog, čini mi se preglednog: Kako napraviti poslovni plan? - MojBiznisPlanGornji primer neuspeha deluje nekako nepotpuno i nerealno, da bi se izvlačili konačni zaključci. Onako kako je napisano, deluje kao srljanje, da krenemo u posao, pa ćemo onda da vidimo šta ćemo.
December 25, 2025Dec 25 Author Samo da kazem da sajt i dalje radi kao i facebook grupa. Dakle business as usual
December 25, 2025Dec 25 Samo da zahvalim vojvodi Trampu što je skratio grantove US Aida za ovakve pRoJeKtE - stradale su tu i neke pametnije stvari ali za ovo nije baš nikakva šteta. Sjebala je tuđe pare a ne svoje tako da možemo i da se malo zezamo.Na savete koje ste napisali ću dodati još jedan: ne pokreći posao u koji se ne razumeš i koji nisi iskusio.
December 25, 2025Dec 25 Sad nema pare, ali ima iskustvo.Mada, ideja je dobra, ima vise ovakvih sajtova koji povezuju proizvodjace i potrosace hrane. Edited December 25, 2025Dec 25 by brusli
December 25, 2025Dec 25 53 minutes ago, ragasto said:Na savete koje ste napisali ću dodati još jedan: ne pokreći posao u koji se ne razumeš i koji nisi iskusio.Bil Gejts i ostali IT tajkuni se ne bi slozili.
December 25, 2025Dec 25 12 minutes ago, brusli said:Bil Gejts i ostali IT tajkuni se ne bi slozili.Pa dobro sad, oko par stvari se ni ja ne bih složio sa BIl Gejtsom.Pošto pričamo o preduzetništvu i konkretno o ovom slučaju, jasno je da se ovde srljalo sa najosnovnijim stvarima. Autorka je u ovom napadu iskrenosti (šta god da je razlog) ispalila neke baš čudne stvari - baviš se trgovinom bez da si prethodno uradio ispitivanje tržišta ("Nisu znali šta ljudi žele da kupuju"), iskustvo u digitalnom marketingu se skrljalo na konverziji (Od desetine hiljada ljudi koji su videli objave niko ništa nije naručio), apsolutno nepoznavanje knjigovodstva i finansija (iznenađenje da ti je potreban novac za lager, pa još propustiš trenutak u kome ulaziš u sistem PDVa)...mislim, baš ima gomila minusa.Da se ispravim - možeš da pokreneš posao koji ne poznaješ. U tom slučaju treba da zaposliš nekog ko poznaje taj posao i ko će taj posao da vodi, a ti se ne mešaš u odluke.
December 26, 2025Dec 26 Članak je tu, iz njega će svako izvući ono što želi.Neko da šutne konja koji leži, neko da nauči kako se postaje konj koji leži i kako da ne postaneš jedan.
December 26, 2025Dec 26 1 hour ago, Pixisis said:Članak je tu, iz njega će svako izvući ono što želi.Neko da šutne konja koji leži, neko da nauči kako se postaje konj koji leži i kako da ne postaneš jedan.Uf, pa nije valjda tako!? Zvuči kao da se ovde ljudi sprdaju sa nesretnom ženom. A to ne vidim. Taj proverbijalni konj je kao najveći udarac izdvojio to što je, zamisli, od ušteđevine morao da isplati plate onima što su dobili otkaze...(što opet čemu ako je D.O.O. to be honest). Ako ćemo iskreno, najverovatnije će nastaviti da radi na crno, a članak, što mi nije prvi put da vidim na forbsu u nas, je totalni nonsens..
December 26, 2025Dec 26 On 25. 12. 2025. at 10:05, JozoMujica said:A i ti razmaženi kupci što ne vole kad naruče u petak a paradajz stigne natruo u ponedeljak, ne razumeju nečiju potrebu da se igraju biznisa radnim danima dok žive od tuđe pomoći.Više je da takvi kupci ne razumeju normalnu proizvodnju hrane i veruju ušminkanim rafovima u prodavnicama, da tako namirnice treba da izgledaju. I zbog takvih postoji problem hrane u plastičnim folijama.
December 26, 2025Dec 26 23 minutes ago, eumeswil said:Više je da takvi kupci ne razumeju normalnu proizvodnju hrane i veruju ušminkanim rafovima u prodavnicama, da tako namirnice treba da izgledaju. I zbog takvih postoji problem hrane u plastičnim folijama.To je validna i lepa tačka o kojoj se može i, treba, pričati.S' jedne strane, da li bi mi bez tih silnih procesa i prskanja i svega imali banane i druge stvari na našim rafovima ili smo osuđeni na lokalno? Da ne pričam o ribi i drugim još osetljivijim proizvodima.Sa druge, više okrenute ovoj priči i svemu, to je valjda namenjeno baš ljudima koji traže izlaz, Šan je baš često pričao i propagirao te kvalitetne odnose sa proizvođačem i kako su dobri takvi proizvodi i koliko ima ljudi koji to traže. I zato niču tako. Imaš ono iznajmi koku i sve te priče.Da li je tačka edukacije da je paradajz mekan kad se ubere? Da li stvarno, ili se on ne bere u "idealno" vreme, stoji na neadekvatnom mestu danima, i tu može biti da kod proizvođača koji ne može da tempira kada se žiki prijeo paradajz nego mora da svaki dan bere šta je za branje prosto tako ide proizvod... i lanca isporuke koji je možda nakaradan, pa je nagnječen drugom robom putovao i onda stajao bob zna gde tri dana dok se nije spremio za krajnjeg kupca.Moj, davno pokojni, deda je voleo svoju baštu, sa svojim izvrnutim i deformisanim rukama je gajio i negovao povrće do savršenstva, njegov paradajz je dostizao i 700-800g komad, ima negde jedna slika sa šampionskim jednim. I nije bio gnjecav, bio je mirišljav i ukusan. A kada je prelazila sezona onda se mleo i kuvao u letnjoj kujni. Taj paradajz bi mogao isto tako izgledati ako može danas za danas ili danas za sutra da se iporuči, pa i za tri ili pet dana, prilično sam siguran. I ako je neko zamislio da će to tako biti a dobije kesu mushy paradajza i treba da prihvati da "to tako stvarno izgleda kada nije našminkano i u celofanu", pa, imaćeš nezadovoljstvo i neslaganje. Da li to zaista tako treba da izgleda ako radiš male lokalne posvećene proizvođače i direktno do kupca isporuku??Apsolutna preporuka za divnog Kolina Kvina i ceo standup ali ovaj deo za ovo posebno (i prethodnih par minuta za šire ), o širim porivima Edited December 26, 2025Dec 26 by Vapad