Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
6 hours ago, bejzbolka said:

Ubistvo može učiniti i punoletna osoba. Onda svi instruktori po tim streljanama čine krivično delo kad obučavaju ljude da pucaju, posebno ako taj obučeni posle ode i ubije nekog?

Moguće je da to dete nije vaspitano kako treba, ne znam, nemam dovoljno podataka. Posebno što se kao uzrok paralelno provlači da je bolestan i da je nevaspitan. Moguće i da je roditelje trebalo lišiti roditeljskog prava. Ali to su sve pitanja za neku drugu vrstu odgovornosti i drugu vrstu postupka.

Ali zašto izjednačavaš obučavanje punoletne i maloletne osobe? Moguće je zakonski otvoriti dečiju streljanu? Ili auto školu?

Posted
6 hours ago, reg said:

Slažem se sa uvodnom konstatacijom, pre svega u pogledu visine kazne za izazivanje opšte opasnosti, očekivao sam nižu kaznu.

Ne vidim kako je pravno relevantan argument u odbranu okrivljenog paušalna ocena da "pola Srbije" ne postupa u skladu sa članom 2 Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja i municije. Posle današnjih vesti možda ta "polovina Srbije" otkloni nedostatke u čuvanju oružja i izbegne eventualnu prekršajnu odgovornost po članu 48 stav 1 tačka 7 Zakona o oružju i municiji (eto generalne prevencije na delu).

Možda, videćemo kada neko usmrti 10 ljudi tuđom motornom testerom za koju postoje propisi o adekvatnom čuvanju.

Za sada, prema shvatanju sudova (ne ulazim u ispravnost takve prakse), krivično odgovara za delo izazivanja opšte opasnosti vlasnik psa koji ga šeta bez brnjice, ili vlasnik psa koji nije ga nije nadzirao pa je ovaj izašao iz dvorišta i ujeo prolaznika i sl.

Ja mislim da bi gonili i oca, s tim što bi bio osuđen na znatnu nižu kaznu.

Moram da se ogradim da nisam pažljivo pratio suđenje, ali ako je zaista sud utvrdio da je VK držao zajedno oružje i okvire sa municijom u njima, onda svakako nije pravilno čuvao oružje i municiju, bez obzira na šifru, tip sefa/kase (da li je bio od metala itd).

Da je obezbedio oružje i municiju tako da do njih nije moglo da dođe neovlašćeno lice? Koja je razlika između omogućavanja KK da gleda kako otključava katance sa šifrom od ostavljanja ključeva na polici kod ulaznih vrata?

Argument je pravno relevantan, između ostalog, upravo zbog sudske prakse na koju se sam pozivaš. U praksi je relativno čest slučaj da se ubistvo izvrši ukradenim pištoljem. Čak se neretko ispostavi da se radi o oružju koje je čuvano u nekim depoima MUP-a i ostalih državnih organa. Koliko često se dešava da se goni onaj čiji je pištolj? Jel odgovaralo nekad neko odgovorno lice za kd izazivanje opšte opasnosti kad nestane oružje iz MUP-a?  "Pola Srbije" jeste paušalna ocena, ali sam to rekao figurativno. Svakako verujem da većina ljudi koji poseduju oružje u Srbiji (a to je jako veliki broj), čuvaju isto slabije obezbeđeno nego što je to VK radio. To uverenje baziram upravo na lakoj dostupnosti oružja kod nas, kao i na broju krivičnih dela izvršenim vatrenim oružjem, koje ne samo da nije adekvatno čuvano, nego držalac ne poseduje ni dozvolu.

• +1 2
Posted
12 minutes ago, bejzbolka said:

Jel odgovaralo nekad neko odgovorno lice za kd izazivanje opšte opasnosti kad nestane oružje iz MUP-a?  

A zar ne bi bilo logicno da odgovara? 

• +1 3
  • Hvala 1
Posted
3 minutes ago, radisa said:

Zašto bi odgovorno lice odgovaralo?

• +1 2
  • Haha 7
Posted
24 minutes ago, radisa said:

Treba onda pitati tužilaštvo što ih ne goni.

Posted
13 hours ago, Uskebasi said:

potrebno je

Da imas pecat da stavis na izvestaj. Ti, kao pravnik, taj pecat nemas.

Posted
12 hours ago, Eleniko said:

Ja nikad ne zaključavam auto sem ako imam nešto u njemu. Zašto? Zato što se ne može pokrenuti bez određenog elektromagnetnog talasa koji emituje uređaj koji je kod mene. U brzini je i ručna je podignuta. Deluje da je zakon pisan u vreme Stojadina, preglupo je.

još uvek se voze stojadini, jbg

Posted
12 hours ago, Filozof manijak said:

Mali psiho je pored svega i zajebao naš pravni sistem. Posle ovog slučaja mora se raditi na promen i zakona, tako da se nekako obuhvate i ovakvi ekstremi.

upravo čitam knjigu u kojoj stoji da je u USA trinaestogodišnjak masakrirao stri bračni par jer su ga prijavili zbog glasne muzike. smešten u zatvor za maloletnike.

Posted
13 minutes ago, radisa said:

Tačno tako...

Imamo problem što tužilaštvo ne goni ljude koje bi po zakonu trebalo... Nije opravdanje "pola Srbije ne odgovara za XYZ", pa ne treba ni ovaj....

To je problem pravne nesigurnosti u Srbiji, što za istu stvar će neko da bude gonjen od tužilaštva, poerske, koga god, a neko neće...

I onda kad neko nejebe po zakonu, bude svima čudno, jer se zakon generalno ne poštuje, (ali postoji)...

A možda ih ne gone jer se te radnje ipak ne mogu podvesti pod kd Izazivanje opšte opasnosti.

Posted
1 minute ago, bejzbolka said:

A možda ih ne gone jer se te radnje ipak ne mogu podvesti pod kd Izazivanje opšte opasnosti.

ok, dakle kada odgovornom licu neko ukrade pištolj nije izazivanje opšte oasnosti, ali kad meni neko ukrade auto, onda jeste?

Jbg, biće da nešto nije uredu sa logikom, ovde....

• +1 2
Posted
14 hours ago, bejzbolka said:

Ne postoji ni to delo.

Vidim i da je advokatica roditelja postavila dobro pitanje. Ako je ovaj mali u psihijatriskoj ustanovi, to dakle znači da je psihički bolesnik. Ako je on bolestan, kako za to mogu biti krivi roditelji? Dakle, moraju biti pušteni ili oni ili on. Tačnije, ako je bolestan, onda nema odgovornosti ni na jednoj strani.

meni nije jasno, kako ne može da bude odggovornosti za držanje neobezbeđenog oružja na dohvat maloletnog deteta, bilo ono psihički bolesnik ili ne ?

Posted
30 minutes ago, radisa said:

ok, dakle kada odgovornom licu neko ukrade pištolj nije izazivanje opšte oasnosti, ali kad meni neko ukrade auto, onda jeste?

Jbg, biće da nešto nije uredu sa logikom, ovde....

Zato postoje i druga krivična dela, nije ovo jedino. Verujem da bi se tužilaštvo ako bi htelo da goni neko odgovorno lice za nestanak oružja pre izabralo krivično delo Nesavestan rad u službi.

Trenutno je nesavesno čuvanje oružja sankcionisano kao prekršaj. Možda bi bilo bolje predvideti ga kao krivično delo za neke buduće slučajeve, a na na silu rastezati postojeće norme.

• +1 4
Posted
1 hour ago, djeneralche said:

Da imas pecat da stavis na izvestaj. Ti, kao pravnik, taj pecat nemas.

Za razliku od tebe ja se slazem sa tobom :sleep:

Presudu su doneli pravnici, pa izgleda taj pečat treba

Posted
42 minutes ago, bejzbolka said:

Zato postoje i druga krivična dela, nije ovo jedino. Verujem da bi se tužilaštvo ako bi htelo da goni neko odgovorno lice za nestanak oružja pre izabralo krivično delo Nesavestan rad u službi.

Trenutno je nesavesno čuvanje oružja sankcionisano kao prekršaj. Možda bi bilo bolje predvideti ga kao krivično delo za neke buduće slučajeve, a na na silu rastezati postojeće norme.

ček, zašto ne može istom radnjiom da budu dva krivična dela (pitam, ne znam)? A drugo, ako i nemože zašto onda nije ono koje je nepovoljnije po okrivljenog (recimo u ovom slučaju)?

Izvini, meni je nelogično da ako mi neko ukrade auto jer sam ga ostavio otključanim,  mogu da dobijem 15 godina zatvora, a neko kome je posao da čuva oružije, i oružije mu bude ukradeno i tim oružijme bude počienjne zločin, bude gonjen za nesavesan rad u službi, koje je definitivno delo sa manjiom kaznom... Kako je ostavljanje auta otključenima gore nego kad ti nestane pištolj iz policijskoh sefa?

Dodatno pitanje, da li je ikao ikada gonjen zbog tih nestanaka oružija iz policijskog sefa i za šta je gonjen?