May 22, 20242 yr 17 minutes ago, Sara said: mislila sam da je u međuvremenu pronađen neki kazneni model specijalno za njega. ne mogu zakoni da vaze retroaktivno. ali, istina, ovi sve pokusavaju da se ovo njegovo kvazi psihijatrijsko vestacenje&posmatranje pretvori u zatvor. mimo zakona, naravno. oni se, kao sto znamo, na zakone ne osvrcu mnogo.
May 22, 20242 yr 1 hour ago, Djuro said: 10 g maloletnickog zatvora je maksimum, za najteza kr dela. Ne može mladjem maloletniku da se izrekne kazna zatvora
May 22, 20242 yr 3 minutes ago, Uskebasi said: Ne može mladjem maloletniku da se izrekne kazna zatvora a jel? samo ako je +16?
May 22, 20242 yr Sta se desava sa materijalnom stetom koju napravi dijete mladje od 14? Da li to nadoknadjuju roditelji?
May 22, 20242 yr da, odgovaraju solidarno sa maloletnikom. (krivica roditelja se mora dokazati) Edited May 22, 20242 yr by Djuro
May 22, 20242 yr po meni bi - u ovom slucaju - trebalo uvesti i odgovornost skole, posto zakon to izricito navodi. U odredbi čl. 167. Zakona o obligacionim odnosima regulisano je da za štetu koju prouzrokuje maloletnik dok je pod nadzorom staratelja, škole ili druge ustanove, odgovara staratelj, škola, odnosno druga ustanova, osim ako dokažu da su nadzor nad maloletnikom vršili na način na koji su bili obavezni, ili da bi šteta nastala i pri brižljivom vršenju nadzora.
May 22, 20242 yr 13 minutes ago, Paul Gompitz said: Sta se desava sa materijalnom stetom koju napravi dijete mladje od 14? Da li to nadoknadjuju roditelji? ne samo materijalnu, vec i nematerijalnu (pretepljeni duzevni/fizicki bolovi, strah, povreda dostojanstva/casti/ugleda i npr)
May 22, 20242 yr 6 minutes ago, Paul Gompitz said: Krivica u smislu propusta u vaspitanju? izmedju ostalog. na roditeljima je teret dokazivanja da bi steta nastala nastala i bez njihove krivice.
May 22, 20242 yr Upravo ovo oko naknade štete sam hteo da kažem pre par dana kada je pocela prica oko svrhe postupaka protiv roditelja. Zaplena imovine roditelja kroz tuzbe za naknadu stete ima po svemu sudeci kazneni karakter, jer je mnogo lakse usmeriti tuzbu prema državi i ne brinuti da li će imati sredstava za naplatu.
May 22, 20242 yr 23 minutes ago, Djuro said: izmedju ostalog. na roditeljima je teret dokazivanja da bi steta nastala nastala i bez njihove krivice. Zapravo je obrnuto. Imas gore clan koji si citirao. Prvo skola mora da dokaže da bi do štete svakako došlo, pa onda se prelazi na roditelje koji dokazuju da nema njihove krivice
May 22, 20242 yr 40 minutes ago, Djuro said: da, odgovaraju solidarno sa maloletnikom. (krivica roditelja se mora dokazati) Šta je s periodom od 14. do 16. godine?
May 22, 20242 yr 4 minutes ago, Uskebasi said: Zapravo je obrnuto. Imas gore clan koji si citirao. Prvo skola mora da dokaže da bi do štete svakako došlo, pa onda se prelazi na roditelje koji dokazuju da nema njihove krivice 38 minutes ago, Djuro said: po meni bi - u ovom slucaju - trebalo uvesti i odgovornost skole, posto zakon to izricito navodi. U odredbi čl. 167. Zakona o obligacionim odnosima regulisano je da za štetu koju prouzrokuje maloletnik dok je pod nadzorom staratelja, škole ili druge ustanove, odgovara staratelj, škola, odnosno druga ustanova, osim ako dokažu da su nadzor nad maloletnikom vršili na način na koji su bili obavezni, ili da bi šteta nastala i pri brižljivom vršenju nadzora. Hvala za ovo. Da uokvirim i pokažem u školama čisto da znamo koju odgovornost imamo @Sandradjerpogledaj, pa preslišaj sve šta smo imali do sad po ovom principu Edited May 22, 20242 yr by Svemir Zeka
May 22, 20242 yr 16 hours ago, dùda said: ja razumem tvoj stav @Hermetico i hvala ti na objašnjenju ja uopšte nisam neko ko bi sada to dete-ubicu nabio na kolac, ja sam toliko zgrožena i očajna zbog svega, pa taj očaj obuhvata kako tih 9 života (u ovom slučaju), tako i taj njegov, deseti, koji je takođe maltene nepostojeći više Ja ne znam da ponudim nešto bolje o zločincima tog tipa od ovoga, mnogo razlika naravno ali izvuci konstante