May 22, 20242 yr 5 minutes ago, Svemir Zeka said: Hvala za ovo. Da uokvirim i pokažem u školama čisto da znamo koju odgovornost imamo @Sandradjerpogledaj, pa preslišaj sve šta smo imali do sad po ovom principu Znaju škole to, jer su gotovo bez izuzetka tužene za ovakvu štetu. Dobra okolnost je da škola moze da se regresira od roditelja ako dokaze da je šteta nastala usled loseg vaspitanja, rđavih primera ili porodičnih navika
May 22, 20242 yr 18 minutes ago, Svemir Zeka said: Hvala za ovo. Da uokvirim i pokažem u školama čisto da znamo koju odgovornost imamo @Sandradjerpogledaj, pa preslišaj sve šta smo imali do sad po ovom principu ti nisi skola. btw bilo je vec skola koje su odgovarale i za materialjnu i nematerijalnu stetu nastalu nasiljem u skoli. i bile kaznjene. Edited May 22, 20242 yr by Djuro
May 22, 20242 yr 20 minutes ago, Djuro said: ti nisi skola. U pravu si. Moj problem je osećaj lične odgovornosti, nevezano za protokol, u smislu da može nešto da se desi, i to ovako. Nevezano od zakonske odgovornosti. Samo osećaj da to sebi ne bih nikad oprostila.
May 22, 20242 yr 1 hour ago, Uskebasi said: Upravo ovo oko naknade štete sam hteo da kažem pre par dana kada je pocela prica oko svrhe postupaka protiv roditelja. Zaplena imovine roditelja kroz tuzbe za naknadu stete ima po svemu sudeci kazneni karakter, jer je mnogo lakse usmeriti tuzbu prema državi i ne brinuti da li će imati sredstava za naplatu. A kako je skola/drzava mogla u ovom slucaju biti suodgovorna za stetu? Usao, prvo ubio obezbjedjenje. Naravno ako zanemarimo da je skola mozda zataskavala uoceni psihicki problem ubice ili ako zanemarimo nasilje i ludilo koje drzava proizvodi 24/7.
May 22, 20242 yr 6 minutes ago, Paul Gompitz said: A kako je skola/drzava mogla u ovom slucaju biti suodgovorna za stetu? Usao, prvo ubio obezbjedjenje. Naravno ako zanemarimo da je skola mozda zataskavala uoceni psihicki problem ubice ili ako zanemarimo nasilje i ludilo koje drzava proizvodi 24/7. U smislu da nisu obavljali svoj posao je moglo - da nie bilo psiholoske procene ili podrske ako je dete vec pokazivalo cudno ponasanje, da su ga premestili u novo odeljenje na osnovu cega. ako je bilo nekog nasilja od strane deteta ili prema detetu a to nije hendlovano, i to je onda propust skole. A da bi sprecili to je veliko pitanje.
May 22, 20242 yr 11 minutes ago, Paul Gompitz said: A kako je skola/drzava mogla u ovom slucaju biti suodgovorna za stetu? Usao, prvo ubio obezbjedjenje. Naravno ako zanemarimo da je skola mozda zataskavala uoceni psihicki problem ubice ili ako zanemarimo nasilje i ludilo koje drzava proizvodi 24/7. Imas citirane članove zakona. Za stetu koju dete napravi dok je povereno drugom licu na nadzor (konkretno školi) prvenstveno odgovara to lice.
May 22, 20242 yr 16 minutes ago, Paul Gompitz said: A kako skola da sprovede nadzor nad djetetom koje ubija redom? Nikako.
May 22, 20242 yr 18 hours ago, kud u maglu Simoviću said: posle šoka i prevazilaženja istog, ja skoro svaki put kada naletim na vesti o ribnikaru(a trudim se da ih izbegavam) pomislim o sestri kk (osmogodišnjakinji valjda) koja će ni kriva ni dužna da nosi taj čin i tih devet žrtava na svojim plećima ceo svoj život sudbina te devojčice je danas uvezana sa onim šta se dešava majci, odmazda nad majkom se preliva i na nedužno dete, što je dovoljan alarm da u ovom slučaju treba biti posebno budan oko toga da ne preraste u osvetu.
May 22, 20242 yr ako postoji. ostavljam prostora da se u slučaju majke radi maksimalno profesionalno i po zakonu, ali nešto u to sumnjam.
May 22, 20242 yr 7 minutes ago, Djuro said: ahaaa, "da postoji, onda bi se prelivala.." nisi tako reko'. rekao sam dovoljno razumljivo. samo treba da se pročita ceo komentar pa da se ostavi mogućnost da tu pričam uopšteno. a baš sam tako mislio.
May 22, 20242 yr ne znam sta si mislio ali tvoja recenica se ne moze drugacije protumaciti: sudbina te devojčice je danas uvezana sa onim šta se dešava majci, odmazda nad majkom se preliva i na nedužno dete nikakva odmazda nad majkom se ne desava.