Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted (edited)
25 minutes ago, Eleniko said:

. ja sam joj naveo da je to što je otac vodio kk u streljanu gde su zajedno pucali bilo osnov za tako visoku kaznu a ona je počela da mi nabraja skoro pa selebriti ljude koje znam i njihovu decu, tipa bivši ambasador austrije koje je zaljubljen u sportsko streličarsvo i to preneo na svoju ćerku koja je u vreme kada je moja žena radila sa njom imala 12 godina i pucala u streljani, zatim vojni ataše jedne zapadne ambasade koji je sa 14-godišnjim sinom išao u streljanu da zajedno pucaju itd gde su oni na tu aktivnost gledali kao na sticanje nekakve kulture oružja koja postoji u određenim višim krugovima odvajkada

Iz kakvog oruzja je devojcica pucala? Pravog ili sportskog? Da li diplomatsko osoblje sa porodicama podleze zakonodavstvu zemlje gde boravi ili je izuzeto nekim propisima? Mislim na zabranu pristupa za maloletne osobe streljani. Mislim znam da u realnosti mogu biti svakakvi. Pravili su Ameri saobracajke sa smrtnim ishodom, pa ih izvuku na imunitet (UK pre desetak godina).

Da li vecina korporativne (ne diplomatske) expat ekipe uopste dovodi maloletnu decu u Srbiju? Mislim da to ne rade ni u drugim zemljama, sem ovih najrazvijenijih. Zbog nastavka skolovanja i kvalieta expat skola.

za koga je rezervisano postovanje propisa? Dosli, videli da smo “Teksas” jer smo tako u mogucnosti pa se prilagodili?

dajte da se onda niko vise nicega ne pridrzava, mislim vec je tako. Ko prezivi, pricace.

Edited by Moonwalker
  • +1 1
Posted
2 minutes ago, Moonwalker said:

za koga je rezervisano postovanje propisa? Dosli, videli da smo “Teksas” jer smo tako u mogucnosti pa se prilagodili?

Za običnu raju.

I to je tako.

Posted
2 minutes ago, Filozof manijak said:

Za običnu raju.

I to je tako.

Fala “Vesicu”.

Posted
1 hour ago, le petit nicolas said:

zbog pritiska javnosti, ali ne zakonito, ako sam dobro razumela. o tom rascepu sam pisala i to mi se cini kao vazno pitanje s obzirom na: "Nije smisao prava da obezbedi pravdu, nego je smisao prava da obezbedi zakonitost..."

poz

Aj da kažemo da je pravo instrument kojim se, između ostalog, dolazi do pravde (na institucionalan način), ali ne po cenu kršenja zakona.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted (edited)
26 minutes ago, Moonwalker said:

Iz kakvog oruzja je devojcica pucala? Pravog ili sportskog? Da li diplomatsko osoblje sa porodicama podleze zakonodavstvu zemlje gde boravi ili je izuzeto nekim propisima? Mislim na zabranu pristupa za maloletne osobe streljani? Mislim znam da u realnosti mogu biti svakakvi. Pravili su Ameri saobracajke sa smrtnim ishodom, pa ih izvuku na imunitet (UK pre desetak godina).

Da li vecina korporativne (ne diplomatske) expat ekipe uopste dovodi maloletnu decu u Srbiju? Mislim da to ne rade ni u drugim zemljama, sem ovih najrazvijenijih. Zbog nastavka skolovanja i kvalieta expat skola.

dajte da se onda niko vise nicega ne pridrzava, mislim vec je tako. Ko prezivi, pricace.

pitanja su na mestu ali ne znam odgovore, mogu da pretpostavim u slučaju lica na visokim pozicijama koje nemaju pravo na grešku ali ono što mogu isto da pretpostavim a što slučaj kk pokazuje je da se uz ovakve likove šlepa cela bulumenta kojoj je svejedno /a možda čak i nije ali ne na način na koji bi mi želeli/ da li puca iz sportskog pištolja ili tetejca. zapravo sam se setio da sam jednom prilikom, ima tome 20 godina, išao u jedan beogradski klub da pogledam prostor gde treba da radimo neki koncert. uđem unutra i shvatim da se sve vreme čuje pucnjava pod /lošim/ prigušivačima. ja do tada nisam znao da je famozni gun club dobio ime po tome što je zapravo zaista streljana preko dana i što je to primarni biznis tog prostora. elem, u nekom trenutku nastupa tišina, otvaraju se vrata i izlazi grupa batica zajebanog pogleda u čijoj su ekipi i neka deca koja veselo bacaju koske. znači doveli su svoje naslednike da malo vežbaju.

ovo pišem da bi podupro tezu da je ovo što je radio otac kk zapravo mnogo raširenije nego što mislimo.

ok, ovo je redak slučaj teme na ppp koja ima neki dobar i edukativan razvoj, ovo što je na kraju isplivalo što su nametnuli advokati je bitno - da ono što je često moralni imperativ može da se kosi sa zakonom. verovatno je tako i ovde, ne znam.

što se mene tiče ja sam naučio da je @bejzbolka muško iako sam baš primetio da mu se obraćaju u ženskom rodu. another lesson learnt.

Edited by Eleniko
  • Hvala 2
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
4 hours ago, utilitarist said:

ako pravda dolazi sa kaznom onda je ima u činjenici da su kecmanovići izopšteni iz zajednice i da će morati da se smucaju po belom svetu ako žele iole normalan život. mnogi ljudi bi radije izabrali smrt nego sramotu koja je njih snašla a zbog koje mogu da zaborave na prijatelje, rodbinu i stvari koje čine ljude srećnim. 

Pa čekaj toliki ljudi emigrirase po svetu dobrovoljno. I sad to ispada neka strašna kazna kao u antičkoj Grčkoj kada su izopšteni morali da žive sa Varvarima?

Posted
4 hours ago, NiZdr said:

Сећам се да сам пре 15-так година у новинама читао о човеку из околине Шабца који је осуђен јер није осигурао опасну ствар, тј. кључеве од кола. Колико се сећам, док је он био у Русији као грађевински радник, комшијин клинац је обио његову кућу и украо кључеве од кола који су се чини ми се били на фрижидеру. Комшијин мали је дрпио кола и изазвао удес, повредивши неку жену тако да је она остала инвалид. Повређена жена је тужила малог и његову породицу, која је због тога сву имовину пребацила на ујне, тетке, стрине итд. Пошто повређена жена треба да добије неку одштету, суд је неком правном гимнастиком осудио власника возила да није осигурао опасну ствар и да он треба да плаћа одштету (или издржавање, заборавио сам шта је било у питању).

Ovaj post tek sad vidim. Da, to je moguće, ali to je građanska odgovornost za prouzrokovanu štetu. Prilično sam siguran da vlasnik vozila nije odgovarao krivično, već u građanskom parničnom postupku.

Kad smo kod toga, roditelji ubijene dece već vode jedan takav postupak protiv roditelja KK.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted
7 hours ago, bejzbolka said:

Sve to što si naveo ne može da se podvede pod krivično delo Izazivanje opšte opasnosti. Nema veze sa tim.

Hoćeš da kažeš da onaj ko obuči dete da profesionalni ubija i omogući mu pristup oružju ne izaziva opštu opasnost? Da li to još uvek važi? 

7 hours ago, bejzbolka said:

Pa ćemo uvesti red i zakon tako što ćemo doneti nezakonitu presudu?

Treba sad ovo dvoje ljudi da odgovaraju za generalno nefunkcionisanje sistema u Srbiji, za streljane i kladionice pored škola.

U slučaju ubistva u Ribnikar Sistem je zakazao, jer nije sprečio oca da vodi dete u streljanu i uči ga da postane ubica. Kad je to prvi put uradio trebalo ga je kazniti, oduzeti mu oružje i razmotriti da li je sposoban da se stara o deci. 

Bezobrazno je tvrditi da otac ne snosi odgovornost, jer ga Sistem nije sprečio da sina trenira za ubicu. 

Kada je obučeni i naoružani monstrum krenuo u školu ne vidim koji Sistem je mogao da ga spreči. 

Super je kad se lična odgovornost sakriva iza Sistema/Naroda. Svi koji prelete kod Vučića počnu da seru o Sistemu koji nam eto oduvek fali. Nisu problem ovi sad, već što nemamo Sistem. 

• +1 1
Posted

Da li svi koji idu u streljanu i pucaju treniraju da budu ubice?

I sportisti, da li treniraju da budu ubice?

• +1 2
Posted

šta znam, ako pucaš iz vazdušnog pištolja je jedno a ako voliš miris baruta ujutru, je malko drukčije.

meni se iskreni pegla od gun culture.

• +1 4
Posted
1 minute ago, noskich said:

Pa čekaj toliki ljudi emigrirase po svetu dobrovoljno. I sad to ispada neka strašna kazna kao u antičkoj Grčkoj kada su izopšteni morali da žive sa Varvarima?

oni nisu obična lica pa ne bi bili prosti emigrant. ne poredim ih sa antičkim grcima nego nadovezujem se na ono što psiholozi pričaju, da ljudima teže pada jedinstvena osuda zajednice nego zamisao o smrti. ne znam njihovu privatnu situaciju ali sklon sam da pomislim da su nakon tragedije izubili trajno vezu sa prijateljima i rodbinom, da prolaze meseci da ne naiđu na trunku razumevanja a da ih sve vreme prate osuda i trpljenje, i sklon sam da pomislim kako će ih treći maj progoniti konstantno ako jednog dana napuste zemlju. meni je stvarno teško da zamislim situaciju da se zumira njihov život u belom svetu a da se ne pomisli "jebeš takav život". jedino ako su otupljene psihopate što da jesu dosad bi se znalo.  

Posted

Ima jedan testić, dosta se često koristi prilikom zapošljavanja, bar tako beše nekad ali i sad u Gundulićevom vencu prilikom provere sposobnosti za rad na nekim poslovima. 

Zove se PIE JRS, standardizovana verzija negde devedesetih godina, poznatog Plučikovog testa ličnosti. 

E sad, dakle, od mnoštva  tumačenja datog za razne profile, a ima i na 8 dimenzija od 0 do 100 raznih varijacija, dakle za jednu kombinaciju kaže ovako: ova osoba ne bi smela da dobije dozvolu za korišćenje oružja.

E sad ja pitam pravnike: da li igde i gde postoji provera da li "osoba ta i ta od toliko godina (neke godine nose manje odgovornosti i impulsivnost) i takve i takve strukture ličnosti može da koristi pištolj"? I ako ne, zašto ne?

Za vozačku dozvolu postoji medicina rada, psiholog i psihijatar. 

• Hvala 1
Posted
Just now, Svemir Zeka said:

Za vozačku dozvolu postoji medicina rada, psiholog i psihijatar. 

moš misliti

/sem ako se nešto nije drastično.... draaaastićno promenilo/

Posted

Pa, tu prolaze da ne kažem svi. Nekad (2004.) tamo sam sedela na praksi. Sranje kroz gusto granje. Redak slučaj poput mene će se naći da kaže "ja nisam za saobraćaj jer nisam baš osoba za to"

Međutim ako već pričamo o slovu zakona i kako deca masovno idu u streljane (a idu, to i ja znam), gde je tu bilo kakva odredba?

• +1 1
Posted
23 minutes ago, duma said:

Hoćeš da kažeš da onaj ko obuči dete da profesionalni ubija i omogući mu pristup oružju ne izaziva opštu opasnost? Da li to još uvek važi? 

U slučaju ubistva u Ribnikar Sistem je zakazao, jer nije sprečio oca da vodi dete u streljanu i uči ga da postane ubica. Kad je to prvi put uradio trebalo ga je kazniti, oduzeti mu oružje i razmotriti da li je sposoban da se stara o deci. 

Bezobrazno je tvrditi da otac ne snosi odgovornost, jer ga Sistem nije sprečio da sina trenira za ubicu. 

Kada je obučeni i naoružani monstrum krenuo u školu ne vidim koji Sistem je mogao da ga spreči. 

Super je kad se lična odgovornost sakriva iza Sistema/Naroda. Svi koji prelete kod Vučića počnu da seru o Sistemu koji nam eto oduvek fali. Nisu problem ovi sad, već što nemamo Sistem. 

Ubistvo može učiniti i punoletna osoba. Onda svi instruktori po tim streljanama čine krivično delo kad obučavaju ljude da pucaju, posebno ako taj obučeni posle ode i ubije nekog?

Moguće je da to dete nije vaspitano kako treba, ne znam, nemam dovoljno podataka. Posebno što se kao uzrok paralelno provlači da je bolestan i da je nevaspitan. Moguće i da je roditelje trebalo lišiti roditeljskog prava. Ali to su sve pitanja za neku drugu vrstu odgovornosti i drugu vrstu postupka.

• +1 1